Започна строителството на новата детска градина в Горна Баня

2356
Тя е една от малкото в страната, които ще бъдат изградени след архитекурен конкурс.

Днес започна строителството на нова детска градина в Горна Баня по проект на "Тилев архитекти". Тя ще се намира в кв. „Горна Баня" в пространството между ул. „Никола Милев", ул. „Синьо езеро" и ул. „Перуника". В новата сграда ще бъдат разположени 2 яслени и 4 градински групи.

 

 

От "Тилев архитекти" са се съобразили с формата на имота и изложението, на север е предвиден паркинг. Въведени са ритъм и цветност, детските групи са обособени в двуетажни къщички, за да може средата да е близка до домашната. Зад къщичките има сграда с обслужващи функции. Градината е с два входа - главен и вход за яслени групи, и ще разполага с физкултурен салон и площадки за игра с по две зони. Отделно е предвидено игрище. Входното фоайе ще е цветно, а децата ще могат да слизат от втория етаж чрез пързалка. Изпълнител на строителството е фирма „Радми 90“ ООД, а стойността на обекта е малко над 5 милиона лева. Очаква се новата детска градина да отвори през първата половина на 2022 година. Вижте подробности за проекта тук.

 

 

В момента се строят 13 сгради на детски градини в „Кръстова вада“ и „Манастирски ливади“, „Изгрев“, „Витоша“, „Подуяне“, „Люлин“, „Илинден“ и „Студентски“, както и разширения на ясли в „Триадица“ и „Красно село“. Очаква се до края на годината да започне строителство на още една детска градина в район „Възраждане“.

 

Тази детска градина и предвидените в Свиленград и Айтос  са едни от малкото в страната, които ще бъдат изградени след архитектурен конкурс.