Диагностициране на често срещани проблеми при компресора

247

Запознайте се с възможните решения


Въздушният компресор е мощен инструмент, който има множество приложения в дома, сервиза или на строителната площадка. Подобно на всеки друг инструмент, той може да срещне проблеми с течение на времето. Ако вашият компресор не работи както трябва, това може да наруши проекта ви и да ви накара да се чудите какво се обърква.

Повечето проблеми с въздушния компресор са сравнително често срещани и могат да бъдат диагностицирани и отстранени у дома, без да се налага да се обаждате на скъп сервизен техник. Ето и някои от най-често срещаните проблеми с въздушния компресор, техните симптоми и възможни решения.

Ниско налягане

Един от най-често срещаните проблеми с въздушния компресор е недостатъчното налягане. Това може да се прояви по няколко начина:

  • Инструментите ви за захранване с въздух може да не работят с обичайната си мощност.
  • Манометърът на компресора може да показва по-ниско от обичайното работно налягане.
  • Възможно е изобщо да няма въздух, излизащ от маркуча.

Възможни причини за ниско налягане:

  • Изпускане на въздух: Уверете се, че всички връзки по маркуча и в самия компресор са затегнати. Внимавайте за износени или повредени уплътнения, които може да се наложи да смените.
  • Резервоарът е препълнен с конденз: Водата в резервоара може да заема мястото на въздуха. Изпускателният клапан за конденз в долната част на резервоара трябва да се източва редовно.
  • Всмукателният филтър е запушен: Запушеният въздушен филтър ограничава въздушния поток към компресора. Почиствайте или сменете въздушния филтър според инструкциите на производителя.
  • Проблеми с пресостата: Пресостатът е превключвателят, който включва и изключва компресора въз основа на налягането в резервоара. Ако пресостатът е дефектен, той може да не позволи на компресора да достигне необходимото налягане.
  • Проблеми с главата на компресора: В някои случаи проблеми вътре в самата глава на компресора, като износени клапани или пръстени, могат да доведат до загуба на налягане. Обикновено това изисква ремонт от квалифициран сервизен техник, а понякога и директно закупуване на нова. При таква ситуация може да разгледате моделите на компресорни глави Bamax.

Прекомерен шум

Въздушният компресор по своята същност е шумен инструмент, но прекомерният шум може да е индикация за проблем.

  • Шумът е остър и метален: Това може да показва износване на лагерите или други движещи се части. Възможно е да се наложи смазване или смяна на износени части.
  • Пукащ или хлопащ шум: Това може да показва проблеми с клапаните в главата на компресора. Неизправните клапани могат да доведат до неефективно компресиране на въздуха и повишени нива на шум.
  • Неравномерен шум: Това може да показва проблеми с ремъка или шайбите. Проверете дали ремъкът е опънат правилно и дали шайбите са здраво закрепени.

Решения за често срещаните проблеми

Много от тези проблеми могат да бъдат решени с отстраняване на неизправности и основна поддръжка. Започнете с проверка на очевидните неща, като например течове, нивото на маслото и състоянието на филтрите. Консултирайте се с ръководството за потребителя на вашия компресор за специфични инструкции за поддръжка и отстраняване на неизправности. Ако проверките не открият проблема или ремонтите засягат части вътре в главата на компресора, най-добре е да се консултирате с квалифициран сервизен техник за по-сложни ремонти. С рутинна поддръжка и внимание към детайлите може да поддържате вашия въздушен компресор работещ безупречно в продължение на години.

За повече информация вижте тук.

GAV

ОЩЕ НОВИНИ

Върховният административен съд реши окончателно - първият етап от строежа на Шофьорския плаж край Созопол е законен

Върховният административен съд реши окончателно - първият етап от строежа на Шофьорския плаж край Созопол е законен

Магистратите отмениха акта на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков за обекта, наричан "Подпорната стена"

Одобриха за финансиране проекта на Община Свищов за изграждане на съоръжения за минерален извор

Одобриха за финансиране проекта на Община Свищов за изграждане на съоръжения за минерален извор

Предвидено е довеждането на минералната вода до МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“, където да бъде използвана с балнеоложки цели, както и да захранва бъдещия Дунавски индустриален технологичен парк

Има инвестиционно намерение за изграждане на 32 жилищни сгради в местността Шумако в София

Има инвестиционно намерение за изграждане на 32 жилищни сгради в местността Шумако в София

Имотът е собственост на „Б Дивелъпмънтс“ ЕООД, чието е и инвестиционното намерение