Здравко Здравков е новият главен архитект на София

2420
От надпреварата отпадна арх. Влади Калинов. /обновена/

Комисията по провеждане на избор за главен архитект на Столична община приключи работа в установения срок. От двамата участници, които успешно преминаха през всички етапи на процедурата, арх. Здравко Здравков е класиран на първо място с 52,83 точки, на второ място е арх. Влади Калинов с 52,59 точки. Оценките на арх. Здравко Здравков на трите етапа на конкурсната процедура са: 4,48 за представената концепция, за защитата на концепцията - 4,47, и оценка 4,26 на интервюто. Оценките на арх. Влади Калинов на трите етапа от конкурсната процедура са: 4,55 за представената концепция, за защитата на концепцията - 4,38, и оценка 4,26 на интервюто. Коефициентите, по които се умножава всяка оценка, са определени от членовете на комисията преди началото на процедурите по оценяване и са: за представената концепция – 3, за защита на концепцията – 5, за интервюто – 4.

 

Арх. Здравко Здравков е управител на архитектурно бюро "Квадра 04", базирано в Плевен. Роден е през 1972 година. През 1997г. завършва висше образование, специалност "Архитектура" в УАСГ, получава награда на КАБ за дипломант на Архитектурния факултет и основава архитектурно бюро "Квадра". От 2004 г. бюрото разширява дейността си и предлага екип от специалисти по всички части на инвестиционното проектиране.

 

 

Арх. Здравков предлага вътрешни промени в Направление "Архитектура и градоустройство": обединяване на отделите "Общи устройствени планове" и "Подробни устройствени планове" и допълнителни функции на отдел "Благоустройствени функции". Според него са необходими и три нови отдела - "Анализ и развитие на транспорта", "Жилищни територии", "Недвижимо културно наследство". "Най-важната част е звено за градско и пространствено планиране - пряко подчинено на главния архитект, привлечен състав от външни експерти - постоянен консултативен съвет".

 

Арх. Здравков предлага и интернет портал - вътрешен за координация, както и външен, в който ще има и електронни услуги. Предлага и свързване на дигиталните архиви на направлението и районните администрации. В концепцията му за града се предвижда и равнопоставеност на различните видове градски транспорт, както и уеднаквяване на документите, които изискват от гражданите архитектурните звена във всичките 24 района на София. 

 

Концепцията - тук.

 

 

Конкурсът за избор на главен архитект на Столична община стартира на 27 януари, след като предишният главен архитект Петър Диков подаде оставка след 10 години работа на този пост. Освен Здравко Здравков до последния етап стигна и Влади Калинов, който сега е директор на строителния контрол в Столичната община.


В надпреварата за главен архитект се включиха 15 кандидати, като двама от тях бяха дисквалифицирани още в началото - преподавателят в Нов български университет Петър Чавов и германецът Юрген Порш. Така до представяне на концепции бяха допуснати 13 кандидати. Само четирима от тях обаче изкараха нужната оценка над 4 и бяха допуснати до защита – Влади Калинов, Здравко Здравков, Иван Моев и Иван Шишков. Последните двама отпаднаха и така на финала - интервю с журито, се явиха архитектите Калинов и Здравков.


По правилата на конкурса следва 10-дневен срок, в който на всеки от кандидатите се изпраща извлечение от протокола, отразяващ резултатите от проведената процедура. След това допуснатите кандидати, които не са класирани, могат да възразят пред кмета в седемдневен срок от получаването на протокола на комисията.  След това в случай, че кметът прецени, че възраженията са основателни, прекратява конкурсната процедура и насрочва нов конкурс. В другия варинт в 14-дневен срок от представяне на протокола на комисията, кметът издава акт за назначаване на кандидата, който е класиран на първо място.

 

Редактор: Ема Димитрова