Новата сграда на "Карин дом" за деца със специални нужди и Минералната баня в Банкя са големите победители в конкурса "Български архитектурни награди 2022"

143

В рамките на конкурса бяха определени 8 специални награди


“Карин дом” във Варна и Централна минерална баня “Банкя” получиха големите награди в четвъртото издание на конкурса “Български архитектурни награди 2022“, организиран от Камарата на архитектите в България (КАБ). Церемонията се проведе вчера вечерта в хотел “Хаят Риджънси София” под патронажа на министъра на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков. Събитието бе кулминацията на честванията по повод 85-годишнината от създаването на КАБ. Наградените в конкурса проекти по традиция се номинират за престижните европейски награди за съвременна архитектура “Мис ван дер Рое”.

Министърът на регионалното развитие обяви носителя на голямата награда в категорията за ново строителство. Това е сградата на “Карин дом” във Варна, изградена по проект на Unas Studio след спечелен международен конкурс. Целта е да се създаде център за социална рехабилитация и интеграция на деца със специални нужди и техните семейства. Карин дом е пространство с изцяло достъпна среда в синхрон с детските възприятия, където децата се чувстват като у дома.  

За първи път в рамките на конкурса бе присъдена голяма награда за опазване на културно-историческото наследство. Отличието получи проектът за реставрация на Централната минерална баня “Банкя”, изготвен от екипа на „Георгиев Дизайн Студио“. Призът бе връчен от главния архитект на Столична община Здравко Здравков и директора на НИНКН арх. Петър Петров.

Банята е изградена между 1907–1911 г. и е обявена за недвижима културна ценност. Сградата е забележителен представител на архитектурата от началото на ХХ век. Целта на проекта е консервация, реставрация и социализация на историческата сграда като спа център. Водещ принцип при проектирането и изпълнението е съхранението на оригиналния облик на старинното здание.

В рамките на конкурса бяха връчени 8 специални отличия.

Четири от тях са в категорията за ново строителство:

Проект за благоустрояване на ул. “Алеко Константинов” в Бургас, изработен от “Архитекти Урбана”. Това е една от най-старите улици в Бургас, свързваща пл. „Тройката“ с пешеходната зона по ул. „Св. св. Кирил и Методий“. Основната цел на проекта е превръщането на съществуващото занемарено пространство в оживено място за отдих, социални контакти и културен живот. Проектът цели да стимулира творческите индустрии и занаятите в града, като същевременно осигурява удобна пешеходна връзка между централния градски площад и пешеходната зона по ул. „ Св. Св. Кирил и Методий“.

Културно-информационен център „Мелницата“ в с. Кърпачево в област Ловеч по проект на Студио NADA. Старата Мелница e построена около 1933 г., а през 2020 г. Сдружение "Деветашко плато" наема сградата и поема инициативата за нейното възстановяване. Проектът цели максимално запазване на „суровата“ естетика, автентичност на оригиналната тъкан и деликатно интегриране на новата функция. В началото на 2022 г. сградата започва да функционира като културно-информационен център, който събужда обществения и културния живот на региона.

Amara Sugar Hotel е най-новият бутиков хотел в Слънчев бряг, реализиран по проект на “Проектта Студио”. Сградата е решена в неутрални сиви тонове с премерени черни акценти, за да изпъкне максимално фасадното и богатото дворно озеленяване. Проектът предвижда северната фасада да бъде покрита напълно от диви лози. Целта е да се осигури зелена среда за пълноценна почивка на посетителите.

Реконструкция на 90-то СУ „Ген. Хосе де Сан Мартин“ в София по проект на “Лусио Архитекти”. Целта е да се създаде учебно пространство, което е в синхрон със световните тенденции и иновации в проектирането на учебна среда. Учениците от прогимназиален етап са стимулирани да продължат обучението си в гимназиален в модерна и нестандартна обстановка, която ги провокира да развиват заложбите си.

Четирите специални награди в категорията за опазване на наследството са:

Дворецът на културата и спорта във Варна е многофункционален комплекс за конгресни, културни и спортни събития. Той е в списъка на обектите с предстоящ статут на недвижима културна ценност. Основната му зала “Конгресна” е реконструирана в синхрон със съвременните изисквания на международните спортни федерации. Приложени са актуални архитектурни, строителни, технически и инсталационни стандарти, които подобряват ползването, безопасността и достъпа на посетители с увреждания. Проектът е на “Ателие Серафимов Архитекти”.

Реновиране на градска художествена галерия в Пловдив по проект на “Арко Тийм”. Сградата е построена през 1881 г. за Девическо училище и днес има статут на недвижима културна ценност. Фасадите са реставрирани в оригиналния им вид, като по стари снимки са установени цветовете на сградата. След прецизно заснемане на дървената дограмата са изработени точни копия от същия материал. Особено внимание е отделено на възстановяването на компрометираната мазилка и орнаментите.

Реставрация на къщата на софийския търговец Андрей Арсов в София по проект на арх. Руси Делев. Сградата е проектирана през 1911 г. от известния архитект Карл Хайнрих и е със статут на недвижима културна ценност. „Литекско България” поетапно осъществява цялостна реконструкция и реставрация. Целта е сградата да се превърне в представителен офис на дружеството-собственик.

Голямата мелница в Балчик е реставрирана в оригиналния си вид по проект на “Стронгил Строй”. Обособени са две изложбени зали, концертна зала, пет ателиета за художници, ритуална зала, център за обществена подкрепа. Мелницата е построена от Анонимното индустриално дружество през 1909 година. Наети са две германски фирми, които за година изграждат най-модерно оборудваната мелница на Балканите.

Журито определи и една поощрителна награда за реставрация на стенописите в Попбрайковата къща в Карлово. Отличието се връчва на инвеститорите Силвия и Михаил Заимови за чувствителност към опазването на архитектурното наследство.

От името на КАБ бяха връчени две награди за цялостно творчество на акад. арх. Георги Стоилов и проф. арх. Тодор Кръстев.

39 проекта участваха в четвъртото издание на конкурса “Български архитектурни награди”. Те бяха разделени в две категории - 22 проекта за ново строителство и 17 за опазване на културно-историческо наследство. Отличителна черта на конкурса е безпристрастното международно жури от архитекти със забележителни сгради и постижения в портфолиото си. Тази година председател на журито бе Рекс Бомбардели, директор на френското архитектурно студио 2Portzamparc, което проектира впечатляващи сгради и градска среда в целия свят. Проектите в категорията за опазване на наследството бяха оценявани от отделно жури под председателството на директора на НИНКН арх. Петър Петров.

Събитието е организирано с подкрепата на партньори, сред които фирма "Баумит България".

ОЩЕ НОВИНИ

Citybuild представя обновена платформа за архитектурната общност

Citybuild представя обновена платформа за архитектурната общност

Сайтът вече дава възможност да създавате собствен профил, да публикувате проекти и да управлявате сами своето дигитално представяне

Стартира изграждането на складова база, шоурум, сервиз и централен офис в производствена зона "Модерно предградие" в София

Стартира изграждането на складова база, шоурум, сервиз и централен офис в производствена зона "Модерно предградие" в София

Проектът се реализира върху парцел с обща площ от над 17 декара, а инвеститорът ще доизгради със собствени средства улицата и подхода към имота

Изложбата "Невидима София" може да видите в Галерия на открито в Градската градина в столицата

Изложбата "Невидима София" може да видите в Галерия на открито в Градската градина в столицата

Фотоекспозицията връща назад във времето, разхожда по забравени улици, привлича вниманието към скритите съкровища на сецесионовата архитектура и припомня колко ценно е да опитаме да съхраним миналото си

Експертът по културно наследство проф. Йорг Хаспел ще има лекция в Регионалния исторически музей – София

Експертът по културно наследство проф. Йорг Хаспел ще има лекция в Регионалния исторически музей – София

Събитието е част от проект "Новото Наследство" на Фондация "Балканско наследство"

Мебели от "възглавници"

Мебели от "възглавници"

Колекцията се състои от фотьойл, диван и шезлонг, които пленяват с органични форми и успокояващи нюанси на дамаските

Първата по рода си сграда за вертикално градско земеделие във Франция

Първата по рода си сграда за вертикално градско земеделие във Франция

Основната цел е образователна - обединяване на хората в контекста на проблемите в селскостопанските практики, храненето и околната среда