Знаете ли какво е COR-TEN?

8135

Патиниращата стомана се използва за изграждане и облицовка на фасади, а Ruukki е основен производител в Европа.


Патиниращата стомана е позната на архитектите от 60-те години на миналия век. Преди това тя е била използвана за производство на железопътни вагони, които не е можело да бъдат третирани с антикорозионни покрития. Архитектите, създали този материал за фасада, се опитват да използват неговия постепенно променящ се от черно-кафяв към кафяво-виолетов цвят, за да подчертаят контраста на цветовете и материалите.

 

 

По същество това е стомана с повишена устойчивост срещу атмосферна корозия. В процеса на производство в течната стомана се добавят елементи като фосфор, мед, хром, никел, молибден, които способстват за повишаването на устойчивостта. Крайният продукт, без значение дали е под формата I или U профили, или на ламаринa и елементи за фасади, представлява конструктивно валцована стомана с понижена, може да се каже дори - спряна корозия.

 

Корозивната скорост на патиниращата стомана, на английски „weatheringsteel", зависи от вида на околната среда, преди всичко от нейната корозивна агресивност, но също и от микроклиматичните условия, произтичащи от конструктивните решения на сградата. Дългосрочните атмосферни изпитания, осъществявани в периода 1970-1995 г., доказват, че след 20 години загубата на корозията е около 100 um (при добре проветрявани площи), т.е. около 5 um. г-1. С тази корозивна скорост срокът на годност на ламарина с дебелина 3 mm е минимум 100 години.

 

Пример за приложението на този вид стомана в архитектурата са първите й реализации в САЩ. За първи път патинираща стомана в архитектурата се използва за сградата John Deere World Headquarters в Молийн, Илинойс. Сградата, проектирана от архитекта Ееро Сааринен, е завършена през 1964 г. и получава редица награди за изключителната си архитектура.

 

 

През 1970 г. е завършен строежът на най-високата до този момент сграда в света от патинираща стомана - U.S. Steel Building в Питсбърг, САЩ. Сградата е висока 256 метра и има 64 етажа. През 2002 г. сградата е преименувана на U.S. Steel Tower.

 

 

На изложението Експо 2010 патиниращата стомана COR-TEN също е определена като най-интересният материал в австралийския павилион. У нас той се доставя от фирма Ruukki - Р.К.И. България, като от архитектурна гледна точка Cor-Ten е уникален и незаменим материал, който може да съживи всяка фасада. Фирма Ruukki, която го произвежда, има сериозен опит в използването му - както под формата на гладка ламарина, така и на дизайнерска фасадна облицовка.

 

Ruukki България предлага богата гама от продукти Cor-Ten, основно предназначени за фасади. Новата продуктова гама Ruukki Design Palette съдържа изделия Cor-Ten с различни размери, каквито са фасадните касети, фасадните ламели и синусоидални профили.

 

 

Използването на патинираща стомана COR-TEN за облицоване на сгради е трудна задача не само заради високите изисквания към външния вид, при които комбинирането на материалите може да модифицира естетическият ефект на обекта, но главно заради трудните решения за детайлите, за да се предотврати или поне сведе до минимум появата на опасни щети вследствие от корозията.

 

В зависимост от условията на мястото, където се намира сградата (въздействие на слънчевата светлина, основна посока на вятъра, по-чести валежи от дъжд), се проявяват разлики в характера на патината и скоростта на корозията, които са повече през първоначалния период на експозиция, отколкото в постоянното състояние. Площите, ориентирани на запад и юг, корозират по-равномерно и създават по-равномерен слой патина, а площите, ориентирани за север и изток, са изложени на влиянието на валежите за по-дълго време, поради което се появява неравномерен слой патина с по-тъмен оттенък. 

 

 

Използването на материала Cor-Ten за архитектурни цели като облицовка на сгради изисква чиста и равномерна повърхност, която да допринася за появата на естетически добре изглеждаща патина. Това условие изисква от екипа, който се занимава с фасадата, изключително внимателно да проектира специфичните детайли като рамките на прозорците и парапетите. Впоследствие е необходимо да се предвиди и подходящата комбинация с други строителни материали.

 

 

Конструктивните решения, свързани със сглобките и закотвянето към построените части от сградата, както и евентуалните решения за останалите подобни елементи, изискват особено внимание. В тази посока фирма Ruukki предлага квалифицирани консултантски услуги, с помощта на които фасадните системи, свързани с облицовката на сградите, придават уникален външен вид на всеки обект. Трябва, обаче да бъде осигурено достатъчно проветряване между носещата част на стената и елементите на фасадата. Това означава, че фасадните системи трябва да бъдат проектирани като фасадни системи с добра вентилация.

 

Както казахме, повърхностите с патинираща стомана, които са изложени на действието на външни атмосферни влияния, могат съществено да се различават в зависимост от ориентацията си, следователно достъпната среда. Върху добре овлажнявани и проветрявани повърхности се създава тъмен слой с виолетов оттенък. Повърхности, които са по-малко изложени на атмосферни влияния, остават по-светли, дори и след период на десет годишна експозиция. Това може да се отнася и за повърхности, които са частично закрити от разположени по-високо или издадени елементи на сградата, както и за повърхности, които създават „ниши", където въздушната циркулация и дъждовете са ограничени. Разликата е най-съществена в началния период на образуването на патината.

 

Цветът на патината може да бъде от светлооранжев, през светлокафяв, до много тъмнокафяв с виолетов оттенък според времето и условията на експозиция на конструкцията. Със състаряването си материалът Cor-Ten започва да изглежда архитектурно още по-добре, а това качество е особено важно за приложението му в строителството. Патиниращата стомана със слой патина е един от малкото технически материали, които имат способността за повторно изграждане и възстановяване на слоя след механична повреда.

 

Cor-Ten е модерен материал от третото хилядолетие. И множеството референции на фирма Ruukki са пример за това. Изключително нетрадиционното цветно решение за фасадата допринася за естетичния външен вид и може да служи като вдъхновение за бъдещето. 

 

 

 

 

 

ОЩЕ НОВИНИ

GROHE България с ключово участие във форума СИНЕРГИЯ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИ И АРХИТЕКТИ

GROHE България с ключово участие във форума СИНЕРГИЯ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИ И АРХИТЕКТИ

Ежегодното събитие се проведе през първия уикенд на юни на черноморското крайбрежие в Wave Resort

АЛУКЬОНИГЩАЛ проведе уникално събитие в полите на Рила планина - AKS Young Generation Event

АЛУКЬОНИГЩАЛ проведе уникално събитие в полите на Рила планина - AKS Young Generation Event

На запомнящо се за по-младото поколение преживяване бяха поканени представители на топ автомобилни брандове и се проведе Test Drive на едни от най-атрактивните и актуални модели автомобили

Светлоотразяващата хидроизолация AQUACOOL REFLECT – с 15% отстъпка до края на юли

Светлоотразяващата хидроизолация AQUACOOL REFLECT – с 15% отстъпка до края на юли

UV-устойчивата еластична хидроизолация от ТЕРАЗИД гарантира водонепроницаемо покритие и отразява до 80% от слънчевите лъчи, предпазвайки покривните повърхности от нагряване

ЕТЕМ представи най-новите си системи на RESIDENTIAL FORUM 2022

ЕТЕМ представи най-новите си системи на RESIDENTIAL FORUM 2022

Екипът разработва и адаптира решения, които да отговорят на най-високите изисквания при създаване на устойчиви проекти в контекста на модерната и зелена градска среда и с фокус върху комфорта на обитателите

ФлексУни Гел – нов стандарт в лепенето на плочки и настилки

ФлексУни Гел – нов стандарт в лепенето на плочки и настилки

Технологията от „Баумит“ е икономична и с лесно приложение, има възможност за различни консистенции и дебелини на полагане и е съвсем нова за нашия пазар

Гарантирана защита от слънце и отблясъци чрез системите на Schüco

Гарантирана защита от слънце и отблясъци чрез системите на Schüco

С Schüco Integralmaster и Schüco ZIP Design Screen може да контролирате нивата на осветеност, вътрешния климат, атмосферата и енергийната ефективност в дома си