Диагностициране на често срещани проблеми при компресора

326

Запознайте се с възможните решения


Въздушният компресор е мощен инструмент, който има множество приложения в дома, сервиза или на строителната площадка. Подобно на всеки друг инструмент, той може да срещне проблеми с течение на времето. Ако вашият компресор не работи както трябва, това може да наруши проекта ви и да ви накара да се чудите какво се обърква.

Повечето проблеми с въздушния компресор са сравнително често срещани и могат да бъдат диагностицирани и отстранени у дома, без да се налага да се обаждате на скъп сервизен техник. Ето и някои от най-често срещаните проблеми с въздушния компресор, техните симптоми и възможни решения.

Ниско налягане

Един от най-често срещаните проблеми с въздушния компресор е недостатъчното налягане. Това може да се прояви по няколко начина:

 • Инструментите ви за захранване с въздух може да не работят с обичайната си мощност.
 • Манометърът на компресора може да показва по-ниско от обичайното работно налягане.
 • Възможно е изобщо да няма въздух, излизащ от маркуча.

Възможни причини за ниско налягане:

 • Изпускане на въздух: Уверете се, че всички връзки по маркуча и в самия компресор са затегнати. Внимавайте за износени или повредени уплътнения, които може да се наложи да смените.
 • Резервоарът е препълнен с конденз: Водата в резервоара може да заема мястото на въздуха. Изпускателният клапан за конденз в долната част на резервоара трябва да се източва редовно.
 • Всмукателният филтър е запушен: Запушеният въздушен филтър ограничава въздушния поток към компресора. Почиствайте или сменете въздушния филтър според инструкциите на производителя.
 • Проблеми с пресостата: Пресостатът е превключвателят, който включва и изключва компресора въз основа на налягането в резервоара. Ако пресостатът е дефектен, той може да не позволи на компресора да достигне необходимото налягане.
 • Проблеми с главата на компресора: В някои случаи проблеми вътре в самата глава на компресора, като износени клапани или пръстени, могат да доведат до загуба на налягане. Обикновено това изисква ремонт от квалифициран сервизен техник, а понякога и директно закупуване на нова. При таква ситуация може да разгледате моделите на компресорни глави Bamax.

Прекомерен шум

Въздушният компресор по своята същност е шумен инструмент, но прекомерният шум може да е индикация за проблем.

 • Шумът е остър и метален: Това може да показва износване на лагерите или други движещи се части. Възможно е да се наложи смазване или смяна на износени части.
 • Пукащ или хлопащ шум: Това може да показва проблеми с клапаните в главата на компресора. Неизправните клапани могат да доведат до неефективно компресиране на въздуха и повишени нива на шум.
 • Неравномерен шум: Това може да показва проблеми с ремъка или шайбите. Проверете дали ремъкът е опънат правилно и дали шайбите са здраво закрепени.

Решения за често срещаните проблеми

Много от тези проблеми могат да бъдат решени с отстраняване на неизправности и основна поддръжка. Започнете с проверка на очевидните неща, като например течове, нивото на маслото и състоянието на филтрите. Консултирайте се с ръководството за потребителя на вашия компресор за специфични инструкции за поддръжка и отстраняване на неизправности. Ако проверките не открият проблема или ремонтите засягат части вътре в главата на компресора, най-добре е да се консултирате с квалифициран сервизен техник за по-сложни ремонти. С рутинна поддръжка и внимание към детайлите може да поддържате вашия въздушен компресор работещ безупречно в продължение на години.

За повече информация вижте тук.

GAV

ОЩЕ НОВИНИ

Изградено е локалното платно, осигуряващо един от достъпите до предвидения "Бизнес Център Филвик" на входа на Варна

Изградено е локалното платно, осигуряващо един от достъпите до предвидения "Бизнес Център Филвик" на входа на Варна

За архитектурата на сградата отговаря Fekta Architectiral Studio, които са заложили на изчистена визия

Започна изграждането на обходния път на Рудозем

Започна изграждането на обходния път на Рудозем

С изпълнението на проекта транзитният трафик ще бъде изведен извън града и ще се улесни пътуването към гранично контролно-пропускателен пункт Рудозем - Ксанти

Община Видин ще реформира Дома за стари хора в село Кутово

Община Видин ще реформира Дома за стари хора в село Кутово

Обновяването и модернизацията на обекта включва строително-ремонтни дейности, в т. ч. преустройство и пристрояване, осигуряване на достъпна среда и облагородяване на двора

Община Божурище има инвестиционно предложение за изграждане на парк

Община Божурище има инвестиционно предложение за изграждане на парк

Предвижда се той да бъде в централната част на града на площ от 19 186 квадратни метра