Как се премахва магистрала - най-голямата грешка в градоустройството на Копенхаген

131

Местните власти в Дания решиха да разрушат половината от шестлентовата Bispeengbuen, като идеята е на освободеното място да има парк


Още преди години администрацията на Копенхаген решава да направи скоростен път през квартал Nørrebro и община Frederiksberg, част от датския столичен регион. Идеята среща съпротива от страна на гражданите, но магистралата е изградена. Тя е и единствената, която минава през територията, и е обект на дебати от много години.

Наскоро общините на Фредериксберг и Копенхаген обсъждаха три варианта за Bispeengbuen, като се запази същият трафик. Два от вариантите бяха пълно разрушаване на магистралата със създаване на зелени градски пространства със или без сгради върху тунел. Преди решението предварителните скици и планове за пълно или частично разрушаване на Bispeengbuen бяха представени на гражданите.

В крайна сметка местните власти решиха да разрушат половината от пътя, движението да се осъществява по по-малко ленти (две във всяка посока), а на освободеното място да има парк. Става въпрос за южната част на магистралата, която се предлага да бъде премахната, за да се освободи място за зелената зона и да се има гледка и достъп до реката Ladegårdsåen, която в момента е покрита. Конкурсът за проектиране на пространството е спечелен от Vandkunsten Architects.

Мнозинството в двете общини се спря на вариант, който е реалистичен финасово, тъй като разрушаването на цялата магистрала в участъка и изграждането на тунел ще е много скъпо. Критиките към този вариант са, че така магистралата ще продължава да пресича Nørrebro и Frederiksberg и отново ще има шум. Независимо от това плюс има – със сигурност хората, които живеят от страната на Фредериксберг, ще имат по отдалечен трафик от прозорците си, повече слънце и въздух и в зелена зона.

Според кмета на община Копенхаген Bispeengbuen е спомен от времето, когато автомобилите са били с приоритет пред хората в развитието на града. „Трябва да дърпаме Копенхаген в точно обратната посока, така че да създадем пространство за хора, градски живот и зеленина по нашите улици“, каза тя.

Според кмета на община Фредериксберг „Bispeengbuen е една от най-големите грешки в градоустройството на столицата – ако не и най-голямата. Оставащият му живот е десет години, което е малко от гледна точка на градското развитие. Фредериксберг и Копенхаген вече са в ход и ние отново и отново призоваваме държавата, която е собственик на пътя, да се включи повече в нашите усилия.“  

За проекта разказа арх. Йеспер Дал, ръководител на отдела за строителство и собственост в датската община Фредериксберг. Той участва в събитието „Разговори за града” в София и беше член на журито в Конкурса за пешеходен мост към Южния парк над ул. „Бяла черква“.

Вижте още за проекта тук.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Ученици, студенти и работещи младежи представиха идеи за развитие на селските райони

Ученици, студенти и работещи младежи представиха идеи за развитие на селските райони

Сред идеите-победители са решение за ремонт на пътища с използване на преработена пластмаса в полагания асфалт и за съживяване и модернизиране на сгради „архитектурни призраци“ в селата чрез използване на съвременни енергийни решения и екологични строителни методи

Ландшафтен архитект, техникум в Раковски и варненска група спечелиха наградите на ГРАДОЛЮБИТЕЛИ

Ландшафтен архитект, техникум в Раковски и варненска група спечелиха наградите на ГРАДОЛЮБИТЕЛИ

Журито на съвместния конкурс на "Капитал" и посолството на Великобритания избра и награди победителите

Започва конкурсът "Да украсим Бургас"

Започва конкурсът "Да украсим Бургас"

Всяка една коледна украса показва личния пример и допринася за по-добрата визия на града

На финален етап е реконструкцията и благоустрояването на Градската градина в Луковит

На финален етап е реконструкцията и благоустрояването на Градската градина в Луковит

Предстои назначаване на Държавна приемателна комисия за въвеждане на обекта в експлоатация

До края на годината ще е готова отсечката "Сарафово" – Бургас, част от Северния обход на града

До края на годината ще е готова отсечката "Сарафово" – Бургас, част от Северния обход на града

„Като кмет няма как да не съм доволен, че в този проект са включени и локалите, които дават перспектива за развитие на Бургас", коментира кметът Димитър Николов