Законът за културното наследство има крещяща нужда от промени

453
Това заяви новият директор на НИНКН арх. Петър Петров.

Вчера на среща с медиите служебният министър на културата проф. Велислав Минеков представи новия директор на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). Арх. Петър Петров оглави Института след спечелeн конкурс.

 

„НИНКН ще отговори на очакванията на обществеността", заяви арх. Петров и обобщи основните сред тях - преустановяване на забавянето на преписките по съгласуване, както и вземането на адекватни мерки, свързани с опазване на културното наследство. По думите му Законът за културното наследство има крещяща нужда от промени, защото в момента има неприложими процедури, описани в него. Арх. Петров се ангажира и с дигитализацията и актуализацията на статути и режими на опазване на недвижимите културни ценности от НИНКН. 

 

Министър Минеков обяви, че Министерството на културата е било „обрано до дъно още в началото на месец май". „Всичко е било разходено безобразно, а всеки ден идват проекти, желания за фестивали и културни събития, на които в момента не ни е възможно да помогнем", заяви служебният министър. Той каза още, че се води диалог с различни министерства, общини и институции за осигуряването на по-висок бюджет на МК.

 

„Всички подопечни на Министерството по някакъв начин са свикнали с мизерията. Нека всички тези, живели в тишина, да започнат да говорят силно", призова проф. Минеков. Той заяви, че и впоследствие, в качеството си на гражданин, ще следи и настоява следващият министър да продължи контрола и изпълнението на започнатото от него и екипа му.