Зоопарк Стара Загора ще бъде обновен

960
Ще се подобри цялата зона от над 70 дка, както и условията за отглеждане на над 400 животни от почти всички континенти.

 

Договор за финансиране с Фонд за устойчиви градове беше подписан днес за реконструкцията на втория зоопарк в България след Софийския. С реализацията на проекта Зоопарк Стара Загора ще се превърне в предпочитана зона за обществен отдих, за познавателни и образователни дейности, както и ще се оформи като център за научно-образователна работа. Средствата са от финансовия инструмент и собствено участие на Община Стара Загора.

 

 

Зоопаркът на Стара Загора, разположен в живописна местност на територията на парк "Аязмото" на площ от 74 дка, е създаден на 26 април 1957 година. В него се отглеждат около 400 екземпляра от приблизително 80 вида бозайници, птици и земноводни. Лицензиран е от 2008 г., с подновен лиценз през 2015 г., и е един от малкото в страната с два лиценза. От септември 2015 г. е и със статут на спасителен център.

 

Предвижда се събаряне на компрометираната стара сграда и изграждане на нова на две нива. Ще бъдат създадени нови пешеходни алеи в зоната на административната сграда и тоалетните за посетители, както и между някои клетки с цел увеличаване на площите за животни.