КАБ награди най-добрите дипломанти на УАСГ за 2022г.

53

Постери на отличените проекти са експонирани в изложбената зала на учебното заведение до 20 май   


Вчера Камарата на архитектите в България (КАБ) отличи най-добрите дипломни проекти от випуск 2022 на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). “Архитектурната професия е колкото приятна, толкова и трудна, защото носи огромна отговорност към обществото. Като архитекти ние сме длъжни да създаваме красиви и енергоефективни сгради, устойчива и хармонична среда за живот. УАСГ вече е вдигнал летвата високо и вие трябва да продължите да я защитавате в практиката. За да придобиете пълна проектантска правоспособност, трябва да работите 4 години на самостоятелна практика или 2 години в проектантско бюро. Моят съвет е да се ориентирате към проектантските бюра, където колегите ще ви дадат много знания и ще придобиете опит”, обърна се към дипломантите председателят на КАБ арх. Владимир Милков.  

От името на КАБ зам.-председателят арх. Константин Пеев връчи грамоти за изявени професионални качества на арх. Александър Чернев за дипломния проект “Природоматематическа гимназия”, както и на арх. Албена Венева за разработката “Кинематографска гимназия”.   

“От днес вие вече официално сте архитекти и наши колеги. От името на най-голямата регионална колегия на КАБ – София град, ви поздравям по повод  успешното завършване и навлизане в професионалните среди, като ви желая творчески успехи, силен характер, гъвкавост и желание за развитие”. С тези думи председателят на РК София град арх. Васил Василев връчи четири награди за дипломни проекти на Цветелина Стефанова (първа награда), Ивелина Василева (втора награда), Елеонора Димитрова (трета награда) и Христина Апостолова (поощрителна награда).   

Регионална колегия София област към КАБ отличи три дипломни проекта. Председателят арх. Борислав Владимиров връчи грамоти и парични награди на Преслава Николова за проекта Trinity – концепция за небостъргач (първо място); Лора Панайотова – Арт хотел Gucci (второ място); Радослав Георгиев – многофункционален производствен комплекс в Елин Пелин (трето място).   

Отличия бяха връчени още от Съюза на архитектите в България, Съюза на урбанистите в България, архитектурно студио “Амфион”, награда на името на проф. дан арх. Жеко Тилев и други.

Зам.-председателят на КАБ арх. Мартин Христов представи възможностите за членство в професионалната организация, както и новата програма за структуриран стаж, която определя правилата за придобиване на пълна проектантска правоспособност. “Архитектурната професия е изключително отговорна. Поради това тя е регулирана в целия свят, като е необходим лиценз за практикуването й. Това е една от трите професии на доверието, защото клиентите разчитат изцяло на нашите познания и опит. Другите две подобни професии са на адвокати и лекари”, обясни арх. Христов. Необходимите документи за членство в КАБ, както и информация за структурирания стаж можете да откриете на www.kab.bg.  

ОЩЕ НОВИНИ

ВИВА МАРЕ БИЙЧ ХОТЕЛ в Созопол – изпълнен с висок клас алуминиеви системи SCHÜCO

ВИВА МАРЕ БИЙЧ ХОТЕЛ в Созопол – изпълнен с висок клас алуминиеви системи SCHÜCO

Използваните естествени, висококачествени и високотехнологични материали благоприятстват постигането на оптимално темпериране на сградата през всички сезони, оптимизирането на енергийните разходи, както и намаляването отпечатъка й върху околната среда

Обновяват сградата на Културния дом в Дряново

Обновяват сградата на Културния дом в Дряново

Дейността е част от приетата в началото на годината капиталова програма

Приключва реставрацията на Бракаловата къща (Етнографският музей) в Бургас

Приключва реставрацията на Бракаловата къща (Етнографският музей) в Бургас

Във финална фаза навлезе изпълнението на проекта за най-старата битова сграда в града, построена през 1872г.

Подписаха договора за изграждане на нов корпус на СУ "Найден Геров" във Варна

Подписаха договора за изграждане на нов корпус на СУ "Найден Геров" във Варна

Целта на проекта е да се осигури целодневна организация на учебния ден и извънкласни дейности, както и създаване на приобщаваща среда за деца със специални образователни потребности

Три културни обекта в Лом ще бъдат обновени

Три културни обекта в Лом ще бъдат обновени

Основен ремонт, ново оборудване и цялостна модернизация ще получат Девическото училище, Историческият музей и Къщата-музей на Димитър Гинин

Международният архитектурно-инженерен форум SHARE ще отбележи 6-то си издание в София

Международният архитектурно-инженерен форум SHARE ще отбележи 6-то си издание в София

Форумът ще се фокусира върху дизайна на фасадите и въздействието им върху обществените пространства