Бояна 49 - специално отношение към пространството

1303

Сградата е победител в категорията „Многофамилни жилищни сгради (реализации)“ в конкурса АРХ ИНОВА 2020.


Проектанти на жилищна сграда Бояна 49 са I/O apxumekmu (арх. Вяра Желязкова, арх. Георги Кътов, арх. Стефан Апостолов). Те са едни от най-изявените представители на „новата вълна" в българската архитектура и едни от малкото български архитекти, разпознаваеми в чужбина. Техни реализирани проекти са номинирани седем пъти за наградата на Европейския съюз за съвременна архитектура Мис Ван Дер Рое. Проектите им са широко публикувани в авторитетни световни медии за архитектура и дизайн, като Archdaily, Dezeen, Wallpaper и А10. Имат дългогодишен опит в проектирането на висок клас жилищни сгради и интериори.

 

 

Жилищната сграда Бояна 49 с двайсет апартамента, завършена през 2019г., се намира във вилната зона на Бояна на ул. „Панорамен път" 49 в София. Позиционирането на сградата в средата на обширния имот между дърветата на смесената гора прикрива мащаба на сградата и осигурява уединение на обитателите. Металният вид и хоризонталността на структурата се противопоставят на естествената среда наоколо, а отраженията в големите витрини напротив - помагат сградата да се слее с нея.

 

 

Най-съществените характеристики на средата, с които проектът работи, са изолираността и спокойствието на гората в и около имота, ниската етажност и гъстота на застрояване и наклоненият терен. Основа на проекта е специалното отношение на сградата към пространството на гората, което осигурява едновременно максимална отвореност и уединение на отделните единици в многофамилната жилищна сграда.

 

 

Наклонена паркинг рампа се качва постепенно от улицата през голяма стъклена врата до монолитното подземно пространство на гаража.

 

 

 

 

Според архитектурната група WhATA, сградата, която през 2019г. получи тяхната награда на журито, е отличен пример за силата на незабележимата архитектура. „На пръв поглед скромна, скрита зад дърветата, сградата се разкрива именно когато започнеш да я преживяваш - от впечатляващата гигантска стъклена врата, която затваря гаражите, през общите пространства, достойни за музей, та чак до последния детайл на ръкохватки, дървени ламперии и осветителни тела", казват от групата и допълват: „От години I/O Архитекти упорито и последователно произвеждат добре овладени частни архитектурни пространства."

 

 

 

 

 

 

Фоайето с двойна височина вкарва в него светлина от двора и по-мека материалност, а неоновият полилей маркира подхода към апартаментите.

 

 

 

 

 

Малка зала за събирания с изглед към двора и серия от еднораменни стълби водят до частните пространства на апартаментите с гледка към клоните на дърветата и града.

 

 

Апартаментите са разположени в един блок с издължена терасовидна структура на три етажа, която следва наклона на терена.

 

 

 

Инвеститор е „Трансферт" - инвестиционно дружество, създадено специално за осъществяване на проекта. Главен изпълнител е „Мират Груп", а конструкциите са изпълнени от „Структо" (инж. Камен Славин).

 

 

Церемонията по награждаването в Седмото издание на Годишните архитектурни награди АРХ ИНОВА 2020 може да видите във филм на обновения сайт на конкурса и на YouTube канала на конкурса. Във видеото ще чуете коментари на победителите, на партньорите на конкурса, както и кратки интервюта с членовете на журито за развитието и проблемите на съвременната българска архитектура.

ОЩЕ НОВИНИ

В Габрово представиха обновените Регионален исторически музей и Етъра

В Габрово представиха обновените Регионален исторически музей и Етъра

Двата проекта ни дават самочувствието да направим следващата стъпка – да се включим в надпреварата по кандидатстването на нашия град за Европейска столица на културата, каза кметът Таня Христова

С дебат и лекции представят културното наследство на Сливен

С дебат и лекции представят културното наследство на Сливен

Събитието ще се проведе в международния ден за опазване паметниците на културата - 18 април

Община Горна Оряховица ще предлага на инвеститори свободни парцели в града, предвидени за жилищно строителство

Община Горна Оряховица ще предлага на инвеститори свободни парцели в града, предвидени за жилищно строителство

Парцелите са с площ от около 1 000 кв. м всеки и са разположени по улиците „Юрий Гагарин“, „Георги Бошнаков“ и „Васил Левски“

Готова е новата детска градина в кв. "Малинова долина" в София

Готова е новата детска градина в кв. "Малинова долина" в София

Тя разполага със занимални, спални помещения, 4 зали за спорт и изкуство, площадки за всяка група, спортна площадка на открито и плувен басейн

Благоустрояват парк "Калето" и едноименната средновековна крепост в Свищов

Благоустрояват парк "Калето" и едноименната средновековна крепост в Свищов

Цели 6 години продължиха дейностите по проучване, експониране и социализиране на крепостта, както и на парковата зона около нея