Арх. Иван Шишков: Основният проблем на българските магистрали е, че са правени на парче

66

Друг проблем е какво се възлага, по какъв начин се възлага и какъв е проектът, каза министърът на регионалното развитие


„У мен остава убеждението, че каквото сме си поръчали, това сме получили. Строителят обикновено накрая е виновен, защото е най-удобен“, коментира арх. Иван Шишков вчера за bTV. Днес за телевизия „Евронюз България“ министърът заяви, че основният проблем на българските магистрали е, че са правени на парче. „Нямаме цялостно планиране на всички магистрали, нямаме планирана цяла магистрала, нямаме планирани връзки между тях и това е изключителен проблем. Когато нямаме цялостно планиране, няма да имаме цялостни инвестиции“, подчерта арх. Шишков.  

Автомагистрала „Хемус“  той оприличи на  дълъг филм с малко километри и много въпросителни. „Хепиендът на този филм ще бъде тогава, когато веднъж бъде планирана, цялата магистрала и започне да се строи в цялост“, заяви  министър Иван Шишков. Той коментира, че във времето назад говоренето е било много по-голямо от реалните действия. По-големият проблем обаче според него е, че е имало и много малко проектиране и планиране и това води до липсата на яснота как ще бъде осъществена цялата магистрална свързаност в страната. Като положителен факт министър Шишков отчете, че за лотове 4, 5 и 6 все пак има проект и се надява депутатите да одобрят предложените от МРРБ законови промени, с които установеното незаконно строителство в тези участъци да бъде узаконено и така строителството там да продължи. На път е да бъде решен и проблема с проектирането в 7 и 8 лот и регионалният министър се надява в рамките на година-година и половина да завърши проектирането в тези участъци. За определени места ще се наложи ОВОС и след това в рамките на 3-4 години да бъдат завършени.

Според него няма как чисто технологично сроковете за стоеж да се съкратят, но ако се завършат всички необходими проекти, подробни устройствени планове, отчуждения и други процедури, може да започне успоредно строителство на всички лотове и така магистралата да се построи за 4 години след последното разрешение за строеж.

Министърът коментира и проверката на автомагистрала „Тракия“, като обяви, че вече има неофициални резултати от анализа в лаборатория. “Те не са по-различни от очакваните, за съжаление фразата „не отговаря на изискванията“ съществува на доста места в тази проверка“, съобщи той. „Ако беше направена така, както трябва, автомагистрала „Тракия“ щеше да изкара още няколко години, а сега ще  трябва да се намерят пари за ремонт“, допълни регионалният министър.  Според резултатите от проверката, лот 3 е в по-лошо състояние, с по-лоши показатели като количество и качество на материалите, които са вложени. За този лот е била предвидена проверка още при предишния редовен кабинет, за да се установи какъв ремонт трябва да бъде извършен.

Арх. Шишков допълни, че докато построим магистралите, даже докато ги проектираме, започваме да ремонтираме тези, които са направени преди 10 години. „Това започва да става икономически проблем, защото започваме да даваме пари за ремонт. Това е не само скъпо, а и пътищата ги няма, те са лоши“, каза още регионалният министър.

ОЩЕ НОВИНИ

Ученици, студенти и работещи младежи представиха идеи за развитие на селските райони

Ученици, студенти и работещи младежи представиха идеи за развитие на селските райони

Сред идеите-победители са решение за ремонт на пътища с използване на преработена пластмаса в полагания асфалт и за съживяване и модернизиране на сгради „архитектурни призраци“ в селата чрез използване на съвременни енергийни решения и екологични строителни методи

Официално стартира обновяването на Дома на културата в Габрово

Официално стартира обновяването на Дома на културата в Габрово

Сградата е символ на града не само като архитектура – тя носи спомена за неговото духовно развитие вече шест десетилетия 

На финален етап е реконструкцията и благоустрояването на Градската градина в Луковит

На финален етап е реконструкцията и благоустрояването на Градската градина в Луковит

Предстои назначаване на Държавна приемателна комисия за въвеждане на обекта в експлоатация

До края на годината ще е готова отсечката "Сарафово" – Бургас, част от Северния обход на града

До края на годината ще е готова отсечката "Сарафово" – Бургас, част от Северния обход на града

„Като кмет няма как да не съм доволен, че в този проект са включени и локалите, които дават перспектива за развитие на Бургас", коментира кметът Димитър Николов