"Идеи за града" – стъпка напред към гражданско бюджетиране?

21

"Екипът на София" разяснява какво е "гражданският бюджет" по Програмата на Столична община и какво може да се подобри в инициативата


Тази година Столична община предоставя бюджет от 5 300 000 лева, за да реализира граждански идеи за подобряване на града. Всеки има възможност да внесе своите предложения, независимо дали касаят вашия квартал или града като цяло. Срокът за подаване на проекти по Програмата "Идеи за града" е до 30 октомври.

Какво е "гражданският бюджет"? Накратко това е прякото участие на гражданите в приоритизацията на общинските инвестиции. Практиките по света се различават, но в основата е идеята, че хората решават как да разпределят част от общинския бюджет чрез процес на демократично обсъждане и вземане на решения. За да е успешна и широко припозната тази инициатива, то тя трябва да позволява лесно включване, особено на хората с най-ниски доходи, лесно разбираема информация за проектите, възможност за обсъждане и изразяване на мнение. Общината, освен организатор, е и фасилитатор и медиатор, който гарантира прозрачна и включваща процедура, обясняват от "Екипът на София".

През годините Столичната община създаде две програми – Зелена София и София избира, които малко или много имат общо с тази концепция, но не я реализират в нейната пълнота. През 2020 година "Спаси София" проведоха проучване, което доведе до поредица от полезни идеи и заключения. Новото управление на столицата предложи своя интерпретация – Идеи за града – с намерението чрез нея донякъде да се реализира предизборната програма в частта ѝ за децентрализацията.

"Идеи за града" има своите плюсове, особено в сравнение с предишната версия – "София избира". Бюджетът е по-голям, има фокус към всеки един район, има наченки на информационна кампания, срокът за кандидатстване е достатъчно дълъг, както има и оценителна комисия (жури).

Какво може да е по-добре:

  • Въпроси, отговори и дискусии. Световната практика показва, че предоставянето на възможност за въпроси, предварителните срещи с общински служители, онлайн срещи, както и районни и дори квартални публични срещи увеличават подкрепата за подобни инициативи, водят до по-добре подготвени и реално изпълними идеи, както и увличат граждани от различни социални групи. Тази предварителна подготовка води и до изграждането на капацитет сред гражданите за по-добро участие в работата на местната власт. Онлайн гласуването е само една от необходимите стъпки на взаимодействие. Но без реална дискусия между гласуващите едно такова гласуване е по същество неинформирано за последиците от проектите, за плюсовете на други решения, и има риск да се превърне в "надгласуване", което не ангажира гражданите в общност.
  • Помощ при подготовката на проектите. Повечето граждани нямат опит (и надали имат и желание да го придобият) по въпроси като разходване на публични пари, строителен процес, съгласуване и разрешителни, комуникация и т.н. Ако разглеждаме настоящата покана като първи етап, то такава помощ все още може да бъде предоставена по-нататък в процеса. В момента обаче не става ясно дали и как общината ще подпомогне реализацията на идеите, освен с пари.
  • Стратегическо насочване на идеите за общоградския граждански бюджет. Общината има немалко стратегически цели, които рано или късно трябва да достигне – смекчаване на ефекта от климатичните промени, кръгова икономика, устойчива мобилност, приобщаващо образование и др. А ресурсът никога не стига. Ще е далновидно, ако потенциалът на гражданския бюджет подпомогне постигането на тези цели.
  • Специфициране на посока при районните граждански бюджети. През 2023 година "Екипът на София" проведе обществени срещи в 10 квартала в столицата. Заедно с местните жители са идентифицирани приоритети за развитие и действие. Определянето на местните приоритети допълни работата, извършена през 2021 година в "Софияплан" за Програма за София по насочване на общинските инвестиции. Насочването към конкретни теми в конкретни райони ще помогне за подобряването на качеството на живот в тях.
  • Цялостно разписан и публично обявен процес. Като например кой, как и за колко време ще оценява проектите, как гражданите ще могат да гласуват за тях по сигурен начин, как ще бъдат реализирани идеите, кой ще управлява парите, административния процес, отчитането и комуникацията, кой ще се занимава с поддръжката, чия собственост ще станат реализираните проекти и др. Един продробно, но ясно разписан процес, който отговаря на тези, но и други въпроси, ще подтикне повече граждани към участие и ще доведе до по-добро управление на очакванията.
  • Настоящата програма, във формата ѝ на финансов инструмент за проекти, предлагани от граждани, продължава да не се различава съдържателно от който и да е друг инструмент за проекти, подобен например на програма "Европа". Макар и важна стъпка от гледна точка на изграждане на капацитет и ангажимент от гражданите, един такъв механизъм следва да се надгради във времето в посока реално гражданско бюджетиране. А това значи гражданите да имат, чрез различни инструменти, глас в приоритизацията на поне част от бюджетните разходи на община и район.

Столичната община е далновидно да работи за изграждането на вътрешно административен капацитет за устойчиво взаимодействие с гражданите. Това ще гарантира ефективното управление и реализация на инициативата. Общинските служители е необходимо да положат усилия за работа с широк кръг от заинтересовани страни извън традиционно познатите активисти или НПО, които вече са в контакт с районната или градската администрация. Идеята за гражданско бюджетиране може да получи подкрепа и да увлече много хора, само ако инициативите, свързани с нея, са изпълнени в съответствие с добрите практики за реално, функциониращо гражданско бюджетиране и будят доверие сред гражданите, казват още от "Екипът на София".

ОЩЕ НОВИНИ

"Идеи за града" – стъпка напред към гражданско бюджетиране?

"Идеи за града" – стъпка напред към гражданско бюджетиране?

"Екипът на София" разяснява какво е "гражданският бюджет" по Програмата на Столична община и какво може да се подобри в инициативата

Засаждат диворастящи цветя по проект "Острови на биоразнообразието" в столичния Южен парк

Засаждат диворастящи цветя по проект "Острови на биоразнообразието" в столичния Южен парк

В засаждането по проекта на докторант ланд. ахр. Мария Христова и ланд. арх. Теодора Лазарова близо до ул. "Хенрик Ибсен" може да се включи всеки

Входът на "Пътеката на здравето" в Банкя има нов облик благодарение на дарение

Входът на "Пътеката на здравето" в Банкя има нов облик благодарение на дарение

Арх. Яни Гюлев, изготвил проекта, е използвал елементи от декорацията на емблематичната за града сграда на Минералната баня, изградена в стил сецесион и неокласика

Свиленград посреща влизащите откъм автомагистрала "Марица" с нова визия

Свиленград посреща влизащите откъм автомагистрала "Марица" с нова визия

Кръговото кръстовище при пресичането на улиците „Сан Стефано” и ”Д-р Страшимир Дочков” е с благоустроена зелена площ и художествено оформено пространство