Xella чества 100 години автоклавен клетъчен бетон (ААС)

508

Историята на успеха започва от изобретение и успешно предприемачество, завършили с налагането на пазара на един от водещите световни строителни материали


Д-р арх. Йохан Аксел Ериксон: от преподавател до изобретател

Необходимостта винаги провокира креативност и изобретателност. В ситуацията на Аксел Ериксон това е било големият недостиг на електричество в Швеция през 1922г. след Първата Световна война. Правителството обявява тежки мерки за икономии. В резултат на настъпилите промени се увеличават и изискванията за жилищно строителство – от този момент нататък, за да се задържи топлината в жилището за по-дълго, трябва да се използва по-добра изолация.

По това време шведът Д-р Йохан Аксел Ериксон, в началото на 30-те си години, преподавал като доцент по строителни техники в ‘‘Кралския институт по технологиите‘‘ в Стокхолм. Той правел проучване върху голям брой различни проби от аериран бетон, знаейки, че сгради, направени от този материал, не само ще са идеални за по-бързо построяване отпреди, но и ще изолират интериора по-добре от дървото, което било често използван строителен материал по онова време.

Ериксон забързал процеса на сушене на порестата маса от изгорял шистов варовик, вода и алуминиево брашно, като ги сложил в опитен образец на лабораторен автоклав. Порестата маса оцеляла през нощта, като получената вулканизирана тухла притежавала значително увеличена сила и нов, по-силен кристализиран състав. В горещината и налягането от парната вулканизация кремъчните и варовите компоненти се слели във формата на кристализиран калциев силикат хидрат, подобен на вулканичен камък, познат в природата като тоберморит. Архитектът патентова своето изобретение през 1924 г. и открива търговеца Карл Огън Карлен, в чието лице вижда отличен потенциал, който да представи новия строителен материал на клиентите - първо в Швеция, после по целия свят. 

Йохан Аксел Ериксон (1888–1961) и Карл Огъст Карлен (1876–1960)

Карл Огъст Карлен: от фермерско момче до индустриалец

Бъдещият бизнес партньор научава от нулата как да реализира добра идея с търпение. Именно така Карл Огъст Карлен се превръща от фермерско момче в успешен индустриалец.
Роден през 1876 г. и син на дърводелец, малкият Карл Огъст живял с шестима братя и сестри във ферма далеч на запад от Стокхолм. Веднага след началното училище Карлен отива в земеделско. През 1896 г. той намира първата си работа като склададжия и отговорник по сметките на едно зърнохранилище. През 1903 г. се мести в Yxhults Stenhuggeri AB - варовична кариера с каменоделски бизнес близо до градчето Yxhult.

Карлен напуска компанията след скандал и се завръща през 1910 г. след молба от съвета да заеме длъжността на управител. През 1924 г. той най-сетне поема пълен финансов контрол и разширява шведската компания в това, което по-късно ще се превърне в световната Ytong Group.

1924 г. била също годината, в която търговецът се запознал с автоклавния клетъчен бетон на шведския архитект Аксел Ериксон. Карлен силно вярвал, че новият строителен материал ще бъде утвърден, тъй като комбинира предимствата на дървото с бърза и лесна  обработка.

Карлен се сдобива с производствения лиценз въпреки съпротивата на неговия контролен съвет. Година по-късно предприемачът стартира производството на първия  парно вулканизиран аериран бетон и това е началото на една история на успеха.

Бившето фермерско момче останало председател на борда на компанията-майка Ytong, докато не станал на 80 години. Той починал през 1960г., а неговият портрет в централното управление на Xella Group в Дуисбург продължава да напомня.

Централното управление на Xella Group в Дуисбург

Автоклавният клетъчен бетон – революция в строителната индустрия

През 2023 г. Xella чества стотната годишнина на автоклавния клетъчен бетон. От 1923 г. той е един от водещите световни строителни материали. Със своята отлична топлоизолация, звукоизолация, висока якост, дълготрайност и екологичните си качества автоклавният клетъчен бетон е водещ строителен материал в изграждането на съвременни и устойчиви проекти през последните десетилетия. 

Любопитна подробност е, че блоковете автоклавен клетъчен бетон Ytong са пакетирани в слънчево жълто, защото розите с този цвят са били любими на съпругата на Карл Огъст Карлен - Герда.

ОЩЕ НОВИНИ

Представяме ви актуалната декоративна мазилка TRAVERTINO NATURALE

Представяме ви актуалната декоративна мазилка TRAVERTINO NATURALE

Висококачественият продукт от ТЕРАЗИД е идеален за пресъздаване на ефект на травертин, естествен камък и други декоративни релефи - както на външни, така и за вътрешни стени и тавани

Новият душ GROHE New Tempesta 110 – красив и елегантен в два различни дизайна

Новият душ GROHE New Tempesta 110 – красив и елегантен в два различни дизайна

Моделът е с иновативно превключване между три вида струи, силиконов пръстен срещу удар, система против варовик и технология за намаляване консумацията на вода

Hörmann предлага комплект за лесно и професионално почистване и поддръжка на врати

Hörmann предлага комплект за лесно и професионално почистване и поддръжка на врати

Комплектът съдържа всички важни принадлежности и намалява риска от повреждане на компонентите

Пожарозащитната система за покривно остъкляване Jansen VISS Fire EI30 осигурява безопасност с лесен монтаж

Пожарозащитната система за покривно остъкляване Jansen VISS Fire EI30 осигурява безопасност с лесен монтаж

Системата, предлагана от „Алукьонигщал“, ви гарантира надеждност при планирането

Цветните мраморни и гранитни камъчета на мозаечната мазилка Decora създават неповторим ефект

Цветните мраморни и гранитни камъчета на мозаечната мазилка Decora създават неповторим ефект

Продуктът на „Теразид“ осигурява и голяма здравина на покритието