АПИ подготвя програма за ремонт на най-компрометираните пътища

157

Дунав мост е в тежко състояние и е за основен ремонт


Подготвяме детайлна програма за ремонт на републиканските пътища, тъй като участъците с лошо качество и не добро състояние са много. Правим оценки на риска и на пътната безопасност, съобщи председателят на Управителния съвет на АПИ инж. Ясен Йорданов за БНТ. Целта ни е да въведем принципите на прозрачност и справедливост при провеждане на обществените поръчки за ремонт на пътищата. Публичният интерес трябва да бъде защитен при разходването на обществени средства, каза инж. Йорданов и подчерта, че най-ниската цена при обявените сега обществени поръчки за поддържане на републиканските пътища преди всичко ще гарантира прозрачност при избора на изпълнител, защото няма субективен критерий.

За ограничаване на възможни спекулации с предлагането на дъмпингови цени са поставени технически, икономически и финансови критерии, които трябва да бъдат покрити от кандидатите, обясни председателят на УС на АПИ. Според него когато прави своето предложение, кандидатът трябва да е готов да го изпълни съгласно зададените технически спецификации, които са част от тръжната документация, защото агенцията ще изисква от изпълнителя качеството, заложено в тръжните документи. Когато желанието е по-малко от възможностите, тогава биха се получили проблеми с качеството и със сроковете, посочи инж. Йорданов.

До дни предстои да бъде обявена обществена поръчка за основен ремонт на Дунав мост въз основа на изготвения технически проект, тъй като съоръжението е в тежко състояние. Прогнозната й стойност е около 21 млн. лв. и не е пределна. Основен ремонт на моста до момента не е предприеман. Преди повече от 22 години е правено укрепване на фугите, а през 2011 г. е подменена хидроизолацията и асфалтовата настилка. Вчера тежкотоварен камион аварира на съоръжението и блокира трафика и в двете посоки. При пътния инцидент са повредени част от ограничителните системи и парапетите на моста.

За осигуряване безопасността на движение, докато се провежда процедурата за избор на изпълнител и стартират същинските строителни работи през 2024 г., агенцията ще извърши аварийни ремонти на съоръжението. В тази връзка през следващата седмица – от 28 август до 31 август, всяка нощ от 22 часа до 2 часа ще бъде ограничено движението по Дунав мост за всички видове превозни средства и в двете посоки, за да се изпълнят аварийни ремонти на фугите и бетонните панели. В продължение на няколко дни ще се работи през нощта, за да не се затруднява трафикът през деня. Предстоящото спиране на движението за 4 часа през нощта е консултирано с българските и румънските граничните служби и митниците, тъй като по това време от денонощието натовареността на граничния пункт е по-малка.

Снимки: АПИ

Председателят на УС на АПИ съобщи, че предстоят проверки за качеството на новостроящите се, на въведени в експлоатация и в гаранция участъци от републиканската пътна мрежа. В момента се разработва програма с конкретен график. Относно проверките, които бяха извършени от предходния ръководен екип на МРРБ и АПИ, той уточни, че резултатите за предоставени на Прокуратурата.

ОЩЕ НОВИНИ

Започва ремонтът на над 34 км от път III-906 през Дюлинския проход

Започва ремонтът на над 34 км от път III-906 през Дюлинския проход

Програмата на АПИ предвижда рехабилитацията на 65 км от третокласния път

Очаква се преобразяването на площад "Света Неделя" в София да се случи догодина

Очаква се преобразяването на площад "Света Неделя" в София да се случи догодина

Голяма част от делата по жалбите, които бавят ремонта, са спечелени от Столична община, като предстои приключване на последна инстанция

Община Приморско получи от държавата имоти за изграждане на градски парк

Община Приморско получи от държавата имоти за изграждане на градски парк

Той ще бъде с места за отдих, спортни игрища и фитнес съоръжения на открито, открита сцена за културни събития, детски съоръжения и площадки за игра, паметник и места за свободно паркиране

Туристическо дружество и Община Царево със съвместна инициатива за възстановяване на въжения мост в село Кости

Туристическо дружество и Община Царево със съвместна инициатива за възстановяване на въжения мост в село Кости

Той е построен в средата на 70-те години на миналия век и е единственият оцелял въжен мост над р. Велека

Ново ваканционно селище се предвижда да бъде изградено между къмпинг Арапя и Северния плаж на Царево

Ново ваканционно селище се предвижда да бъде изградено между къмпинг Арапя и Северния плаж на Царево

То предвижда 632 места и включва вили, мобилни къщи, кемпери, каравани и палатки, открит бар, зони с огнища, споделено работно място, детски площадки, ресторант с външен басейн, спортен център със закрит басейн и сауна, магазини, спортни площадки, лятно кино и зона за групови занимания