До момента са сключени 442 споразумения със 115 общини за проектиране, строителство, основен ремонт и реконструкция на общински обекти

61

По-голяма част от тях вече имат избрани изпълнители на строително-монтажните работи и могат да стартират реализацията


Снимка: МРРБ

442 споразумения със 115 общини за проектиране, строителство, основен ремонт и реконструкция на общински обекти са сключени към момента от министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков. Те са на обща стойност 971 млн. лв. и ще се реализират и разплащат на траншове до края на 2026 г. Кметовете на общини са подписали над 200 от споразуменията, като останалите ще се сключат в следващи дни.

Към днешна дата от местните администрации са подадени 1 159 заявления за финансиране на проекти, определени като приоритетни в Приложение № 3 към Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г. Екипът на МРРБ е обработил около 900 проекта, като допустими за финансиране и без забележки са 583 от тях на обща стойност над 1,13 млрд. лв.

Очаква се през следващата седмица да бъдат подписани още 141 споразумения, които са напълно окомплектовани, а за тези в които са установени пропуски, се води комуникация с местните власти за отстраняване на неточностите.

Пред кметовете регионалният министър разясни механизма за финансиране и обърна внимание, че все още в министерството няма постъпили искания за плащания по сключените споразумения.

Министърът обърна внимание, че след сключване на споразуменията общините могат да кандидатстват за до 20% авансово плащане, а след това финансирането ще е според физическото изпълнение на обекта. „Реално ще изплатим 90% от предвидените суми при отчитане на 50% физическо изпълнение, а последното плащане от 10% ще е при приемане на обекта. Така общините ще могат да работят спокойно, без да се притесняват за финансиране“, посочи министърът.

По-голяма част от кметовете информираха министър Цеков, че вече имат избрани изпълнители на строително-монтажните работи и могат да стартират реализацията на обектите скоро. „Целта е дейностите по тях да се изпълняват по-бързо“, подчерта той и добави, че тези общини, които изпълнят предвидените за тази година дейности, ще могат да кандидатстват по програмата и през следващата година. Цеков уточни, че е много важно проектите да бъдат изпълнени до края на 2026 г.

„След сключване на договорите можете да подадете заявление за авансово плащане“, каза министър Цеков. И допълни, че при очаквани вероятно около 1300 строителни обекта по Инвестиционната програма за общински проекти, продължаващо жилищно строителство и саниране, програми за пътна и ВиК инфраструктура може да се окаже, че няма да има свободни строителни фирми.

Градоначалници потвърдиха, че за някои от поръчките се явява само по един кандидат за изпълнение на строително-монтажни дейности и е много вероятно да има недостиг на строители. Те приветстваха програмата за общински проекти и я определиха  като една от най-добрите в последните години, защото държавата увеличава значително инвестициите в ключова инфраструктура. Освен това за първи път тя стартира с началото на строителния сезон, а не както в предишни години - през есента и зимата, когато се работи много по-трудно.

ОЩЕ НОВИНИ

Приключи ремонтът на моста над река Равадинска в Община Созопол

Приключи ремонтът на моста над река Равадинска в Община Созопол

Предишната конструкция имаше две тръби, като при по-интензивни валежи се стигаше до заливане на прилежащи на реката терени, пътното платно, частните имоти в близост, както и аквапарк „Нептун“, затрудняваше се и достъпът до с. Равадиново

Готова е новата детска градина в кв. "Малинова долина" в София

Готова е новата детска градина в кв. "Малинова долина" в София

Тя разполага със занимални, спални помещения, 4 зали за спорт и изкуство, площадки за всяка група, спортна площадка на открито и плувен басейн

Благоустрояват парк "Калето" и едноименната средновековна крепост в Свищов

Благоустрояват парк "Калето" и едноименната средновековна крепост в Свищов

Цели 6 години продължиха дейностите по проучване, експониране и социализиране на крепостта, както и на парковата зона около нея

Стартира дългоочакваният ремонт на пешеходната зона в централната градска част на Добрич

Стартира дългоочакваният ремонт на пешеходната зона в централната градска част на Добрич

В тази връзка от Общината дадоха информация за премахването и засаждането на дървета в зоната, заради което имаше протести