До 30 дни се очаква да бъдат демонтирани фигурите на Паметника на съветската армия в Княжеската градина в София

241

Според експертно становище конструкцията е в лошо състояние, а във внесения от областната управа план за безопасност и здраве се предвижда преместването на скулптурите на друго място, където ще се съхраняват


Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Вчера кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков съобщи, че е подписал внесения от областната управа план за демонтаж на фигурите и изпълнението започва. Днес за БНТ той заяви, че това трябва да стане до 30 дни. "Конструкцията е в много лошо състояние. В плана за безопасност и здраве се предвижда демонтиране на скулптурите и преместването им на друго място, където ще се съхраняват и евентуално възстановят, докато дойде време да бъдат експонирани на друго място", обясни Трайков. Дискусията къде ще бъдат преместени скулптурите все още тече, както и какво ще има на мястото на паметника.

Паметникът на Съветската армия в София се нуждае от спешна реставрация, за която е необходим демонтаж и преместване. Това съобщиха вчера от Областната администрация на София след експертно становище за състоянието на монумента. Беше поставена и нова втора обезопасителна ограда около него.

Паметникът не е поддържан през последните 70 години, в резултат на което са се появили пукнатини в бронзовите отливки и съществува реална опасност от отделяне на елементи от фигурите. Налице са и пукнатини при свързването на частите, тежка корозия на укрепващата метална конструкция и "бронзова болест" (меден хлорид). При това състояние на паметника са възможни сериозни инциденти с граждани, посочват от областната управа.

Предстои започване на обществена поръчка за реставрация на бронзовите фигури и барелефи, както и за изготвяне на проект за трайното им преместване. Реставрацията ще запази художествената стойност на скулптурите, за да могат да бъдат изложени като експонати на място, което ще бъде идентифицирано след обстоен преглед на всички възможности.

В началото на август правителството промени статута на имота на паметника от публична държавна в частна държавна собственост като първа стъпка към премахването му. В края на август стартира процедурата за провеждане на международен архитектурен конкурс за Княжеската градина. По-рано през годината Столичният общински съвет гласува монументът да бъде демонтиран и преместен.

ОЩЕ НОВИНИ

Община Бургас даде старт на 45 проекта за 130 милиона лева

Община Бургас даде старт на 45 проекта за 130 милиона лева

Те са одобрени да получат финансиране от Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България

Откриха нова зона за шах на открито на Гребната база в Пловдив

Откриха нова зона за шах на открито на Гребната база в Пловдив

Тя се намира до Младежкия център и е дарение от фирма „Айгер Инженеринг” ООД

Въпреки трудностите постепенно се придвижва проектът за Зеления ринг в София

Въпреки трудностите постепенно се придвижва проектът за Зеления ринг в София

Процесът се проточва заради процедури по прехвърляне на собственост и обжалвания

Неразказани истории от Стара Загора в безплатен градски тур

Неразказани истории от Стара Загора в безплатен градски тур

Инициативата на Общината и Туристическия информационен център се осъществява с помощта на Регионалния исторически музей и Регионалната библиотека „Захарий Княжески“