Инсталация #soWelcometoSofia ще посреща посетителите на столицата с интерактивен разказ за символите на града

231

Обемната изложба ще бъде разположена на Терминал 2 на летището и по случай Деня на София ще представя 30 обекта от най-характерните символи на града


Кои са най-разпознаваемите символи на града и с какво искаме да запомнят София чуждестранните ни гости? На този въпрос отговаря нова интерактивна инсталация, която ще посреща пристигащите на Терминал 2 на Летище София. Тя ще бъде открита на празника на града — 17 септември. Според представително социологическо изследване на „Глобал Метрикс“ туристическият интерес към София е висок, но липсва знание за културното богатство и разнообразие в града. Затова мащабната интерактивна инсталация ще посреща гостите с поздрав #soWelcometoSofia и ще популяризира най-характерните символи на града, представящи неговата античност, модерност и природа.

Инсталацията включва 30 съвременни символа на града, представящи старата, млада и зелена София. Те са избрани чрез проучване на платформата #soSofia с участието на студенти от Катедра „Социология“ на Софийски университет “Св. Климент Охридски”. Сред тях са символите, представящи многовековната история на София, като Четириъгълникът на толерантността с храмове на четири религии, улица „Малко Търново“, Националната галерия, храм-паметникът „Св. Ал. Невски“ и жълтите павета, Централна баня и Централните софийски хали, Женският пазар и старият еврейски квартал на София, известен днес като квАРТал, Ларгото и Римски комплекс “Сердика”.

Лицата на млада София са представени чрез градския епицентър около НДК и бул. „Витоша“, парковете на Народния театър, градините на „Кристал“, на църквата „Св. Седмочисленици“, на Княжеска градина, на съвременни символи и места като клекшоповете, магазина за български дизайн Gifted Sofia, и разпознаваеми за чуждестранните гости заведения като „Ракета Ракия Бар“ и К.Е.В.А. Зеленото сърце на София присъства с различни обекти и хижи на Витоша, Ботаническата градина на БАН, парк-музей “Врана”, “Кучешкия парк” с РЦСИ Топлоцентрала в Южен парк, Панчарево, “Камбаните”, Парка на Военна академия, Докторската градина и още много от разнообразните зелени места на София. Инсталацията включва и интерактивен тест, в който посетителите ще могат да отговорят на няколко въпроса и да създадат своя персонален #sosofia маршрут с най-подходящите за тях места за посещение. 

Инсталацията е създадена от платформата #soSofia - независима платформа за най-интересното и характерното в града, която разказва историите, които правят София отличителна, и дава препоръки за най-характерните и интересни места, истории и неща в града на български и английски език. #soSofia произвежда и разпространява сувенири, вдъхновени от детайлите в градската среда и многото лица на София.

Всеки може да се включи в разговора за символите на града с хаштаг #soSofia в социалните мрежи. Инициативата #soWelcometoSofia е подкрепена от Програма „Култура“ на Столична община, Летище София и Mastercard.

ОЩЕ НОВИНИ

В Русе откриха изложба, посветена на 70-годишнината от изграждането на Дунав мост

В Русе откриха изложба, посветена на 70-годишнината от изграждането на Дунав мост

Експозицията може да бъде разгледана до средата на юли в двора на Регионалния исторически музей

Крайречната зона след Дома на хумора и сатирата в Габрово е на фокус в проект за зелени инвестиции

Крайречната зона след Дома на хумора и сатирата в Габрово е на фокус в проект за зелени инвестиции

Той се казва „Ново управление за нови пространства“ и обхваща 35 регионални и общински институции от 13 европейски държави

В Разград откриха нова административна сграда и завод за производство на ветеринарни ваксини

В Разград откриха нова административна сграда и завод за производство на ветеринарни ваксини

Той е мултифункционален и с няколко независими технологични линии