Архитекти са възмутени от промяната на фасадата на Младежкия дом в Пазарджик

250

Това е драстично посегателство над образа на сградата, смятат авторите на проекта от 1966 година


Снимки: peshteraprim.com

Проектът за сградата на Младежкия дом в Пазарджик е спечелен в национален конкурс през 1966 г. от арх. Тодор Кръстев, арх. Антони Михайлов и арх. Иван Тарински. „По това време бях ръководител на група от млади архитекти в РПО-Бургас, където се опитвахме да отстояваме нашите представи за онова, което днес наричат европейски модернизъм от втората половина на 20 век“, казва проф. арх. дан Тодор Кръстев.  

Според авторите на проекта това, което се случва в момента със сградата на Младежкия дом, е част от драмата на цял един архитектурен пласт от нашето културно наследство – този на българския модернизъм от това време. „Оставен без юридическа защита, днес той е реално застрашен. Някои сгради от този период са вече необратимо деформирани, като тяхната културна стойност е поразена, други са вече разрушени“, казва проф. Кръстев.  

От името на екипа той заявява, че действията на Общината в момента представляват „драстично посегателство над архитектурния образ на сградата“, защото върху каменната облицовка на всички фасади се нанасят цветни графити с трайни бои, „при пълно пренебрежение към архитектурната идея за една спокойна обществена сграда, вписана в богатата зеленина на градския център, замислена самата тя да изтъква цветовете и динамиката на градския живот“. Според авторите на проекта не е уважена нейната роля в градските публични пространства и е нарушено достойнството на сградата.

Според проф. арх. дан Тодор Кръстев намерението за тази намеса по сградата не е било съгласувано с тях, не е било дискутирано в архитектурната общност на града и не е било обект на обществено обсъждане с жителите. „Кметът на Пазарджик е подготвил, по негови думи, една „шарена изненада“, натрапвайки на града своята собствена представа за градска естетика. Случаят е един лош прецедент, който може да се превърне в заразителен пример за архитектурен вандализъм. Затова трябва да му бъде дадена международна гласност“, казва още проф. Кръстев в писмо от 5 май до Камарата на архитектите в България.  

Снимка: Телемедия

Общинският съвет да вземе решение, с което да задължи Общината да почисти ярките бои от Младежкия дом и да върне оригиналия му облик. Това поискаха също преди дни от Камарата на архитектите в Пазарджик в свое отворено писмо. Архитектите се обявяват категорично против такива драстични промени в градската среда. "Младежкият дом заедно със сградите на Община Пазарджик, Областна управа, бившата проектантска организация - всички с обща стилистика, строени във втората половина на XX век, оформят културния, обществен и делови център на областния град", се казва в писмото.  

Източник: проф. арх. дан Тодор Кръстев

Сградата на Младежкия дом се намира в идеалния център на град Пазарджик и със своя силует участва в оформянето на пространствената рамка на площад „Константин Величков“, заедно със сградите на художествената галерия, бившия профсъюзен дом и театъра. Посредством своите обеми, използвани материали и ритъм на фасадните елементи, те подчертават сградата символ на Пазарджик – Старата поща с нейната часовникова кула. Площадът е централно средище за културни и обществени прояви и сградите около него са естествен декор на градския делник и празник, се казва в писмото.   

Младежкият дом е разположен на площ от около 1600 кв.м. на три етажа, като функционално включва зрителна зала за 450 места, студиа и зали за музикални, танцови и изобразителни изкуства. В партера му са разположени и помещения за кафе-сладкарница и зали за ритуални дейности (кръщенета и граждански бракове). За оформянето на фасадите са използвани устойчиви естествени материали – колоните са облицовани с велинградски полиран мрамор, а стените с русенски варовик.   

В непосредствена близост са и сгради, обявени за недвижима културна ценност, като старата баня и сградата на Банка ДСК. В прилежащата облагородена и озеленена територия, пред фасадите на сградата, се експонират скулптурни фигури, дарени от известният пазарджишки скулптор проф. Величко Минеков.

След всички тези обстоятелства, странни и нелогични са действията на Община Пазарджик, която без представен пред специалисти и общественост проект реализира настоящата груба намеса в архитектурния образ на сградата, смятат от Камарата на архитектите в Пазарджик. Според тях този подход не е изключение при подобен род обекти в последните години и то за все значими сгради, като спортна зала „Васил Левски“, Театър „Константин Величков“, Читалище „Виделина“, както и за множество площадни и пешеходни пространства покрай канал „Паша арк“, парк-остров „Свобода“, пешеходния мост над река Марица и т.н.

Снимки: проф. арх. дан Тодор Кръстев

Своя позиция публикува и един от доайените на гилдията - арх. Георги Сарамбелиев. Той счита, че случващото се е обезобразяване на Пазарджик. "Да се оцветява сграда с каменна облицовка или паметник, изграден от камък, е нещо повече от невежество!", пише той.  

Снимка: mdompazardjik.com

В края на април кметът на Пазарджик Тодор Попов заяви, че това ще е „една шарена изненада на Празника на Пазарджик, защото Младежкият дом трябва да носи позитивизъм и радост, да е цветен, интересен, слънчев и светъл“. „До момента направихме цялостен външен ремонт, оправихме покрива, сменихме дограмата, най-важното е, че бяха дюбелирани всички фасадни плочи, които падаха и създаваха риск от инциденти. Сигурен съм, че като го завършим, Младежкият дом ще се хареса на много хора, особено на младите. В крайна сметка това е техният дом и ние срещнахме разбирането на всички, които го ползват. Считам, че Младежкият дом ще изглежда много по-добре и по-интересно, отколкото досега“, каза Тодор Попов.   

Снимка: Телемедия

За преобразяването е ангажиран графити артистът Константин Кръстев-Костура.

ОЩЕ НОВИНИ

Citybuild представя обновена платформа за архитектурната общност

Citybuild представя обновена платформа за архитектурната общност

Сайтът вече дава възможност да създавате собствен профил, да публикувате проекти и да управлявате сами своето дигитално представяне

Стартира изграждането на складова база, шоурум, сервиз и централен офис в производствена зона "Модерно предградие" в София

Стартира изграждането на складова база, шоурум, сервиз и централен офис в производствена зона "Модерно предградие" в София

Проектът се реализира върху парцел с обща площ от над 17 декара, а инвеститорът ще доизгради със собствени средства улицата и подхода към имота

"Тракия икономическа зона" с партньори от Италия ще изгради интермодален хъб с три терминала в Пловдив, Бургас и София

"Тракия икономическа зона" с партньори от Италия ще изгради интермодален хъб с три терминала в Пловдив, Бургас и София

Те ще осигуряват транспортирането на стоки, като се използва комбиниран транспорт - шосеен, железопътен, воден и въздушен

Изложбата "Невидима София" може да видите в Галерия на открито в Градската градина в столицата

Изложбата "Невидима София" може да видите в Галерия на открито в Градската градина в столицата

Фотоекспозицията връща назад във времето, разхожда по забравени улици, привлича вниманието към скритите съкровища на сецесионовата архитектура и припомня колко ценно е да опитаме да съхраним миналото си

Започна строежът на новия лъч на метрото през район "Слатина"

Започна строежът на новия лъч на метрото през район "Слатина"

Работата стартира с две от предвидените нови шест станции - метростанция 5 на бул. „Асен Йорданов“ (срещу зала „Арена София“) и метростанция 6, която ще е под локалното платно на бул. „Цариградско шосе“, срещу УМБАЛ „Св. Анна“

Експертът по културно наследство проф. Йорг Хаспел ще има лекция в Регионалния исторически музей – София

Експертът по културно наследство проф. Йорг Хаспел ще има лекция в Регионалния исторически музей – София

Събитието е част от проект "Новото Наследство" на Фондация "Балканско наследство"