Започна 18-то издание на конкурса в памет на арх. Димитър Богданов

1067
Крайният срок за участие на студенти от пет висши учебни завадения е 30 септември.

Участие може да вземе всеки студент по архитектура от II, III, IV и V курс от следните висши учебни заведения: Университет по архитектура, строителство и геодезия - София, Висше строително училище “Любен Каравелов” - София, Нов български университет - София, Варненски свододен университет “Черноризец Храбър” - Варна и Лесотехнически университет - София. Студентите, желаещи да участват в конкурса, трябва да представят до два свои проекта по избор - архитектурни конструкции, жилищни сгради, обществени сгради, дизайн и интериор, ландшафт, градоустройство, промишлени сгради, опазване на архитектурното наследство, основи на архитектурното проектиране и т.н.

 

Всяка година се награждават над седем студента, като всеки от тях получава награда и грамота за изготвения от него проект. Голямата награда е предоставена от арх. Борислав Богданов и представлява едногодишна стипендия.

 

Учредената стипендия е в памет на арх. Димитър Богданов, чието творчество ще се помни както от по-възрастните архитекти - негови съврененници, така и от младите му последователи. Той бе талантлив и продуктивен архитект с над 300 реализирани проекта извън пределите на България. Творчеството му е внушително както по обем, така и по съдържание и естетически стойности, което поставя основите на школа в българската архитектура. Множество проектирани и реализирани от него обекти в повече от 12 държави прославят както името му, така и страната ни. Популяризирането на неговото творчество обогатява националната ни култура. Основна цел на конкурса е да се насърчават младите таланти в сферата на архитектурата.

 

Вижте победителите от 2019г. тук.