"Архитектурният дух на Варна" е мотото на четвъртото издание на изложбата в галерия "Арт Маркони"

55

99 творби включва новата инсталация, която може да видите до 15 юли


„Архитектурният дух на Варна” е мотото на четвъртото издание на изложбата, която всяка година галерия „Арт Маркони” и художниците, с които работи, посвещава на Варна. Идеята, започнала през 2021 година с инсталацията „Портрет на Варна в сто живописни платна”, посветена на „100 години Варна, курортен град”, премина през различни вариации във времето. След „Артистичният дух на Варна” през 2023 година сега галерията представя новия живописен портрет на Варна, представящ нейният архитектурен дух - ярък, въздействащ и непредсказуем, вдъхновен от големите архитекти, създавали облика ѝ, чиито шедьоври и днес будят възхищение, казва Ваня Маркова от галерия „Арт Маркони”. 99 творби включва новата инсталация - панорамен поглед на художниците към темата. Някои от тях са запечатали красив силует, други атмосферата, трети - детайли по фасадата, врати, колони или прозорци.

В историята на града са записали имената си именити архитекти. Архитект Дабко Дабков с право се смята един от създателите на нова Варна - стотици сгради в първите десетилетия на двадесети век са изградени по негови проекти, а името му винаги ще се свързва с „Аквариума” и „Гранд хотел Лондон”. В съавторство с арх. Стефан Венедикт Попов е създадена Търговско-индустриалната камара, днес по-известна като „Адмиралтейството”. Очаква се и завършване на реконструкцията на една от красивите сгради, свързана с имената на с арх. Стефан Венедикт Попов и скулпторът Кирил Шиваров – „Софийска банка” на ул. „Преслав”.

Светлината на града, както художниците наричат театъра, винаги ще извиква в паметта името на архитект Никола Лазаров, както и сградата на Икономическият университет, някогашното Търговско училище и новореставрираната сграда на хотел „Роял”. Архитект Антон Франгя варненци ще помнят с мавзолея на Владислав Варненчик. Архитект Ангел Момов ще остане в архитектурната история на града с Пощенската палата. С красивият архитектурен ансамбъл на гарата запазваме в паметта си имената на архитектите Никола Костов и Кирил Маричков. Един от символите на града - входът на Морската градина, е по проект на архитект Георги Овчаров, казва още Маркова.

"Архитектурното наследство на един град е не само негова история, а негов облик, характер и индивидуалност, които безпогрешно го отличават от други градове в страната и по света. В последните години се забелязва истинска гражданска позиция по запазването на емблематични сгради. Независимо от постигнатия краен резултат, някои бяха безвъзвратно унищожени, за други все още има надежда да се съхранят и това е знак, че варненци държат на своята история. С тази изложба искаме да ги провокираме, както и гостите на града, отново да погледнат към архитектурните бижута, надживели своите създатели и продължаващи да носят с достолепие духът на Варна.

Някогашните инвеститори и архитекти са изразявали своята индивидуалност и не са жалили средства и време за да го постигнат. Нещо повече, архитектите са се съобразявали не само с желанията на собственика, а и как дадена сграда ще се впише в общия ансамбъл. Днес, за съжаление, по-голямата част инвеститорите гонят квадратури, нерядко - показност и импозантност и е прекрасно, че има и такива, които връщат облика и красотата на архитектурното ни наследство, реконструирайки сградите с внимание и любов.

Искрено се надявам погледът на художниците, които се включиха в тази изложба, да накара всички ни да видим старите сгради на Варна от друг ъгъл. Макар и грохнали, трудно удържащи бремето на годините и човешката занемара, те продължават да вдъхват респект и красота. Творецът вижда патината на времето, съхранена дори сред откъртените пластове мазилка. Искрено се надявам всички, които ще посетят изложбата, да усетят трите водещи ориентира на старите архитекти: МИСЪЛ, МЪДРОСТ И МОРАЛ", казва в заключение Ваня Маркова.

Публикациите на красиви врати от варненски къщи на фотографа Калоян Живков се превърнаха във вдъхновение за някои от художниците. Техен колаж ще видите в изложбата. Сайтът www.varnaheritage.com е оказал подкрепа и е бил своеобразен гид за участниците при избора им на обекти за творчество. В публикациите на творбите в страницата на галерията във ФБ има линк към сайта, с което може да получите изчерпателна информация за рисуваната сграда и нейната история.

Участници:

Ангел Атанасов /Ачо/, Ангел Василев, Анна Борисова – Емилова, Анатолий Панагонов, Васил Петров, Венцислав Марков, Арх. Владимир Рачев, Димитър Кавръков, Димитър Манолов, Емилия Бояджиева – Пеева, Ивайло Евстатиев, Иван Додов, Илия Касабов, Илиян Пеев, Ирина Маркова, Камен Кисимов, Клементина Манчева, Лора Маринова, Мая Манолова, Марина Воронцова- Русева, Миряна Пеловска, Огнян Георгиев, Петър Андреев, Пламен Монев, Ренета Павлова, Самуил Георгиев, Севдалина Драгнева, Светлин Ненов, Стефан Хаджи-Николов и Христина Цонкова и Татяна Полихронова

Специално участие на малки художници:
Амелия Дончева, Боян Пеев, Елена Койнова, Ива Даниел Ефтимова, Калина Койнова и Мартин Тодоров

ОЩЕ НОВИНИ

Върховният административен съд реши окончателно - първият етап от строежа на Шофьорския плаж край Созопол е законен

Върховният административен съд реши окончателно - първият етап от строежа на Шофьорския плаж край Созопол е законен

Магистратите отмениха акта на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков за обекта, наричан "Подпорната стена"

Провеждане на пореден нов конкурс за възстановяване на Мемориала на загиналите войници в парка на НДК искат архитекти и художници

Провеждане на пореден нов конкурс за възстановяване на Мемориала на загиналите войници в парка на НДК искат архитекти и художници

След критики от тяхна страна столичният кмет прекрати сегашната процедура, в която беше избран победител

Има инвестиционно намерение за изграждане на 32 жилищни сгради в местността Шумако в София

Има инвестиционно намерение за изграждане на 32 жилищни сгради в местността Шумако в София

Имотът е собственост на „Б Дивелъпмънтс“ ЕООД, чието е и инвестиционното намерение

Световен производител на бронирани автомобили ще открие най-новия си завод на 1 октомври

Световен производител на бронирани автомобили ще открие най-новия си завод на 1 октомври

Производствената база е разположена на площ от 150 000 кв. м в промишлената зона на Бургас