Заложени са 30 млн. евро за пограничните региони на България и Северна Македония

238
Отварянето на пункт „Клепало“ е най-важният проект.

 

Нови 30 млн. евро от ЕС ще бъдат инвестирани за развитие на пограничните региони на България и Република Северна Македония по програмата за трансгранично сътрудничество, която се управлява от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. За това информира заместник-министър Захари Христов в специално видео обръщение по случай 21 септември - Европейския ден на сътрудничеството, една от кампаниите на EK за популяризиране на резултатите от европейското териториално сътрудничество. 

 

Зам.-министър Христов отбеляза, че инвестициите ще бъдат насочени за развитието на чиста и зелена среда, устойчив туризъм и в подпомагане на конкурентоспособността в трансграничния регион.  „Сред приоритетните ни обекти е изграждането на новия граничен пункт „Клепало" между общините Струмяни и Берово, за който специално сме отделили средства, като по този начин ще имаме още една пътна връзка за развитие на двустранните отношения", отбеляза Христов. 

 

Заместник-регионалният министър обърна внимание, че благодарение на Интеррег програмите в последните 20 години е обновен обликът на пограничните населени места на двете страни. „Осигурихме подходящ достъп до природни забележителности, реставрирахме антични крепости и църкви, помогнахме на местните културни, образователни и спортни центрове да развиват активна дейност сред нашите деца и младежи, което се вижда от успехите им на многобройните състезания и фестивали. Възхищавам се на тези млади хора, които съживяват традициите и споделят идеи за бъдещето, без да поставят граници по между си", каза зам.-министър Христов.

 

Тази година Програмата за трансгранично сътрудничество на Интеррег-ИПП между България и Северна Македония отбелязва празника с Виртуален туристически панаир, включващ различни дестинации по програмата. Можете да го гледате на живо във Facebook и YouTube канала на програмата от 13:00 ч. днес.