Вижте пълния запис на семинара “Културно наследство на бъдещето”

viewers1468

Представяме ви пълен видео запис на семинара “Културно наследство на бъдещето”, организиран от Френски институт в България, проведен на 19 април 2022 година. В него официално участие имаше арх. Филип Прост - архитект и урбанист, преподавател във Висшето архитектурно училище Париж-Белвил и изследовател в Парижкия институт за архитектурни, градоустройствени и социални науки (IPRAUS).

Тройната специализация – архитектура, градоустройство и наследство, му изгражда образ на архитект, постоянно загрижен за средата и историята на местата. Арх. Филип Прост поставя на централно място в работата си историческото обследване и връзката между различните епохи. От Града на електротехниците (Cité des Electriciens) в Бруей-ла-Буисиер до Парижкия Монетен двор или Ла Брикетри (La Briqueterie) във Витри-сюр-Сен, той се отнася към наследството с преклонение, но преди всичко го осъвременява – съществуващото възприема като изходен материал за основополагащи съвременни решения.

В различни мащаби (от цяла местност до сценографски проект) и спрямо различни задания (строителни дейности, обучение, изследвания), за Прост важно е не толкова изграждането, колкото „да преобрази реалното, да промени живота“.  

Понастоящем архитектът работи по проект за възстановяване на пристанището Вобан в Антиб и пристанището Галис в Жуан Ле Пин. Какъвто и да е мащабът на всеки един от проектите му, паметта и средата са основополагащо поле за творчество.  

В семинара са засегнати темите за Закона за културното наследство: защо, как, кога; главните действащи лица на културното наследство: публични и частни, сдружения; опазването на защитени сгради и управлението на историческите градски центрове.