Арх. Шишков: 1/3 от асфалта на Северната скоростна тангента липсва

198

Преди да са готови новите магистрали, трябва да ремонтираме тези, които сме построили последните седем-осем години, коментира регионалният министър


Северната скоростна тангента в София също с по-малко асфалт

Една трета от заложения по проект асфалт, който трябва да е 20 сантиметра, го няма в основния пласт на Северната скоростна тангента в София, установи проверка на МРРБ и МВР. Министър арх. Иван Шишков изрази учудване защо в проекта за скоростния път е заложена дебелина на асфалта само от 20 см при положение, че при магистралите е средно между 28-30 см. До две седмици трябва да е готов и резултата от състоянието на пътната основа, но и там се очакват проблеми. Строителната гаранция за тангентата е изтекла.

Проба ще се вземе и от едно от мостовите съоръжения, като ще се изследва здравината на цялостната конструкция. Добрата новина в случая е, че мостовете са все още в гаранция. На въпрос кой е виновен за допуснатите пропуски при строителството на Северната скоростна тангента арх. Шишков заяви, че всички по веригата не са си свършили работата. Тя е на 5 години, а вече е с кръпки и пропадания.

Строителството на 16.5-километровата Северна скоростна тангента е финансирана с 220 млн. лв. по ОПРР 2007-2013 г. Пусната е в експлоатация на 28 април 2016 г. Изпълнител на проекта е консорциум „ХПВС-ССТ“, в който участват: „Хидрострой“ АД, „Пътни строежи Велико Търново“ АД, „Пътинженерингстрой“ АД, „Пътстрой Бургас“ ЕООД и „Водстрой 98“ АД. Стойността на договора за проектиране и строителство е 180 млн. лв. с ДДС. Строителният надзор е осъществен от Обединение „СЖС ТЕХНОС - СЖС БЪЛГАРИЯ“, в което са: „СЖС България“ ЕООД, София и „СЖС Технос С.А.“, Испания. Техният договор е за 882 хил. лв. с ДДС.

Магистрали и пътища не са опасни, но се разпадат

Правят се проверки на всички части от магистралите, които видимо са започнали да имат проблеми. „За съжаление, навсякъде, където проверяваме, установяваме, че липсва част от пътищата. Това не ги прави опасни за ползване, те обаче се разпадат на седмата-осмата година, което означава, че всички ние като данъкоплатци трябва да започнем ударно да плащаме за основни ремонти, и то законни – за да имаме гаранция и качество. Преди да са готови половината магистрали, трябва да ремонтираме тези, които сме построили последните 7-8 години. Тези ремонти ще трябва да ги платим още веднъж, а освен това ще има дискомфорт за всички, които пътуваме“, отбеляза арх. Шишков.

Както вече ви съобщихме, подобно е положението и на АМ „Марица“, където има затворен участък в аварийно състояние, като част от основната конструкция и асфалтовите пластове на настилката са извън нормите - при изискване 30 см са установени 23 и 24 см. Същите са резултатите и от пробата на АМ „Хемус“ в участъка Северния околовръстен път - гара Яна. Там също липсват части както от основните пластове и асфалтовата настилка, така и при каменните пластове.  

Инспекция е направена и на ремонта на пътя Самоков - Ихтиман, за който са платени 3,5 млн. лв. „Положението е изключително плачевно. Това, което е направено, не отговаря на абсолютно никаква норма. Жалкото в случая е, че тогава по решение на Народното събрание, когато се плати за всички ремонти на пътища, без да бъде направен анализ кое е основен, кое е текущ, са платени пари, включително и за този път, който е негоден“, заяви арх. Шишков.

Проверките продължават

Проверките обхващат пътищата, на които се е извършвало незаконно строителство, както и участъци с основен ремонт, изпълнен под формата на текущ. Те ще продължат още около месец, включително на първокласни и третокласни участъци от републиканската пътна мрежа. Проверките са съвместно с МВР, защото резултатите предполагат и разследвания за престъпления.

„Ако намерим една магистрала, която да е в норма, всички ще чуем, защото удоволствието ще бъде огромно. Само за установените дотук проблемни участъци в резултат на липсващи пластове при строителството ще са нужни около половин милиард лева за ремонт. Най-вероятно обаче след всяка проверка милионите ще се увеличат“, коментира министърът.

Снимки: МРРБ

ОЩЕ НОВИНИ

Столичният общински съвет потвърди разпределението на комисиите и заместник-председатели на съвета

Столичният общински съвет потвърди разпределението на комисиите и заместник-председатели на съвета

Миналата седмица областният управител Вяра Тодева върна първото решение заради "съществени процедурни нарушения"

Проведе се обществено обсъждане за нова жилищна сграда на площад "Ручей" в столицата

Проведе се обществено обсъждане за нова жилищна сграда на площад "Ручей" в столицата

Намерението е на частния собственик на терена, на който има бензиностанция и двуетажен магазин на верига за хранителни стоки

Община Стара Загора спечели безвъзмездно финансиране за разработване на проект за разширението на Зоопарка

Община Стара Загора спечели безвъзмездно финансиране за разработване на проект за разширението на Зоопарка

Припомняме, че реконструкцията на парка с проектант "Архитект Киряков" ЕООД получи специална награда в конкурса ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2022 и награда BIG see Award 2023

Пет министерства, Столична община и управителят на Област София град активизират дейностите по развитието на Природен парк "Витоша"

Пет министерства, Столична община и управителят на Област София град активизират дейностите по развитието на Природен парк "Витоша"

По време на дискусия беше взето решение за провеждане на регулярни срещи за конкретни действия за справяне с проблемите, като за целта ще бъде начертана и пътна карта

Cushman & Wakefield Forton: Над 50% е ръстът на търговските паркове в България през 2023 година

Cushman & Wakefield Forton: Над 50% е ръстът на търговските паркове в България през 2023 година

Площите в сегмента нарастват с темп значително над средния за Централна и Източна Европа, показват данните на консултантската компания