Болница за долекуване на белодробни заболявания ще бъде изградена на мястото на бившата в Радунци

747

Инвеститорът Георги Керанов е уверил община Мъглиж, че новият комплекс ще е готов до 2026 година


Източник: raduntsi.com

Преди дни кметът на община Мъглиж Душо Гавазов представи инвеститорите в проекта за Болница за долекуване на белодробни заболявания на мястото на бившата белодробна болница в Радунци в Стара планина. Това е "Ворек" ЕООД - Стара Загора, създадено през 2000 година с основен предмет на дейност строителство, ремонт и довършителни работи на сгради и съоръжения и инвестиционна дейност.

Някогашната болница фалира и след 17 търга Министерство на здравеопазването продаде сградите на инвестиционния фонд, а през февруари след решение на общинския съвет Община Мъглиж продаде на инвеститора земята под болницата, за да може да започне работа по изграждане на комплекса.

Пред медиите представителят на инвестиционния фонд Георги Керанов заяви, че мястото ще запази функциите си на болница и достъп до нея ще имат всички пациенти. Керанов работи с водеща фирма, заниваща се със строителство на болници в Германия. Все още не е ясно какви средства ще са нужни за изграждането на комплекса. Предстои да бъде изготвен и 3D проект, преди да започне същинското възстановяване на обекта.

Специализирана болница за белодробни болести с. Радунци е разположена сред склоновете на южната част на Централна Стара планина, на 670 метра надморска височина. През 1935 година Висшият медицински съвет назначава комисия, която да предприеме обиколка из страната за търсене на подходящо място за нов санаториум. С указ на Негово Величество Борис III през 1937 година се издава Закон за построяване и обзавеждане на санаториум Радунци и през същата година се изработва и конкурсна програма за идейна скица, който конкурс спечелва архитект Ангелова, немска възпитаничка.

Строителството започва през пролетта на 1939 година, но Втората световна война “замразява” строежа през 1940 година до вече издигнатата четириетажна сграда. След 9 септември 1944 година продължава строежът на санаториума. Той е открит на 1 ноември 1955 година, а от 1964 година заведението е категоризирано като туберкулозна болница. През септември 2000 година здравното заведение е преобразувано в Търговско дружество "Специализирана болница за долекуване и продължително лечение на белодробни болести – Радунци" ЕООД.

ОЩЕ НОВИНИ

Ремонтират градския площад в Момчилград

Ремонтират градския площад в Момчилград

Дейностите се очаква да приключат до края на годината

Откриха новата сграда на Младежкия център в Монтана

Откриха новата сграда на Младежкия център в Монтана

Тя е реализирана по програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“ чрез Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство

Централни хали в София отварят като реконструиран покрит пазар със зони за хранене и култура

Централни хали в София отварят като реконструиран покрит пазар със зони за хранене и култура

Възвърната е оригиналната архитектурна и интериорна визия на паметника на културата, като са възстановени фасади, гербове, часовникова кула и фонтан, реставрирани са и археологическите разкопки в сутерена

Придвижено е изграждане на концертна зала срещу Централна жп гара в София

Придвижено е изграждане на концертна зала срещу Централна жп гара в София

Идеята е част от „Концепция за планиране и развитие на Вторичен градски център", като през 2018 година проектът на A&A Architects спечели конкурса на Столична община и Фондация Визар – Европейски награди за българска архитектура

Обновяват парка до училище "Асен Втори" в Чирпан

Обновяват парка до училище "Асен Втори" в Чирпан

Ще бъдат оформени три основни зони - с павета, мулч и зелени площи с храсти и дървета