КАБ предлага конкурсът за кураторски проект на българския павилион във Венецианското архитектурно биенале 2025 да стартира през април тази година

240

Целта е да има достатъчно време за изработването на проекти


Конкурсът за кураторски проект на българския павилион във Венецианско архитектурно биенале 2025 да стартира през април тази година. За това ще настоява Камарата на архитектите в България (КАБ) пред Министерството на културата (МК). От професионалната организация смятат, че участниците трябва да разполагат с достатъчно време, за да подготвят качествени и задълбочени проекти. От КАБ предлагат срокът за изработване на концепциите да бъде минимум три месеца, т.е. от април до края на юни.

Очаква се в първите месеци на 2024 г. да бъде актуализиран и усъвършенстван статутът на националното участие на базата на натрупания опит до момента. След това документът ще бъде публикуван за обществено обсъждане. В разработването му ще участват експерти от Министерство на културата, КАБ и САБ, които работят съвместно за организирането на българското участие.

19-тото издание на Венецианското биенале по архитектура ще се проведе между 24-ти май и 23-ти ноември 2025 г. Българският павилион отново ще бъде разположен в изложбената зала Sala Tiziano в културния център Centro Culturale Don Orione Artigianelli, който се намира близо до Моста на Академията във Венеция. Залата разполага с голям вътрешен двор и галерия с колонада, които предоставят допълнителни условия за експониране.

През 2023 г. Министерството на културата, със съдействието на КАБ и САБ, успя да договори изгодни условия за наемане на Sala Tiziano в рамките на следващите три години. Подробни чертежи и разпределения на пространството са публикувани на официалния сайт на конкурса за 2023 г. Видео, презентиращо помещението на павилиона, можете да гледате тук.

КАБ финансира и изработването на макет на българския павилион, който е представен в изложба в галерия “Топлоцентрала” до 15 февруари 2024. Целта е макетът да послужи при проектирането на павилионите за следващите участия на България в Биеналето.

Зала "Тициан", в която ще се помещава българският павилион

Темата на Венецианско архитектурно биенале 2025 все още не е обявена, но изборът на куратор показва посоката, в която ще се развива предстоящото издание. В края на 2023 г. бе оповестено, че куратор на 19-то Биенале ще бъде Карло Рати - италианският архитект и инженер, професор, експерт по градски дизайн, изобретател и активист. Той е основател на студиото за архитектура и иновации Carlo Ratti Associati и директор на Senseable City Lab в Масачузетския технологичен институт (MIT). Карло Рати посети българския павилион на Биеналето миналата година и разговаря с арх. Борис Тикварски - куратор на проекта “Образованието е придвижването от тъмнина към светлина", с който България се завърна на световното изложение след 15-годишно отсъствие.

Карло Рати (вляво) посети българския павилион миналата година

Автор на повече от 750 публикации, Рати е известен като експерт по градски дизайн, чиито проекти са представени в Музея за модерно изкуство “MoMA” в Ню Йорк и в Музея на дизайна в Барселона. Рати е куратор на 8-то Биенале по урбанизъм и архитектура Bi-City в Китай, както и на Porto Design Biennale в Португалия. Включен е в редица престижни класации, сред които "50-те най-влиятелни дизайнери в Америка" на Fast Company; “50-те души, които ще  променят света” на сп. Wired; "25-те души, които ще променят архитектурата и дизайна" на сп. Blueprint; "Имената, които трябва да знаете" на Forbes и други.

Карло Рати е автор на много забележителни проекти - от продуктов дизайн до архитектура и градско планиране. В тях той често използва цифрови технологии и визуализации на данни, за да създаде иновации в градското пространство. Сред проектите му са цифровият воден павилион на Expo 2008 в Сарагоса, Испания, генералният план на центъра за научни постижения MIND-Milano, 280-метровият небостъргач CapitaSpring в Сингапур, редизайнът на централата на фондация Agnelli в Торино, проектът „Очите на града“ на Bi-City Биенале в Китай, италианският павилион на Expo Dubai 2020 и много други. Може да разгледате проектите на Carlo Ratti Associati тук.

ОЩЕ НОВИНИ

До 28 март се удължава срокът за кандидатстване по процедура "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищен сграден фонд – Етап II"

До 28 март се удължава срокът за кандидатстване по процедура "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищен сграден фонд – Етап II"

Така се дава възможност сдружения на собственици, които по различни причини, включително административни, не са успели да кандидатстват за финансиране до момента, да го направят

Община Варна ще поиска от Министерството на външните работи сградата на бившето руско консулство

Община Варна ще поиска от Министерството на външните работи сградата на бившето руско консулство

Вчера общинските съветници одобриха искането за прехвърляне на собствеността с намерение сградата да бъде превърната в детска градина или да се ползва от администрацията

В София отвори най-голямата зала за спортно катерене на Балканите

В София отвори най-голямата зала за спортно катерене на Балканите

Зала "Балкан" е с катерачна площ от над 3 000 кв. м, предлага над 300 различни маршрута, а в нея могат да се катерят хора от 3 до 90-годишна възраст  

Реализираният обем на инвестиционните сделки в България миналата година е почти 221 милиона евро

Реализираният обем на инвестиционните сделки в България миналата година е почти 221 милиона евро

Това показва проучване на Colliers на пазара на инвестиционни имоти у нас през второто полугодие

От столичния район "Оборище" се опитват да инициират среща със собствениците на Царските конюшни

От столичния район "Оборище" се опитват да инициират среща със собствениците на Царските конюшни

Целта е да се разбере каква е съдбата на комплекса, който няма статут на паметник на културата, но е с архитектурна стойност