Журито даде препоръки за проекта за обновяване на пл. „Света Неделя“

1360
В София пристигна ръководителят на студиото, спечелило конкурса - арх. Масимилиано Фуксас.

След като Студио Fucsas спечели архитектурния конкурс за реконструкция на пл. „Света Неделя", се проведе първата среща във връзка с даване на препоръки към проекта. С арх. Фуксас се срещнаха кметът на София Йорданка Фандъкова, главният архитект на София Здравко Здравков и председателят на журито в конкурса Малина Едрева.

 

Снимка: БГНЕС

 

Журито иска да се запазят дърветата, трамвайната спирка да се свърже с метростанция "Сердика", изходът на подлеза към Булбанк да остане и да има трасе за колите със специален режим към храма и Патриаршията. Журито е поискало още усилена настилка на целия площад, прозрачното покритие върху археологическите разкопки да бъде съобразено със съвременните технологии за безопасност при влага и замръзване, както и растерите на настилка да бъдат с ориентация Север-Юг. От студио „Фуксас" ще трябва и да изработят прототип на осветителното фотоволтаично тяло тип „гъба", което да се постави в реална среда, преди да се вземе окончателно решение за реконструкцията и новия облик на пл. "Св. Неделя". Броят на иновативните осветителни тела, предвидени в проекта на италианското студио, ще бъде намален.

 

Арх. Масимилиано Фуксас планира да запази историческия облик на пространството, но и да го модернизира. „Аз идвам в София, но и тя идва при мен. Въпреки всичко, което правя, този проект е един от най-важните за моята архитектурна кантора. Става въпрос за центъра на голям, важен град, какъвто е София. Става дума за историята на София, както и за трафика през града, който е много оплетен". Това заяви в студиото на Нова телевизия арх. Фуксас.  Планът на студиото е да направи пространството пред храма "Света Неделя" достъпно за пешеходците, да се запази историческият облик на площада, но и той да бъде осъвременен.

 

 

Проектът предизвика различни мнения, отправени бяха критики и препоръки. Според кмета на София Йорданка Фандъков са направени срещи с всички, които имат притеснения по него, а вчера главният архитект на София Здравко Здравков се е срещнал с арх. Фуксас и са уточнили всички детайли и забележки. Фандъкова посочи, че на тази база предстои разработване на идеен проект. В края на април той ще бъде представен пред гражданите и отново ще бъде поканен архитект Фуксас за обсъждането му. След това предстои да се направи проектната работна фаза, да се проведат процедурите за избор на изпълнител. Усилията ще бъдат насочени към това през пролетта на 2021 г. или ранното лято да започнат реалните дейности по площада.

 

Според главния архитект Здравко Здравков стремежът ще е проектното решение да е лесно изпълнимо, да дава възможност за етапна реализация, така че да няма проблеми с изпълнението му. Поемаме като личен ангажимент задачата всеки един от елементите, които ще бъдат поставени на площада, да бъде предварително коментиран и разположени на правилното място, каза той и съобщи, че за новата визия на площада ще бъде изработен макет 1:1.