Българска компания ще инвестира в Летище Русе до село Щръклево

214

Дружеството трябва да извърши текущи ремонти и да изработи документите, нужни за ползването му като гражданско летище


Снимка: Община Русе

Вчера Общинският съвет одобри на съвместното дружество „ЕЪРПОРТ РУСЕ“ ООД да бъде учредено безвъзмездно право на ползване на Летище Русе за срок от 10 години. Дружеството е съставено от българските фирми „ЩРАПЛАН“ ЕООД със собственик и управител Антони Търницов и „СТРОЙПРОЕКТ“ ЕООД със собственик на капитала Христо Крушарски. Беше одобрено условие в договора, съгласно което в рамките на 24 месеца дружеството трябва да извърши необходимите текущи ремонти и да изработи документите, нужни за ползването му като гражданско летище, в т.ч. Генерален план за развитие, ремонт на пистата, изграждане на осветление, видеонаблюдение и други. В случай че това не бъде изпълнено, Общината прекратява договора без предизвестие и без да дължи обезщетение, а всички материални и нематериални блага, направени от инвеститорите, остават нейна собственост.  

„Моментът е исторически. Цяла България е наясно, че Русе иска да възстанови търговските полети. Редно е решението за съдбата му да се вземе не от 1 човек, бивш министър, а от 51 русенци, общински съветници“, заяви кметът Пенчо Милков в началото на дебатите.

Антони Търницов е експерт във въздухоплаването и работи по концесионния анализ на Летище Русе от 2017 г. „Неговата експертиза ни помогна много и след поставянето на нормативната невъзможност да разходваме средствата от държавата, с него продължихме да търсим варианти идеята да се реализира“, каза Милков.  

Опитът на Крушарски идва от бизнеса, в който е лидер в България и чужбина. През последните 22 години той се занимава със системи за извалявания и борба с градушките чрез самолетен способ, а непрекъснато нарастващият интерес към услугата предполага поток от сигурни средства, които да бъдат инвестирани в русенското летище, казват още от общината.

Инвестиционното предложение предвижда три етапа на развитие. На първо време приоритет за инвеститорите е ограждането на имота, ремонт на пистата и осветяването й, така че да могат да се случват и нощни полети. Целта е с времето да са налице необходимите подобрения и лицензи, които да позволят и пътнически полети.

Крушарски заяви, че е готов само до месец май да вложи до 1,5 млн. лв. „Авиацията е най-регулираният бизнес в света и изисква голям обем документация, за да се гарантира безопасността. Ние сме готови да започнем да я изготвяме“, обясни Антони Търницов и подчерта, че първата стъпка е Генералният план за развитие на летището.  

Инвестиционното предложение бе представено пред местни медии и лично от представителите на съвместното дружество на общинските съветници от Комисията по закон, обществен ред и сигурност. Самото инвестиционно предложение вижте тук.

ОЩЕ НОВИНИ

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Той ще включва шест търговски обекта и полуподземен паркинг

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

От Общината призовават да подкрепите проекта, като попълните анкета

Общинските съветници в Бургас направиха още една стъпка към изграждането на ново училище на метри от морето

Общинските съветници в Бургас направиха още една стъпка към изграждането на ново училище на метри от морето

Има идея през лятото то да се ползва от ученици като база за морски спортове и придобиване на различни морски умения

Предстои дискусия за съвместяването на жилищни и производствени територии

Предстои дискусия за съвместяването на жилищни и производствени територии

Събитието на 25 април в София е организирано от Съюза на урбанистите в България