B 52 - сграда с ретро чар в истинския стар център на София

292

Според инвеститорите тя следва концепцията за жилищни сгради от ново поколение и стои хармонично в градската тъкан като елегантно допълнение на ренесанса на колоритния квартал


Сградата B 52, която в момента се изгражда, се намира в истинския стар център на София, на ул. „Будапеща“ 52. Улиците “Искър”, “Екзарх Йосиф” и “Цар Симеон” оформят района под бул. „Дондуков“, наричан с обич от местните жители „Квартала“. Той беше оставен в продължение на много години, за да „остарее спокойно“. Това се случи, докато местните художници, занаятчии и ресторантьори бяха привлечени от достъпния наем, архитектурата във „винтидж“ стил и старовремските малки каменни улици. Така този район, изпълнен с културно наследство, претърпява ренесанс.

B52 е първият проект на CT52, който представя концепцията на компанията за жилищни сгради от ново поколение, осигуряващи високо качество на живот, основана на 4 стълба: максимално качествени условия за живот, минимализиране на ефекта върху околната среда и въглеродния отпечатък, високотехнологични решения и хармонично присъствие на сградите в градската среда.

Според инвеститорите, B 52 предлага „ретро чар, подчертан със стилна, съвременна архитектура и интериори, завършени по поръчка“. „Под красивия екстериор се крият системи, инженерни решения и технологии, които надминават стандартите на европейски сгради, и които за пръв път присъстват на местния пазар. B-52 съчетава майсторски патината и текстурите на историческия квартал с изчистена, модерна линия и архитектурно съвършенство. Екстериорът контрастира с бели каменни пиластри с регенерирана тухлена вентилируема фасада. Френските прозорци разкриват невероятен градски пейзаж над паметниците на София и планината Витоша като фон. B-52 хармонично стои в градската тъкан като елегантно допълнение на ренесанса на този колоритен квартал“.

Според проектанта – награждаваният многократно арх. Атанас Панов (LP Arch), това е финалът на дълъг път от различни идеи и варианти, като целта е сграда с естествени материали, а не наподобяващи или имитиращи – като нарисувана тухла, алуминиево дърво или пластмасов метал. „Този проект трябваше да е нещо откровено и истинско, в който тухлата е тухла, бетонът е бетон, а дървото - дърво”, казва той.

В B-52 предимството се изразява в шест елемента, изпълнени чрез усъвършенствани строителни практики за осигуряване на комфорт, дизайн и благоденствие на жителите му.

Въздух: Вентилационната система на B-52 е проектирана от британски специалисти, които изпълняват мащабни проекти по целия свят. Висококачественият въздушен поток се осигурява от последното поколение енергоспестяващи системи. Във всяка стая пречистеният въздух циркулира, докато възстановява отоплението и охлаждането. С тези системи 93% от топлината се задържа в сградата, намалявайки сметките за комунални услуги с няколко хиляди лева годишно. По-важното е, че тази енергийна ефективност значително намалява въглеродния отпечатък на сградата.

Вода: Жителите ще изпитат предимствата на пиенето, къпането и измиването с пречистена вода от всяко кранче в сградата, осигурени от входна самопочистваща система за филтриране на вода.

Светлина: При проектирането на B-52 ключов приоритет е било да се предостави на жителите преимуществото на естествените цикли на денонощието. Френските прозорци заливат всички домове с дневна светлина. Вечер биочувствителното околно осветление затъмнява светлините на общите части и осветява пътеки.  

Спокойствие: Доклад от 60 страници от водещ акустичен инженер от Англия описва план за действие, специално проектиран за сградата. Постигнато е ниво на звукова изолация ≥56 dB във всяко жилище, както и минимизиран шум от вътрешните сградни инсталации. Подовете също са шумоизолирани с мембрана, която заглушава до 24 Db ударен шум.

Интелигентност: Всяко жилище има smart-home подготовка и всяко паркомясто има зарядно за електрически автомобили. Достъпът до помещенията в сградата се осигурява чрез система за пръстов отпечатък (Biometric Fingerprint Sensor), която гарантира удобно и бързо преминаване във всички части на сградата – от входната врата, през подземния паркинг до отделните домове. Резервното захранване се осигурява от UPS захранване вместо типичния дизелов агрегат.

Природа: Освен енергийно ефективните системи в сградата, всяко налично вътрешно и външно пространство ще бъде засадено със зеленина.

Брокерската агенция First Estates, управляваща проекта, отвори вратите на сградата, за да я превърне в културен център през трите дни на събитието „Квартал Фестивал“ (16-18 септември). Изложбата „Пътят към завършека“ на Ивайло Савов, Хелен Зака и Захари Попов показа скулптури, цветни и графични творби.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Античният град Диоклецианополис в Хисаря посреща първите си гости

Античният град Диоклецианополис в Хисаря посреща първите си гости

Ръководител на проекта е арх. Пламен Михалски, археолог е Митко Маджаров, а проектант - Маринела Георгиева – Трифонова

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

От Общината призовават да подкрепите проекта, като попълните анкета

Два български обекта са номинирани в международния конкурс Baumit Life Challenge

Два български обекта са номинирани в международния конкурс Baumit Life Challenge

Това са Къща „Плочата“ в Плевен и сградата на Българска академия на науките на пл. „Народно събрание“ в София

Общинските съветници в Бургас направиха още една стъпка към изграждането на ново училище на метри от морето

Общинските съветници в Бургас направиха още една стъпка към изграждането на ново училище на метри от морето

Има идея през лятото то да се ползва от ученици като база за морски спортове и придобиване на различни морски умения

Обновена е сградата на Камерна опера и Народно читалище "Н. Й. Вапцаров - 1866" в Благоевград

Обновена е сградата на Камерна опера и Народно читалище "Н. Й. Вапцаров - 1866" в Благоевград

В началото на годината кметът обеща градинката до сградата да бъде върната на гражданите