Бояна 49 - специално отношение към пространството

1246

Сградата е победител в категорията „Многофамилни жилищни сгради (реализации)“ в конкурса АРХ ИНОВА 2020.


Проектанти на жилищна сграда Бояна 49 са I/O apxumekmu (арх. Вяра Желязкова, арх. Георги Кътов, арх. Стефан Апостолов). Те са едни от най-изявените представители на „новата вълна" в българската архитектура и едни от малкото български архитекти, разпознаваеми в чужбина. Техни реализирани проекти са номинирани седем пъти за наградата на Европейския съюз за съвременна архитектура Мис Ван Дер Рое. Проектите им са широко публикувани в авторитетни световни медии за архитектура и дизайн, като Archdaily, Dezeen, Wallpaper и А10. Имат дългогодишен опит в проектирането на висок клас жилищни сгради и интериори.

 

 

Жилищната сграда Бояна 49 с двайсет апартамента, завършена през 2019г., се намира във вилната зона на Бояна на ул. „Панорамен път" 49 в София. Позиционирането на сградата в средата на обширния имот между дърветата на смесената гора прикрива мащаба на сградата и осигурява уединение на обитателите. Металният вид и хоризонталността на структурата се противопоставят на естествената среда наоколо, а отраженията в големите витрини напротив - помагат сградата да се слее с нея.

 

 

Най-съществените характеристики на средата, с които проектът работи, са изолираността и спокойствието на гората в и около имота, ниската етажност и гъстота на застрояване и наклоненият терен. Основа на проекта е специалното отношение на сградата към пространството на гората, което осигурява едновременно максимална отвореност и уединение на отделните единици в многофамилната жилищна сграда.

 

 

Наклонена паркинг рампа се качва постепенно от улицата през голяма стъклена врата до монолитното подземно пространство на гаража.

 

 

 

 

Според архитектурната група WhATA, сградата, която през 2019г. получи тяхната награда на журито, е отличен пример за силата на незабележимата архитектура. „На пръв поглед скромна, скрита зад дърветата, сградата се разкрива именно когато започнеш да я преживяваш - от впечатляващата гигантска стъклена врата, която затваря гаражите, през общите пространства, достойни за музей, та чак до последния детайл на ръкохватки, дървени ламперии и осветителни тела", казват от групата и допълват: „От години I/O Архитекти упорито и последователно произвеждат добре овладени частни архитектурни пространства."

 

 

 

 

 

 

Фоайето с двойна височина вкарва в него светлина от двора и по-мека материалност, а неоновият полилей маркира подхода към апартаментите.

 

 

 

 

 

Малка зала за събирания с изглед към двора и серия от еднораменни стълби водят до частните пространства на апартаментите с гледка към клоните на дърветата и града.

 

 

Апартаментите са разположени в един блок с издължена терасовидна структура на три етажа, която следва наклона на терена.

 

 

 

Инвеститор е „Трансферт" - инвестиционно дружество, създадено специално за осъществяване на проекта. Главен изпълнител е „Мират Груп", а конструкциите са изпълнени от „Структо" (инж. Камен Славин).

 

 

Церемонията по награждаването в Седмото издание на Годишните архитектурни награди АРХ ИНОВА 2020 може да видите във филм на обновения сайт на конкурса и на YouTube канала на конкурса. Във видеото ще чуете коментари на победителите, на партньорите на конкурса, както и кратки интервюта с членовете на журито за развитието и проблемите на съвременната българска архитектура.

ОЩЕ НОВИНИ

Новата сграда на детска градина "Каменица" в Пловдив отваря в началото на следващата година

Новата сграда на детска градина "Каменица" в Пловдив отваря в началото на следващата година

През септември приключи строителството, а в момента се работи по оборудване и обзавеждане

Със средства от Плана за възстановяване и устойчивост ще бъде ремонтиран Националният студентски дом в София

Със средства от Плана за възстановяване и устойчивост ще бъде ремонтиран Националният студентски дом в София

На 29 септември от Министерството на културата беше одобрен и проектът за реновация на Голямата зала

Над 221 млн. лв. от Плана за възстановяване и устойчивост ще бъдат вложени в саниране и мерки за енергийна ефективност на административни сгради в страната

Над 221 млн. лв. от Плана за възстановяване и устойчивост ще бъдат вложени в саниране и мерки за енергийна ефективност на административни сгради в страната

Обновяват сградите на 79 общини, пожарни служби, полицейски управления, ремонтират и централите на МТС, НАП, НСО, ДНСК, КЗП

Citybuild представя обновена платформа за архитектурната общност

Citybuild представя обновена платформа за архитектурната общност

Сайтът вече дава възможност да създавате собствен профил, да публикувате проекти и да управлявате сами своето дигитално представяне