Възстановяват Късноантичния мавзолей в столичния "Лозенец"

2215
Освен реставрационни дейности, ще бъдат изградени инфоцентър, алеи, осветление, места за отдих и детски кът, ще има озеленяване.

"След продължителни усилия за справяне със застрашаващ застроителен план за мястото, перипетии с актовете за собственост и други проблеми, се заемаме с финалната част от усилията за съхраняване на един особено важен за София обект - Късноантичния мавзолей в "Лозенец". Зоната е предвидено поетапно да се обвърже с Южния парк, така че съдбата на археологическия обект е от първостепенно значение за това бъдещо разширение на зелената система", написа вчера във Фейсбук заместник-кметът на София Тодор Чобанов.

 

Проучванията на обекта в кв. "Лозенец" на ул. "Д. Хаджикоцев" № 110 са извършени през 2001 г. под ръководството на археолози от „Регионален исторически музей – София“. Семейният мавзолей се състои от пет помещения: триделно преддверие с вход, правоъгълно помещение с по една апсида (от гр.: αψίδα - дъга, полукръг, арка, свод) на двете тесни страни и квадратно помещение с три саркофага. Общите външни размери са 19 на 21 метра. Датировката е втора четвърт на ІV - трета четвърт на V век. Кварталът, макар и отдалечен от крепостта „Сердика", е бил място, където са живели богати хора, вероятно и епископът на града.

 

Късноантичният мавзолей към днешна дата не е достъпен за посетители. В началото на 2011 година със средства на Столична община територията бе почистена и бе изпълнена временна ограда с цел опазване на паметника. Столична община възложи по задание, съгласувано с Националния институт за недвижимо културно наследство, изготвяне на проект за консервация, реставрация, експониране и социализация на недвижимата културна ценност. През 2015 година правителството предостави мавзолея на общината за управление за срок от 10 години. Вчера кметът на София Йорданка Фандъкова подписа договора по проекта „Повишаване на туристическата активност на София и Ниш“ по програма за ТГС Интеррег - ИПП България – Сърбия, по който обектът ще бъде възстановен.

 

 

Чрез проекта се цели реставриране и популяризиране на античния мавзолей в София, както и изграждане, развитие на обекта като модерна и съвременна туристическа атракция. Освен консервационно-реставрационни дейности по археологическите останки, одобреният инвестиционен проект включва и изграждане на подземна електро и ВиК инфраструктура, изграждане на информационен център, нова алейна мрежа за осигуряване на достъп на посетителите до експонираните обекти, алейно осветление, места за отдих и детски кът, както и озеленяване.

 

 

Проектът е на стойност 990 000 лв., от които 430 000 лв. са безвъзмездна финансова помощ по програмата, а останалите 560 000 лв. са от бюджета на Столична община. Останалите партньори по проекта са Туристическа организация Ниш, Сдружение „Институт за прогрес и сътрудничество в региона на Западните балкани – Ниш“ и Сдружение „Любов и светлина“- Монтана. Срокът за изпълнението на проекта е две години.