Букурещ обяви международeн конкурс за дизайн на крайбрежна зона

169

Конкурсът цели да развие територията на шестте езера Колентина, които са част от втори район на града


Орденът на архитектите в Румъния (OAR), с подкрепата на РК Букурещ, съвместно с договарящия орган – втори район на Община Букурещ, обявиха Международен конкурс за дизайн „Colentina Lakes, 2nd District, Bucharest“. Крайният срок за подаване на проектни предложения е 5 септември.

Конкурсът цели да развие крайбрежната територия на шестте езера Колентина. Това са езерата Тей, Плумбуита, Колентина, Фундени, Доброещи (наричано още Пантелимон I) и Пантелимоново езеро (Пантелимон II). Те са част от система от 15 езера (с общото име „Salba de lacuri“ – „Езерна огърлица“), разположени по поречието на река Колентина. Езерата представляват ценен природен ресурс, който е част от екологичната система и идентичността на Букурещ.

Конкурсът включва три лота:

  • Лот 1: Езерата Tei и Plumbuita, между Calea Floreasca și Șoseaua Petricani Road, с площ за изпълнение от 28,59 ха (285 963,2 кв.м)
  • Лот 2: Езеро Plumbuita, между път Șoseaua Petricani и път Șoseaua Colentina, включително част от Valea Saulei, до административната граница на Букурещ, с площ за изпълнение от 27,46 ха (274 639,1 кв.м.)
  • Лот 3: Река и езеро Colentina, езеро Fundeni, езеро Dobroesti, част от езерото Pantelimon (до път Șoseaua Pantelimon), с площ за изпълнение от 48,84 ха (488 444 кв.м)

Целта на конкурса е да бъдат избрани трите най-добри дизайнерски решения за всеки лот, за да се договорят проектантските услуги за крайбрежното развитие на шестте езера. Идеята е да се предефинира ролята на езерните брегове, които представляват ценен природен ресурс с голям екологичен, санитарен, естетически и ландшафтен, икономически и социален потенциал за областта/града. В тази връзка се предвижда озеленяване на бреговете на езерото Колентина с цел възстановяване на крайбрежната пътека чрез създаване на зелено-синя алея с развлекателни и социални дейности, която се интегрира хармонично в съществуващата природна среда и подобрява връзката между езерото и градската среда.

Конкурсът за дизайн е публичен, едноетапен конкурс, отворен за всички страни от Европейския съюз. Поръчката за проектантски услуги ще бъде възложена на спечелилия конкурса след процедура на договаряне.

Научете повече на официалния уебсайт на конкурса тук. За актуални новини относно конкурса следете официалната страница на OAR Competitions във Facebook.

ОЩЕ НОВИНИ

Пуснаха за движение ремонтираната отсечка на бул. "Васил Априлов" в Пловдив

Пуснаха за движение ремонтираната отсечка на бул. "Васил Априлов" в Пловдив

Тя е от кръстовището с бул. „Дунав“ до Хладилника, в посока АМ „Тракия“

Фонд за устойчиви градове отново е партньор на конкурса "Градолюбители"

Фонд за устойчиви градове отново е партньор на конкурса "Градолюбители"

Той подкрепя идеи и проекти в областите зелена енергия, чист въздух и транспорт, околна и градска среда, градски технологии и води

Нов облик ще придобие жп гарата в Разград

Нов облик ще придобие жп гарата в Разград

Предвиждат се и цялостни ремонтни дейности по приемното помещение

Разчистват бъдещата градинка на ул. "Яна Язова" в София

Разчистват бъдещата градинка на ул. "Яна Язова" в София

Това е първата стъпка към създаването на ново общинско зелено пространство в квартал "Витоша ВЕЦ Симеоново" от много време насам

Започна проектирането на ремонта и реконструкцията на парк "Младост" във Варна

Започна проектирането на ремонта и реконструкцията на парк "Младост" във Варна

Паркът от близо 20 декара се намира между ул. „Мечтание“ и детските градини „Морска звездица“ и „Синчец“