Арх. Иво Петров получи наградата SHARE OPERA OMNIA за цялостно творчество

330

Тя се връчва като висока оценка за принос в архитектурното развитие на България


Творчеството на архитект Иво Петров беше отличено с наградата SHARE OMNIA AWARD за значими постижения в областта на архитектурата, както и за ролята му в създаването на важни архитектурни проекти по време на кариерата му. Отличието му беше връчено на 11 октомври по време на SHARE Sofia 2022 – Международен форум за архитектура и инженерство. Събитието беше посетено от над 250 участници, които оцениха възможността да се запознаят с визията на големи архитектурни проекти, както и да работят в мрежа с български колеги и гости от осем други страни.

Арх. Иво Петров е утвърден български архитект с принос за някои от най-известните паметници и сгради в страната. Удостоен е с орден „Кирил и Методий“ – първа степен за големи заслуги в областта на културата, изкуството, образованието и науката. Започва 50-годишната си кариера в архитектурата в Проектантска организация – Плевен. Неговите ранни проекти са Съветският технически център и Покритият кооперативен пазар в Плевен. Най-забележителното му произведение е Плевенската панорама, която той проектира съвместно с архитекта Пламена Цачева между 1976 и 1977 г. Това е единственият паметник от този вид на Балканите.

Арх. Иво Петров е известен със своята страст и любов към театъра и изкуството, които са оставили незаличимо влияние върху архитектурните му проекти. Създава Драматичен театър „Иван Радоев” и Музеен комплекс в Плевен. В Плевен, Добрич и Пловдив е оформил сценографии и костюми за над 30 представления. През 1986 г. е назначен за заместник-директор на СДИСИ – Плевен, където работи седем години. През 1993 г. създава архитектурно бюро „Иво Петров Дизайн“, което днес е известно като „Иво Петров-Архитекти“ – ИПА. Разработва комплекс от научни институти в Хараре, Зимбабве, през 1992 г. и проект в Ню Джърси, САЩ, през 1993 г. След завръщането си участва в четири конкурса за банкови сгради и печели 3 от тях – Банка Хеброс, Булбанк и Банка Пиреос и много известни проекти, сред които административните сгради на „Агрополихим” – Девня, „Глория Палас” – Плевен, вили в Бояна, Симеоново, Драгалевци, Бистрица и повече от шестстотин проекта в Плевен, София, Варна и др.

През 2004 г. арх. Петров създава софийския клон на „Иво Петров Архитекти” и поставя основите на едно от най-престижните архитектурни студия в България. Днес студиото се управлява от неговия син арх. Цветан Петров и е една от най-иновативните, готови за бъдещето и най-големите компании за архитектура, урбанизъм и интериорен дизайн в България.

Наградите SHARE OMNIA са най-високото отличие на SHARE Architects Society за изключителни постижения в архитектурата. SHARE Architects е важна мрежова платформа за професионалисти в областта на архитектурата и влиятелна общност за знания и разбиране на многообразието на съвременната архитектура. В момента събитията на SHARE се провеждат в 16 страни в Централна и Югоизточна Европа, а общността има над 50 000 членове по целия свят. SHARE Architects стартира и уебсайт за България.

Форумът SHARE Sofia 2022 беше организиран в партньорство с Камарата на архитектите в България и с подкрепата на фирми, сред които компания ETEM.

ОЩЕ НОВИНИ

Търговска верига започна изграждане на нов комплекс в столичния квартал "Орландовци"

Търговска верига започна изграждане на нов комплекс в столичния квартал "Орландовци"

Освен супермаркет, в комплекса ще има магазини за бърза мода и редица допълнителни услуги

Отворен за посетители е обектът "Античен град Хераклея Синтика"

Отворен за посетители е обектът "Античен град Хераклея Синтика"

Община Петрич изпълни проекта за реставрация, консервация, опазване, популяризиране и развитие на археологическия обект и прилежащи некрополи

Кметът на София поиска да бъде възстановен статутът на недвижими културни ценности на 17 сгради

Кметът на София поиска да бъде възстановен статутът на недвижими културни ценности на 17 сгради

Те са били паметници на културата, но през различни периоди от време този статут им е бил отнет

Откриха иновативен мемориал "Тутраканска епопея - 1916"

Откриха иновативен мемориал "Тутраканска епопея - 1916"

Новата музейно-експозиционна сграда се намира край село Шуменци

В  Русе направиха първа копка на водно-рехабилитационния център на Фондация "Александър Русев"

В Русе направиха първа копка на водно-рехабилитационния център на Фондация "Александър Русев"

Центърът на предоставен от общината терен ще помага на деца и възрастни с увреждания да се възстановяват