Арх. Иво Петров получи наградата SHARE OPERA OMNIA за цялостно творчество

257

Тя се връчва като висока оценка за принос в архитектурното развитие на България


Творчеството на архитект Иво Петров беше отличено с наградата SHARE OMNIA AWARD за значими постижения в областта на архитектурата, както и за ролята му в създаването на важни архитектурни проекти по време на кариерата му. Отличието му беше връчено на 11 октомври по време на SHARE Sofia 2022 – Международен форум за архитектура и инженерство. Събитието беше посетено от над 250 участници, които оцениха възможността да се запознаят с визията на големи архитектурни проекти, както и да работят в мрежа с български колеги и гости от осем други страни.

Арх. Иво Петров е утвърден български архитект с принос за някои от най-известните паметници и сгради в страната. Удостоен е с орден „Кирил и Методий“ – първа степен за големи заслуги в областта на културата, изкуството, образованието и науката. Започва 50-годишната си кариера в архитектурата в Проектантска организация – Плевен. Неговите ранни проекти са Съветският технически център и Покритият кооперативен пазар в Плевен. Най-забележителното му произведение е Плевенската панорама, която той проектира съвместно с архитекта Пламена Цачева между 1976 и 1977 г. Това е единственият паметник от този вид на Балканите.

Арх. Иво Петров е известен със своята страст и любов към театъра и изкуството, които са оставили незаличимо влияние върху архитектурните му проекти. Създава Драматичен театър „Иван Радоев” и Музеен комплекс в Плевен. В Плевен, Добрич и Пловдив е оформил сценографии и костюми за над 30 представления. През 1986 г. е назначен за заместник-директор на СДИСИ – Плевен, където работи седем години. През 1993 г. създава архитектурно бюро „Иво Петров Дизайн“, което днес е известно като „Иво Петров-Архитекти“ – ИПА. Разработва комплекс от научни институти в Хараре, Зимбабве, през 1992 г. и проект в Ню Джърси, САЩ, през 1993 г. След завръщането си участва в четири конкурса за банкови сгради и печели 3 от тях – Банка Хеброс, Булбанк и Банка Пиреос и много известни проекти, сред които административните сгради на „Агрополихим” – Девня, „Глория Палас” – Плевен, вили в Бояна, Симеоново, Драгалевци, Бистрица и повече от шестстотин проекта в Плевен, София, Варна и др.

През 2004 г. арх. Петров създава софийския клон на „Иво Петров Архитекти” и поставя основите на едно от най-престижните архитектурни студия в България. Днес студиото се управлява от неговия син арх. Цветан Петров и е една от най-иновативните, готови за бъдещето и най-големите компании за архитектура, урбанизъм и интериорен дизайн в България.

Наградите SHARE OMNIA са най-високото отличие на SHARE Architects Society за изключителни постижения в архитектурата. SHARE Architects е важна мрежова платформа за професионалисти в областта на архитектурата и влиятелна общност за знания и разбиране на многообразието на съвременната архитектура. В момента събитията на SHARE се провеждат в 16 страни в Централна и Югоизточна Европа, а общността има над 50 000 членове по целия свят. SHARE Architects стартира и уебсайт за България.

Форумът SHARE Sofia 2022 беше организиран в партньорство с Камарата на архитектите в България и с подкрепата на фирми, сред които компания ETEM.

ОЩЕ НОВИНИ

Представят нов механизъм за цялостна реновация на публични и многофамилни жилищни сгради

Представят нов механизъм за цялостна реновация на публични и многофамилни жилищни сгради

ЕСКО, или т.нар. „договори с гарантиран резултат“, правят по-достъпно прилагането на мерки за енергийната ефективност

Архитекти ще дискутират българското училище като сграден фонд и възможност за трансформация

Архитекти ще дискутират българското училище като сграден фонд и възможност за трансформация

Конференция ще се проведе на 7 декември в 145 ОУ „Симеон Радев“ в ж.к. „Младост 1“ в София

Citybuild представя обновена платформа за архитектурната общност

Citybuild представя обновена платформа за архитектурната общност

Сайтът вече дава възможност да създавате собствен профил, да публикувате проекти и да управлявате сами своето дигитално представяне

Стартира изграждането на складова база, шоурум, сервиз и централен офис в производствена зона "Модерно предградие" в София

Стартира изграждането на складова база, шоурум, сервиз и централен офис в производствена зона "Модерно предградие" в София

Проектът се реализира върху парцел с обща площ от над 17 декара, а инвеститорът ще доизгради със собствени средства улицата и подхода към имота