Асоциация БАТН се надява да спре сегашния проект за "Адаптация и реставрация на сградата на минерална баня "Овча купел"

141

Днес тя изпрати писмо до министъра на културата


Българска Асоциация за Термално Наследство (БАТН) продължава с усилията за спасяване на минералните бани. В писмото до министъра на културата Велислав Минеков се казва:

"Тъй като става дума за непрозрачно провеждана от Столична община (СО) и Регионален исторически музей София (РИМ София) процедура, научаваме за съгласуван идеен проект “Адаптация и реставрация на сградата на минерална баня “Овча купел” като рекреативен център с използване на минерална вода” от отговор на наше запитване по ЗДОИ до НИНКН. Без да сме запознати в подробности и без да е провеждано обществено обсъждане, в ход е и процедура по съгласуване на техническия проект, изготвен от ДЗЗД „Минерална баня Овча купел“. Знаем обаче какво е решението на СО и РИМ, а именно да премахнат частично оригиналната функция на сградата, превръщайки част от нея в Център за върхови научни постижения, каквото и да означава това.

Разбираме, че това решение на СО и РИМ е продиктувано от желанието им да използват средства от европейско финансиране по проект „Изграждане и развитие на центрове за върхови постижения „Наследство БГ“ по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“, но се питаме докога ще правим неща, за които има средства, вместо да намираме средства за онова, от което градът ни наистина има нужда?

Считаме, че въпросното решение ще ощети софиянци - както те са ощетени от решението Централна минерална баня да бъде превърната в музей. Ще ги лиши, може би не завинаги, но за дълги години, от ценността на един архитектурен паметник, който според проекта на неговия автор, арх. Овчаров, има само една функция - термална.

Министерството на културата е последната инстанция, от която зависи дали ще се подмени или не функцията на тази знакова за София и България сграда. Вярваме, че ще вникнете в същината на гореизложеното и ще вземете правилното решение", казват от БАТН.

Припомняме, че в средата на ноември м.г. председателят на Столичния общински съвет съобщи, че в парка пред банята в Овча Купел няма да се строи трафопост, срещу което се обявиха отново от Българската асоциация за термално наследство.

ОЩЕ НОВИНИ

Продължава строителството на спортна база в "Люлин 6" в София

Продължава строителството на спортна база в "Люлин 6" в София

Базата ще разполага с 3 игрища за минифутбол, 3 тенис корта, съблекални и детски център

Старо неработещо училище в троянското село Голяма Желязна се възражда в международен център по занаяти и кулинария

Старо неработещо училище в троянското село Голяма Желязна се възражда в международен център по занаяти и кулинария

На 30 септември сградата ще отвари за необичаен учебен ден, който ще запознае жителите на региона с проекта “Шарена фабрика” и предстоящото съживяване на ключови сгради в селото

Изграждат завод за захарни изделия във Враца

Изграждат завод за захарни изделия във Враца

Базата на новото производство ще бъде разположена на площ от 5 000 кв.м близо до заводите на "МД Електроник" и "Теклас България"

Създават единна база данни за изоставените училища в България

Създават единна база данни за изоставените училища в България

Инициативата е част от проекта на българския павилион на 18-то биенале за архитектура във Венеция