Бояна 49 - специално отношение към пространството

1322

Сградата е победител в категорията „Многофамилни жилищни сгради (реализации)“ в конкурса АРХ ИНОВА 2020.


Проектанти на жилищна сграда Бояна 49 са I/O apxumekmu (арх. Вяра Желязкова, арх. Георги Кътов, арх. Стефан Апостолов). Те са едни от най-изявените представители на „новата вълна" в българската архитектура и едни от малкото български архитекти, разпознаваеми в чужбина. Техни реализирани проекти са номинирани седем пъти за наградата на Европейския съюз за съвременна архитектура Мис Ван Дер Рое. Проектите им са широко публикувани в авторитетни световни медии за архитектура и дизайн, като Archdaily, Dezeen, Wallpaper и А10. Имат дългогодишен опит в проектирането на висок клас жилищни сгради и интериори.

 

 

Жилищната сграда Бояна 49 с двайсет апартамента, завършена през 2019г., се намира във вилната зона на Бояна на ул. „Панорамен път" 49 в София. Позиционирането на сградата в средата на обширния имот между дърветата на смесената гора прикрива мащаба на сградата и осигурява уединение на обитателите. Металният вид и хоризонталността на структурата се противопоставят на естествената среда наоколо, а отраженията в големите витрини напротив - помагат сградата да се слее с нея.

 

 

Най-съществените характеристики на средата, с които проектът работи, са изолираността и спокойствието на гората в и около имота, ниската етажност и гъстота на застрояване и наклоненият терен. Основа на проекта е специалното отношение на сградата към пространството на гората, което осигурява едновременно максимална отвореност и уединение на отделните единици в многофамилната жилищна сграда.

 

 

Наклонена паркинг рампа се качва постепенно от улицата през голяма стъклена врата до монолитното подземно пространство на гаража.

 

 

 

 

Според архитектурната група WhATA, сградата, която през 2019г. получи тяхната награда на журито, е отличен пример за силата на незабележимата архитектура. „На пръв поглед скромна, скрита зад дърветата, сградата се разкрива именно когато започнеш да я преживяваш - от впечатляващата гигантска стъклена врата, която затваря гаражите, през общите пространства, достойни за музей, та чак до последния детайл на ръкохватки, дървени ламперии и осветителни тела", казват от групата и допълват: „От години I/O Архитекти упорито и последователно произвеждат добре овладени частни архитектурни пространства."

 

 

 

 

 

 

Фоайето с двойна височина вкарва в него светлина от двора и по-мека материалност, а неоновият полилей маркира подхода към апартаментите.

 

 

 

 

 

Малка зала за събирания с изглед към двора и серия от еднораменни стълби водят до частните пространства на апартаментите с гледка към клоните на дърветата и града.

 

 

Апартаментите са разположени в един блок с издължена терасовидна структура на три етажа, която следва наклона на терена.

 

 

 

Инвеститор е „Трансферт" - инвестиционно дружество, създадено специално за осъществяване на проекта. Главен изпълнител е „Мират Груп", а конструкциите са изпълнени от „Структо" (инж. Камен Славин).

 

 

Церемонията по награждаването в Седмото издание на Годишните архитектурни награди АРХ ИНОВА 2020 може да видите във филм на обновения сайт на конкурса и на YouTube канала на конкурса. Във видеото ще чуете коментари на победителите, на партньорите на конкурса, както и кратки интервюта с членовете на журито за развитието и проблемите на съвременната българска архитектура.

ОЩЕ НОВИНИ

Обновяват и модернизират най-голямото основно училище в община Исперих - "Васил Априлов"

Обновяват и модернизират най-голямото основно училище в община Исперих - "Васил Априлов"

Ще бъдат приложени мерки за енергийна ефективност в двете сгради на училището, ще бъде осигурена съвременна материална база, иновативна STEM среда и достъпна архитектурна среда

Модернизират Обединено училище "Неофит Рилски" в най-голямото село в община Луковит - Дерманци

Модернизират Обединено училище "Неофит Рилски" в най-голямото село в община Луковит - Дерманци

Планира се изграждане на STEM център, комбинирана спортна площадка, подготвен е проект за физкултурен салон

В Разград откриха нова административна сграда и завод за производство на ветеринарни ваксини

В Разград откриха нова административна сграда и завод за производство на ветеринарни ваксини

Той е мултифункционален и с няколко независими технологични линии