B 52 - сграда с ретро чар в истинския стар център на София

61

Според инвеститорите тя следва концепцията за жилищни сгради от ново поколение и стои хармонично в градската тъкан като елегантно допълнение на ренесанса на колоритния квартал


Сградата B 52, която в момента се изгражда, се намира в истинския стар център на София, на ул. „Будапеща“ 52. Улиците “Искър”, “Екзарх Йосиф” и “Цар Симеон” оформят района под бул. „Дондуков“, наричан с обич от местните жители „Квартала“. Той беше оставен в продължение на много години, за да „остарее спокойно“. Това се случи, докато местните художници, занаятчии и ресторантьори бяха привлечени от достъпния наем, архитектурата във „винтидж“ стил и старовремските малки каменни улици. Така този район, изпълнен с културно наследство, претърпява ренесанс.

B52 е първият проект на CT52, който представя концепцията на компанията за жилищни сгради от ново поколение, осигуряващи високо качество на живот, основана на 4 стълба: максимално качествени условия за живот, минимализиране на ефекта върху околната среда и въглеродния отпечатък, високотехнологични решения и хармонично присъствие на сградите в градската среда.

Според инвеститорите, B 52 предлага „ретро чар, подчертан със стилна, съвременна архитектура и интериори, завършени по поръчка“. „Под красивия екстериор се крият системи, инженерни решения и технологии, които надминават стандартите на европейски сгради, и които за пръв път присъстват на местния пазар. B-52 съчетава майсторски патината и текстурите на историческия квартал с изчистена, модерна линия и архитектурно съвършенство. Екстериорът контрастира с бели каменни пиластри с регенерирана тухлена вентилируема фасада. Френските прозорци разкриват невероятен градски пейзаж над паметниците на София и планината Витоша като фон. B-52 хармонично стои в градската тъкан като елегантно допълнение на ренесанса на този колоритен квартал“.

Според проектанта – награждаваният многократно арх. Атанас Панов (LP Arch), това е финалът на дълъг път от различни идеи и варианти, като целта е сграда с естествени материали, а не наподобяващи или имитиращи – като нарисувана тухла, алуминиево дърво или пластмасов метал. „Този проект трябваше да е нещо откровено и истинско, в който тухлата е тухла, бетонът е бетон, а дървото - дърво”, казва той.

В B-52 предимството се изразява в шест елемента, изпълнени чрез усъвършенствани строителни практики за осигуряване на комфорт, дизайн и благоденствие на жителите му.

Въздух: Вентилационната система на B-52 е проектирана от британски специалисти, които изпълняват мащабни проекти по целия свят. Висококачественият въздушен поток се осигурява от последното поколение енергоспестяващи системи. Във всяка стая пречистеният въздух циркулира, докато възстановява отоплението и охлаждането. С тези системи 93% от топлината се задържа в сградата, намалявайки сметките за комунални услуги с няколко хиляди лева годишно. По-важното е, че тази енергийна ефективност значително намалява въглеродния отпечатък на сградата.

Вода: Жителите ще изпитат предимствата на пиенето, къпането и измиването с пречистена вода от всяко кранче в сградата, осигурени от входна самопочистваща система за филтриране на вода.

Светлина: При проектирането на B-52 ключов приоритет е било да се предостави на жителите преимуществото на естествените цикли на денонощието. Френските прозорци заливат всички домове с дневна светлина. Вечер биочувствителното околно осветление затъмнява светлините на общите части и осветява пътеки.  

Спокойствие: Доклад от 60 страници от водещ акустичен инженер от Англия описва план за действие, специално проектиран за сградата. Постигнато е ниво на звукова изолация ≥56 dB във всяко жилище, както и минимизиран шум от вътрешните сградни инсталации. Подовете също са шумоизолирани с мембрана, която заглушава до 24 Db ударен шум.

Интелигентност: Всяко жилище има smart-home подготовка и всяко паркомясто има зарядно за електрически автомобили. Достъпът до помещенията в сградата се осигурява чрез система за пръстов отпечатък (Biometric Fingerprint Sensor), която гарантира удобно и бързо преминаване във всички части на сградата – от входната врата, през подземния паркинг до отделните домове. Резервното захранване се осигурява от UPS захранване вместо типичния дизелов агрегат.

Природа: Освен енергийно ефективните системи в сградата, всяко налично вътрешно и външно пространство ще бъде засадено със зеленина.

Брокерската агенция First Estates, управляваща проекта, отвори вратите на сградата, за да я превърне в културен център през трите дни на събитието „Квартал Фестивал“ (16-18 септември). Изложбата „Пътят към завършека“ на Ивайло Савов, Хелен Зака и Захари Попов показа скулптури, цветни и графични творби.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

В нова детска градина в Самоков ще се обучават деца от 6 групи

В нова детска градина в Самоков ще се обучават деца от 6 групи

Това е първата детска градина, която откриват в града след почти 40 години

Завод във Видин строи нова складова, производствена и административна база

Завод във Видин строи нова складова, производствена и административна база

Изгражда се и фотоволтаична инсталация, с капацитет за производство на екологично чиста енергия, трикратно надвишаваща потреблението на производството

Още една зона за отдих имат жителите и гостите на Свиленград

Още една зона за отдих имат жителите и гостите на Свиленград

Това е новата пешеходна алея край Марица, разположена между стария и новия мост

До 15 октомври гражданите могат да предлагат пътища за ремонт по програмата на АПИ за 2023 г.

До 15 октомври гражданите могат да предлагат пътища за ремонт по програмата на АПИ за 2023 г.

Предложенията ще бъдат разгледани от постоянно действаща комисия, която ще приоритизира окончателните списъци с пътищата за ремонт