Камарата на строителите в България изработи пътна карта с практически съвети за всеки, който се заема да строи

446

В услуга на гражданите браншовата организация публикува и примерни договори за строителство и ремонти


Снимка: Citybuild.bg

Камарата на строителите в България публикува пътна карта с практически съвети за осъществяване на всяка инвестиционна идея, свързана със строителство. Прагматичното помагало проследява целия процес – от осигуряването на терена, върху който ще се гради, през изработването на проект, различните режими за разрешаване и извършване на дейностите по Закона за устройство на територията /ЗУТ/ до реализиране на самото строителство и въвеждането му в експлоатация.

В приложение са дадени няколко примерни договора в полза на гражданите, които се заемат с обекти без повишена сложност или се захващат с ремонти. Има три вида образци, които не са задължителни за ползване, а са препоръчителни. Те са за строителство, за извършване на строително-ремонти работи и за ремонт на покрив.

„Камарата реши да изработи тези материали на база на дългогодишния си опит и в услуга както на заетите в строително-инвестиционния процес, така и на гражданите, които като частни инвеститори се заемат с тази нелека задача за лични нужди“, каза председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев. „Надяваме се материалът да е в полза на всички, да улесни работата им, като ги ориентира в сложната материя на ЗУТ, както и да намали случаите на проблеми с некоректни изпълнители, като препоръчваме на хората за всяка дейност да сключват договор с изпълнителя“, добави той.

Автор на пътната карта е Савин Ковачев, директор на дирекция „Нормативни документи и анализи“ в КСБ. Той е познат в бранша като блестящ юрист, един от създателите на Закона за устройство на територията, казват от Камарата.

„За съжаление, по-голямата част от инвеститорите у нас не пазят добри спомени от срещите си с държавната или общинската бюрокрация, както и от множество сблъсъци с други участници в процеса на проектиране и строителство, нерядко завършващи в съда“, обяснява Ковачев. И добавя, че е подготвил пътната карта с желание да бъдат облекчени „болките и страданията“ на всички, борещи се с тежките процедури на ЗУТ и свързаните с него нормативни актове.

Пътната карта можете да намерите тук.

ОЩЕ НОВИНИ

Изградено е локалното платно, осигуряващо един от достъпите до предвидения "Бизнес Център Филвик" на входа на Варна

Изградено е локалното платно, осигуряващо един от достъпите до предвидения "Бизнес Център Филвик" на входа на Варна

За архитектурата на сградата отговаря Fekta Architectiral Studio, които са заложили на изчистена визия

Започна изграждането на обходния път на Рудозем

Започна изграждането на обходния път на Рудозем

С изпълнението на проекта транзитният трафик ще бъде изведен извън града и ще се улесни пътуването към гранично контролно-пропускателен пункт Рудозем - Ксанти

Община Видин ще реформира Дома за стари хора в село Кутово

Община Видин ще реформира Дома за стари хора в село Кутово

Обновяването и модернизацията на обекта включва строително-ремонтни дейности, в т. ч. преустройство и пристрояване, осигуряване на достъпна среда и облагородяване на двора

Община Божурище има инвестиционно предложение за изграждане на парк

Община Божурище има инвестиционно предложение за изграждане на парк

Предвижда се той да бъде в централната част на града на площ от 19 186 квадратни метра