Държавата е лишена от пътно поддържане в следващите 6-7 месеца, заявиха от Министерски съвет във връзка с прекратени от АПИ поръчки

281

Според министъра на регионалното развитие Гроздан Караджов не пътната агенция, а антимонополната комисия е отменила поръчките за ремонт на пътищата


Снимка: МС

Според премиера в оставка Кирил Петков действията на МРРБ и АПИ от тази седмица са показателни, че на България е нужно ново антикорупционно мнозинство, което да пресече завинаги порочните модели на предишната власт и да върне институциите на гражданите. „За пореден път сламени чиновници и брокери влязоха в акция за опазване на държавната хранилка за строителните фирми, близки до ГЕРБ и кръговете около тях. Същите, взели стотици милиони на тъмно за работа по пътищата, с договори, по които текат проверки заради порочни строителни практики. С прекратяването на новите прозрачни обществени поръчки АПИ възпрепятства пътната поддръжка в държавата в следващите 6-7 месеца и поставя в риск здравето и живота на гражданите. Това не трябва да се допуска! Очаквам народните представители спешно да обсъдят проблема в регионалната комисия и да излязат със законосъобразно решение, което да гарантира, че българските пътища ще се поддържат без пропуск, включително през зимния сезон. Очаквам компетентните органи, включително прокуратурата, да се сезират по извършените нарушения и да възобновят проверките по работата на строителните фирми и целесъобразното изразходване на стотиците милиони публични средства. Очаквам министър Гроздан Караджов незабавно да освободи председателя на АПИ, заради чиито действия и бездействия е нарушен общественият интерес в полза на привилегировани фирми“, каза Петков на своята Фейсбук страница.

„Държавната политика в областта на пътната инфраструктура в последните повече от 10 години е заложник на институционализирана и поддържана от АПИ порочна система. При нея дейностите по изграждане, основен ремонт, реконструкция, текущи ремонти и поддържане на републикански пътища се възлагат непрозрачно, неконкурентно и неикономично в разрез с принципите на добро финансово управление, в противоречие на Закона за обществените поръчки и на обществения интерес“. Това заяви на брифинг по-късно заместник-министърът на финансите Андрей Цеков по повод едностранно прекратяване от страна на АПИ на всички нови обществени поръчки за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа.     

В тази връзка пътната поддръжка следва да продължи да се изпълнява по съществуващите договори, а те самите страдат от редица пороци, установени от две междуведомствени работни групи и предмет на проверка от ДНСК и АДФИ, категоричен бе заместник-министърът на финансите. По думите му действията и бездействията на АПИ на практика изчегъртват всеки един опит за оздравяване на държавната политика в областта на пътната инфраструктура. Сметната палата и АДФИ са компетентните органи за проверка, ще сезираме АДФИ, посочи Цеков. Наказателната отговорност е от компетентността на Прокуратурата на Република България.

„Искаме да се разплатим, но с коректния бизнес, а това са около 20% от заданията. Имаме сигнали, че не се е случвало строителство, а се очаква то да бъде платено. Свикваме извънредна комисия, за да обсъдим темата и предложението за разплащане към изрядните платци“, заяви Настимир Ананиев, председател на парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.

„По инхаус процедури в последните години са възложени и впоследствие - превъзложени, дейности на стойност над 3,6 млрд. лева. Примерите са ясни - АМ „Хемус" (2,7 млрд. лв.) и пътя Видин - Ботевград (900 млн. лв.). Налице са и данни за манипулиране на процедури за възлагане на обществени поръчки. Разходваният ресурс надвишава дори прогнозните стойности на самите обществени поръчки", съобщи Цеков и добави, че най-пресният пример е решението за възлагане на магистралата Русе – Велико Търново - при прогнозна стойност на поръчка 981 млн. лв. за 1,5 млрд. лв.  

Заместник-министърът на регионалното развитие Ивайло Стайков посочи, че е разбрал за мотивите на пътната агенция от изнесената информация в интернет и не е присъствал на разговори, водени за това защо се налага прекратяването на процедурите.

Вижте брифинга тук.

Междувременно пътни строители отново излязоха на протест с искане да им бъдат изплатени пари за извършена дейност, а министърът на регионалното развитие в оставка Гроздан Караджов даде ответна пресконференция. Министърът, който беше от квотата на "Има такъв народ" в правителството, обяви, че не АПИ, а Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е отменила обявените обществени поръчки от АПИ през април за текущ ремонт и поддръжка на пътищата.  

По думите на Караджов най-важният въпрос е какво да се прави оттук нататък и как да се продължи с ТРП на пътищата след 30 септември, когато съгласно решението на Народното събрание от 20 април поддръжката ще спре, защото няма да се продължат договорите с пътностроителните фирми за ТРП. "Проблемът е личното настояване на Петков 30 септември да залегне в решението на парламента от 20 април и вие си спомняте с какъв аргумент - да не може служебното правителство на Румен Радев да плаща на пътните фирми. Това е толкова недържавническо и инфантилно като действие, че е прекрасна илюстрация за всичките действия на министър-председателя за последните 6 месеца. Всички решения, които заложиха поредица от кризи не само в пътния сектор, но и в енергийния и други отрасли, в които той се бъркаше най-активно", настоя регионалният министър и предложи Народното събрание да премахне срока 30 септември.  

За завършилата поръчка за автомагистралата между Русе и Велико Търново регионалния министър обясни, че много дълго време АПИ не я е процедирала, защото са кандидатствали фирмите, които Петков нарича "крадливите пътностроителни". "Затова на 12 май в кабинета на Петков и в присъствието на Рашков, Василев, Стайков и Цеков зададох въпроса да отваряме ли финансовите предложения или не. А сега има учудване, че тази процедура е завършила. Е, резултатът е, че бяха избрани двете предложения с най-ниски цени. Аз докато съм министър обаче няма как да се сключи тази поръчка заради цените, за които нямаме бюджет", твърди Караджов.  

По думите му спрени са били всички големи инфраструктурни проекти в България по време на правителството "Петков". "С такова отровно политическо говорене в публичната среда на Петков са спрени всички магистрали - "Хемус" не се работи, магистралата между Видин и Ботевград не се работи, строителството на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле няма да се работи. Пълен блокаж", коментира още регионалният министър и атакува отново Петков, че бягал от отговорност и прехвърлял грешките си върху АПИ, което било "абсолютно недостойно".

Вижте пресконференцията тук.

ОЩЕ НОВИНИ

Германска компания обмисля инвестиция за разкриване на 2 000 нови работни места в България

Германска компания обмисля инвестиция за разкриване на 2 000 нови работни места в България

Това стана ясно по време на среща на служебния министър на икономиката Никола Стоянов с представители на фирмата

Ремонтират 6-километрова отсечка между селата Груево и Летовник по пътя за планинския извор Дамбалъ

Ремонтират 6-километрова отсечка между селата Груево и Летовник по пътя за планинския извор Дамбалъ

По този начин ще бъде завършен целият маршрут до мистичната местност, като това ще бъде втори ремонтиран участък от пътя за култовия връх

Световната банка ще подпомага процеса по изпълнението на програми за обновяване на сградния фонд

Световната банка ще подпомага процеса по изпълнението на програми за обновяване на сградния фонд

Това е част от проекта „Вълна на реновиране“, като средствата за него са осигурени от Европейската комисия

АПИ: Тунел "Железница" на АМ "Струма" не е готов

АПИ: Тунел "Железница" на АМ "Струма" не е готов

Агенция „Пътна инфраструктура“ прави това уточнение по повод твърдения на Института по пътна безопасност

Обновяват физкултурния салон на 89 ОУ "Д-р Христо Стамболски" в София

Обновяват физкултурния салон на 89 ОУ "Д-р Христо Стамболски" в София

Ремонтните дейности се извършват по възлагане на районна администрация „Искър“ 

Община Самоков внесе проекта за Синагогата за съгласуване от Министерство на културата и НИНКН

Община Самоков внесе проекта за Синагогата за съгласуване от Министерство на културата и НИНКН

Подробният устройствен план вече получи одобрението на Националния институт за недвижимо културно наследство