Инсталация #soWelcometoSofia ще посреща посетителите на столицата с интерактивен разказ за символите на града

230

Обемната изложба ще бъде разположена на Терминал 2 на летището и по случай Деня на София ще представя 30 обекта от най-характерните символи на града


Кои са най-разпознаваемите символи на града и с какво искаме да запомнят София чуждестранните ни гости? На този въпрос отговаря нова интерактивна инсталация, която ще посреща пристигащите на Терминал 2 на Летище София. Тя ще бъде открита на празника на града — 17 септември. Според представително социологическо изследване на „Глобал Метрикс“ туристическият интерес към София е висок, но липсва знание за културното богатство и разнообразие в града. Затова мащабната интерактивна инсталация ще посреща гостите с поздрав #soWelcometoSofia и ще популяризира най-характерните символи на града, представящи неговата античност, модерност и природа.

Инсталацията включва 30 съвременни символа на града, представящи старата, млада и зелена София. Те са избрани чрез проучване на платформата #soSofia с участието на студенти от Катедра „Социология“ на Софийски университет “Св. Климент Охридски”. Сред тях са символите, представящи многовековната история на София, като Четириъгълникът на толерантността с храмове на четири религии, улица „Малко Търново“, Националната галерия, храм-паметникът „Св. Ал. Невски“ и жълтите павета, Централна баня и Централните софийски хали, Женският пазар и старият еврейски квартал на София, известен днес като квАРТал, Ларгото и Римски комплекс “Сердика”.

Лицата на млада София са представени чрез градския епицентър около НДК и бул. „Витоша“, парковете на Народния театър, градините на „Кристал“, на църквата „Св. Седмочисленици“, на Княжеска градина, на съвременни символи и места като клекшоповете, магазина за български дизайн Gifted Sofia, и разпознаваеми за чуждестранните гости заведения като „Ракета Ракия Бар“ и К.Е.В.А. Зеленото сърце на София присъства с различни обекти и хижи на Витоша, Ботаническата градина на БАН, парк-музей “Врана”, “Кучешкия парк” с РЦСИ Топлоцентрала в Южен парк, Панчарево, “Камбаните”, Парка на Военна академия, Докторската градина и още много от разнообразните зелени места на София. Инсталацията включва и интерактивен тест, в който посетителите ще могат да отговорят на няколко въпроса и да създадат своя персонален #sosofia маршрут с най-подходящите за тях места за посещение. 

Инсталацията е създадена от платформата #soSofia - независима платформа за най-интересното и характерното в града, която разказва историите, които правят София отличителна, и дава препоръки за най-характерните и интересни места, истории и неща в града на български и английски език. #soSofia произвежда и разпространява сувенири, вдъхновени от детайлите в градската среда и многото лица на София.

Всеки може да се включи в разговора за символите на града с хаштаг #soSofia в социалните мрежи. Инициативата #soWelcometoSofia е подкрепена от Програма „Култура“ на Столична община, Летище София и Mastercard.

ОЩЕ НОВИНИ

Винарска изба предстои да бъде изградена в с. Долна Диканя

Винарска изба предстои да бъде изградена в с. Долна Диканя

Очаква се да бъдат изградени още офисна, битова и складова част, ферментационно помещение и други, като вече е насадено и ново лозе в рамките на парцела

Продължава изграждането на най-мащабния и мултифукционален ритейл парк в Пловдив

Продължава изграждането на най-мащабния и мултифукционален ритейл парк в Пловдив

PARKMAXX RETAIL PARK се строи в кв. "Кючук Париж" върху терен от 42 декара между бул. "Кукленско шосе" и ул. "Индустриална"

Дигиталното процедиране на проектите е въведено успешно в Испания и Германия

Дигиталното процедиране на проектите е въведено успешно в Испания и Германия

Онлайн платформи координират дейностите на всички участници в инвестиционния процес

Монументалната пластика "Лирата на Орфей" в Кърджали ще придобие нов облик

Монументалната пластика "Лирата на Орфей" в Кърджали ще придобие нов облик

Предвидено е арт осветление и облагородяване на пространството, което се е превърнало в емблема на града, съобщи кметът Ерол Мюмюн

Премиерът поиска отмяна на решението на Министерския съвет за изграждане на частна детска болница в столицата

Премиерът поиска отмяна на решението на Министерския съвет за изграждане на частна детска болница в столицата

Притесненията на политици, граждански организации и експерти са, че няма кадрови капацитет за подобно болнично заведение едновременно с предвидената държавна Национална детска болница