Бояна 49 - специално отношение към пространството

977

Сградата е победител в категорията „Многофамилни жилищни сгради (реализации)“ в конкурса АРХ ИНОВА 2020.


Проектанти на жилищна сграда Бояна 49 са I/O apxumekmu (арх. Вяра Желязкова, арх. Георги Кътов, арх. Стефан Апостолов). Те са едни от най-изявените представители на „новата вълна" в българската архитектура и едни от малкото български архитекти, разпознаваеми в чужбина. Техни реализирани проекти са номинирани седем пъти за наградата на Европейския съюз за съвременна архитектура Мис Ван Дер Рое. Проектите им са широко публикувани в авторитетни световни медии за архитектура и дизайн, като Archdaily, Dezeen, Wallpaper и А10. Имат дългогодишен опит в проектирането на висок клас жилищни сгради и интериори.

 

 

Жилищната сграда Бояна 49 с двайсет апартамента, завършена през 2019г., се намира във вилната зона на Бояна на ул. „Панорамен път" 49 в София. Позиционирането на сградата в средата на обширния имот между дърветата на смесената гора прикрива мащаба на сградата и осигурява уединение на обитателите. Металният вид и хоризонталността на структурата се противопоставят на естествената среда наоколо, а отраженията в големите витрини напротив - помагат сградата да се слее с нея.

 

 

Най-съществените характеристики на средата, с които проектът работи, са изолираността и спокойствието на гората в и около имота, ниската етажност и гъстота на застрояване и наклоненият терен. Основа на проекта е специалното отношение на сградата към пространството на гората, което осигурява едновременно максимална отвореност и уединение на отделните единици в многофамилната жилищна сграда.

 

 

Наклонена паркинг рампа се качва постепенно от улицата през голяма стъклена врата до монолитното подземно пространство на гаража.

 

 

 

 

Според архитектурната група WhATA, сградата, която през 2019г. получи тяхната награда на журито, е отличен пример за силата на незабележимата архитектура. „На пръв поглед скромна, скрита зад дърветата, сградата се разкрива именно когато започнеш да я преживяваш - от впечатляващата гигантска стъклена врата, която затваря гаражите, през общите пространства, достойни за музей, та чак до последния детайл на ръкохватки, дървени ламперии и осветителни тела", казват от групата и допълват: „От години I/O Архитекти упорито и последователно произвеждат добре овладени частни архитектурни пространства."

 

 

 

 

 

 

Фоайето с двойна височина вкарва в него светлина от двора и по-мека материалност, а неоновият полилей маркира подхода към апартаментите.

 

 

 

 

 

Малка зала за събирания с изглед към двора и серия от еднораменни стълби водят до частните пространства на апартаментите с гледка към клоните на дърветата и града.

 

 

Апартаментите са разположени в един блок с издължена терасовидна структура на три етажа, която следва наклона на терена.

 

 

 

Инвеститор е „Трансферт" - инвестиционно дружество, създадено специално за осъществяване на проекта. Главен изпълнител е „Мират Груп", а конструкциите са изпълнени от „Структо" (инж. Камен Славин).

 

 

Церемонията по награждаването в Седмото издание на Годишните архитектурни награди АРХ ИНОВА 2020 може да видите във филм на обновения сайт на конкурса и на YouTube канала на конкурса. Във видеото ще чуете коментари на победителите, на партньорите на конкурса, както и кратки интервюта с членовете на журито за развитието и проблемите на съвременната българска архитектура.

ОЩЕ НОВИНИ

ВИВА МАРЕ БИЙЧ ХОТЕЛ в Созопол – изпълнен с висок клас алуминиеви системи SCHÜCO

ВИВА МАРЕ БИЙЧ ХОТЕЛ в Созопол – изпълнен с висок клас алуминиеви системи SCHÜCO

Използваните естествени, висококачествени и високотехнологични материали благоприятстват постигането на оптимално темпериране на сградата през всички сезони, оптимизирането на енергийните разходи, както и намаляването отпечатъка й върху околната среда

Обновяват сградата на Културния дом в Дряново

Обновяват сградата на Културния дом в Дряново

Дейността е част от приетата в началото на годината капиталова програма

Приключва реставрацията на Бракаловата къща (Етнографският музей) в Бургас

Приключва реставрацията на Бракаловата къща (Етнографският музей) в Бургас

Във финална фаза навлезе изпълнението на проекта за най-старата битова сграда в града, построена през 1872г.

Подписаха договора за изграждане на нов корпус на СУ "Найден Геров" във Варна

Подписаха договора за изграждане на нов корпус на СУ "Найден Геров" във Варна

Целта на проекта е да се осигури целодневна организация на учебния ден и извънкласни дейности, както и създаване на приобщаваща среда за деца със специални образователни потребности

Три културни обекта в Лом ще бъдат обновени

Три културни обекта в Лом ще бъдат обновени

Основен ремонт, ново оборудване и цялостна модернизация ще получат Девическото училище, Историческият музей и Къщата-музей на Димитър Гинин

Международният архитектурно-инженерен форум SHARE ще отбележи 6-то си издание в София

Международният архитектурно-инженерен форум SHARE ще отбележи 6-то си издание в София

Форумът ще се фокусира върху дизайна на фасадите и въздействието им върху обществените пространства