Задвижва се процедурата за изоставената сграда до 21 СОУ в „Лозенец“

659
Ще бъде обявен конкурс за предложения от спортни клубове и федерации.

Вчера Столичният общински съвет одобри доклад относно провеждане на процедура по учредяване на срочно и безвъзмездно право на строеж върху обекта частна общинска собственост, представляващ УПИ П1-„за административна сграда и спорт" с площ от 1 758 кв. м на ул. „Люботрън". Докладът беше внесен от общинските съветници Георги Георгиев, Татяна Георгиева, Ивайло Петков и Прошко Прошков.

 

 

През февруари родители се оплакаха, че децата им играят в изоставената сграда, превърната в бунище, където в мръсотията се разхождат плъхове. Безстопанствената триетажна постройка е в непосредствена близост до 21 СОУ „Христо Ботев" в столичния кв. „Лозенец". През 2019 година имаше заявка от страна на предишния кмет на района Любомир Дреков, че се работи по това недовършената и изоставена от близо 20 години спортна зала да бъде реновирана. Тогава той заяви, че работи по въпроса за публично-частно партньорство със спортна федерация, като целта е залата да стане модерен спортен център, който да се посещава и от живеещите в квартала. От кметството бяха направили анализ на конструктивното състояние и според експерти сградата може да се доизгради, без да се събаря. Условието на общината е тя да запази предназначението си и да се използва само за спорт.

 

Снимки: CityBuild.bg

 

По време на обсъждането вчера общинският съветник от Николай Велчев от БСП заяви, че отново се прави опит сградата да се вземе от училището и да се даде на частна фирма. Според него тя може да бъде достроена и надстроена с общински средства. Тъй като сградата е отредена за административна и спорт, Милка Христова от БСП изрази притеснение спортът да не остане на заден план. Вносителите на доклада заявиха, че сградата ще е само за спорт, че ще обявят конкурсна процедура за спортни клубове и федерации, а след това предложенията отново ще се гледат в СОС.

 

Ема Димитрова