Диагностициране на често срещани проблеми при компресора

406

Запознайте се с възможните решения


Въздушният компресор е мощен инструмент, който има множество приложения в дома, сервиза или на строителната площадка. Подобно на всеки друг инструмент, той може да срещне проблеми с течение на времето. Ако вашият компресор не работи както трябва, това може да наруши проекта ви и да ви накара да се чудите какво се обърква.

Повечето проблеми с въздушния компресор са сравнително често срещани и могат да бъдат диагностицирани и отстранени у дома, без да се налага да се обаждате на скъп сервизен техник. Ето и някои от най-често срещаните проблеми с въздушния компресор, техните симптоми и възможни решения.

Ниско налягане

Един от най-често срещаните проблеми с въздушния компресор е недостатъчното налягане. Това може да се прояви по няколко начина:

  • Инструментите ви за захранване с въздух може да не работят с обичайната си мощност.
  • Манометърът на компресора може да показва по-ниско от обичайното работно налягане.
  • Възможно е изобщо да няма въздух, излизащ от маркуча.

Възможни причини за ниско налягане:

  • Изпускане на въздух: Уверете се, че всички връзки по маркуча и в самия компресор са затегнати. Внимавайте за износени или повредени уплътнения, които може да се наложи да смените.
  • Резервоарът е препълнен с конденз: Водата в резервоара може да заема мястото на въздуха. Изпускателният клапан за конденз в долната част на резервоара трябва да се източва редовно.
  • Всмукателният филтър е запушен: Запушеният въздушен филтър ограничава въздушния поток към компресора. Почиствайте или сменете въздушния филтър според инструкциите на производителя.
  • Проблеми с пресостата: Пресостатът е превключвателят, който включва и изключва компресора въз основа на налягането в резервоара. Ако пресостатът е дефектен, той може да не позволи на компресора да достигне необходимото налягане.
  • Проблеми с главата на компресора: В някои случаи проблеми вътре в самата глава на компресора, като износени клапани или пръстени, могат да доведат до загуба на налягане. Обикновено това изисква ремонт от квалифициран сервизен техник, а понякога и директно закупуване на нова. При таква ситуация може да разгледате моделите на компресорни глави Bamax.

Прекомерен шум

Въздушният компресор по своята същност е шумен инструмент, но прекомерният шум може да е индикация за проблем.

  • Шумът е остър и метален: Това може да показва износване на лагерите или други движещи се части. Възможно е да се наложи смазване или смяна на износени части.
  • Пукащ или хлопащ шум: Това може да показва проблеми с клапаните в главата на компресора. Неизправните клапани могат да доведат до неефективно компресиране на въздуха и повишени нива на шум.
  • Неравномерен шум: Това може да показва проблеми с ремъка или шайбите. Проверете дали ремъкът е опънат правилно и дали шайбите са здраво закрепени.

Решения за често срещаните проблеми

Много от тези проблеми могат да бъдат решени с отстраняване на неизправности и основна поддръжка. Започнете с проверка на очевидните неща, като например течове, нивото на маслото и състоянието на филтрите. Консултирайте се с ръководството за потребителя на вашия компресор за специфични инструкции за поддръжка и отстраняване на неизправности. Ако проверките не открият проблема или ремонтите засягат части вътре в главата на компресора, най-добре е да се консултирате с квалифициран сервизен техник за по-сложни ремонти. С рутинна поддръжка и внимание към детайлите може да поддържате вашия въздушен компресор работещ безупречно в продължение на години.

За повече информация вижте тук.

GAV

ОЩЕ НОВИНИ

Предстои основен ремонт на стадион "Априлов" в Габрово

Предстои основен ремонт на стадион "Априлов" в Габрово

С проекта ще се подобрят условията за провеждане на тренировъчен процес на габровските клубове и ще могат да се провеждат мачове от детско-юношеските първенства и лекоатлетически състезания

Ще изграждат нова производствено-складова база в община Кремиковци

Ще изграждат нова производствено-складова база в община Кремиковци

На 17 октомври изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции връчи сертификат клас Б за инвестиционен проект на „Техно Кънстракшън“ ЕООД

Регистрираните в КСБ строителни компании за първи път са близо 7500

Регистрираните в КСБ строителни компании за първи път са близо 7500

След няколко тежки години браншът се мобилизира за очакваната голяма по обем работа, казва в навечерието на професионалния празник председателят инж. Илиян Терзиев  

Правителството одобри средства за неотложен ремонт на храма "Успение Богородично" в Ловеч

Правителството одобри средства за неотложен ремонт на храма "Успение Богородично" в Ловеч

Храмът се намира в Архитектурно-историческия резерват „Вароша“ близо до музея на Васил Левски и е недвижима културна ценност от национално значение