Изпълнителят на ремонта на столичната ул. "Цар Шишман" ще бъде глобен с до 20% по договора заради забавяне с почти 8 месеца

75

От участъка остава за изпълнение пътната настилка на две от петте кръстовища - тези с ул. „Аксаков“ и с ул. „Гурко“, уличното осветление, градското обзавеждане и декоративната растителност


Днес стават точно 365 дни, тоест има забавяне от 235 дни или почти 8 месеца, за отсечка с дължина 500 метра, въпреки че срокът за завършване на улица „Цар Шишман“ в договора е 130 календарни дни, казаха от „Спаси София“, като символично отбелязаха с торта и балони годината ремонт. “Настояваме Столична община да си свърши работата и да наложи максималната санкция при забавяне, която е 30% от сумата на договора или над 1 500 000 лева”, заявяват от организацията, като сигнализират и за множество проблеми по вече готовите участъци: разместени павета, объркани растери на настилката и некачествено изпълнени детайли.

"Основният ремонт на ул. „Цар Шишман“ е част от проекта за обновяване на централна градска част. Строителните дейности се извършват на етапи, без пълно затваряне на улиците, за да се осигуряват възможности за придвижване на живущите и работещи в района“, казват в отговор от Столична община. „През 2019 г. завърши обновяването на първия участък от ул. „Цар Шишман“ – от ул. „Граф Игнатиев“ до ул. „Паренсов“, като договорът с изпълнителя на т-нар. Зона 2 беше прекратен. През 2021 г. в участъка от ул. „Ген. Паренсов“ до пл. „Народно събрание“ бяха изградени нова канализация и водопровод, както и реконструкция на топлопровод и топлофикационни камери. За улесняване на придвижването през зимата беше положена временна настилка от експлоатационните дружества", се казва в позицията на Общината.

"През август 2022 г., след като беше избран нов изпълнител за ремонта в зона 2, стартира обновяването на останалия участък от ул. „Шишман“ – между ул. „Паренсов“ и паметника на Цар Освободител. От целия участък към момента остава за изпълнение пътната настилка на две от петте кръстовища, тези с ул. „Аксаков“ и с ул. „Гурко“, уличното осветление, градското обзавеждане и декоративната растителност", обясняват от администрацията. „След приключване на обекта, с прилагане на всички протоколи и строителни документи, ще бъде изчислен срокът за работа и достигнатите дни забава. Съгласно договора фирмата изпълнител ще бъде санкционира за всеки ден забава, до 20 % от стойността на договора“, казват още от Столична община.

От „Спаси София“ многократно са сигнализирали, че на обекта не се работи редовно, което затруднява бизнеса и живущите на улицата. От организацията отбелязват и нуждата за сериозна промяна в подхода при реализирането на ремонтната програма в града и припомнят закъсняващите с години обекти в София - ремонтът на трамвайното трасе по бул. „Цар Борис III“, изграждането на бул. „Тодор Каблешков“, незапочващият ремонт на бул. „Александър Стамболийски“ и др. От организацията напомнят, че това е поредният забавен ремонт в София, като този на ул. „Граф Игнатиев“ и на Западен парк са само част от най-фрапантните примери за неспазване на срокове.

“Ако искаме неразборията с ремонтите и ремонтите на ремонтите да бъде разрешена, най-вече е нужно безупречно планиране и драстична промяна в качеството на проектите, които строителите да изпълняват, както и стриктен, ежедневен контрол на строителните дейности и допълнителни гаранции, че те ще бъдат изпълнени качествено и в срок”, казва арх. Росица Николова от организацията.

“Този ремонт не допринесе с нищо за развитието на градската среда - нито разреши противоречащите си една на друга нужди на пешеходците, велосипедистите и паркиращите, нито с нещо подобри пътната безопасност. Просто бяха наляти едни пари за некачествена и бавна подмяна на настилки и осветление. Ние смятаме, че всяка реконструкция трябва освен да създава нова инфраструктура, да преосмисля градското пространство към по-добре работещо за всички”, коментира още арх. Николова.

ОЩЕ НОВИНИ

Ремонтират градския площад в Момчилград

Ремонтират градския площад в Момчилград

Дейностите се очаква да приключат до края на годината

Готов е комплексът от спортни игрища в кв. "Лъджа" в Ивайловград

Готов е комплексът от спортни игрища в кв. "Лъджа" в Ивайловград

Той разполага с 3 терена за 4 вида спорт: футбол, баскетбол, волейбол и тенис на корт

До дни отварят новите игрища за тенис, футбол, хандбал/баскетбол и фитнес на открито в "Меден рудник" в Бургас

До дни отварят новите игрища за тенис, футбол, хандбал/баскетбол и фитнес на открито в "Меден рудник" в Бургас

Общината издаде акт 16 за втория етап от благоустрояването на мястото, където преди имаше блато

Придвижено е изграждане на концертна зала срещу Централна жп гара в София

Придвижено е изграждане на концертна зала срещу Централна жп гара в София

Идеята е част от „Концепция за планиране и развитие на Вторичен градски център", като през 2018 година проектът на A&A Architects спечели конкурса на Столична община и Фондация Визар – Европейски награди за българска архитектура

Обновяват парка до училище "Асен Втори" в Чирпан

Обновяват парка до училище "Асен Втори" в Чирпан

Ще бъдат оформени три основни зони - с павета, мулч и зелени площи с храсти и дървета