Новата сграда на "Карин дом" за деца със специални нужди и Минералната баня в Банкя са големите победители в конкурса "Български архитектурни награди 2022"

150

В рамките на конкурса бяха определени 8 специални награди


“Карин дом” във Варна и Централна минерална баня “Банкя” получиха големите награди в четвъртото издание на конкурса “Български архитектурни награди 2022“, организиран от Камарата на архитектите в България (КАБ). Церемонията се проведе вчера вечерта в хотел “Хаят Риджънси София” под патронажа на министъра на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков. Събитието бе кулминацията на честванията по повод 85-годишнината от създаването на КАБ. Наградените в конкурса проекти по традиция се номинират за престижните европейски награди за съвременна архитектура “Мис ван дер Рое”.

Министърът на регионалното развитие обяви носителя на голямата награда в категорията за ново строителство. Това е сградата на “Карин дом” във Варна, изградена по проект на Unas Studio след спечелен международен конкурс. Целта е да се създаде център за социална рехабилитация и интеграция на деца със специални нужди и техните семейства. Карин дом е пространство с изцяло достъпна среда в синхрон с детските възприятия, където децата се чувстват като у дома.  

За първи път в рамките на конкурса бе присъдена голяма награда за опазване на културно-историческото наследство. Отличието получи проектът за реставрация на Централната минерална баня “Банкя”, изготвен от екипа на „Георгиев Дизайн Студио“. Призът бе връчен от главния архитект на Столична община Здравко Здравков и директора на НИНКН арх. Петър Петров.

Банята е изградена между 1907–1911 г. и е обявена за недвижима културна ценност. Сградата е забележителен представител на архитектурата от началото на ХХ век. Целта на проекта е консервация, реставрация и социализация на историческата сграда като спа център. Водещ принцип при проектирането и изпълнението е съхранението на оригиналния облик на старинното здание.

В рамките на конкурса бяха връчени 8 специални отличия.

Четири от тях са в категорията за ново строителство:

Проект за благоустрояване на ул. “Алеко Константинов” в Бургас, изработен от “Архитекти Урбана”. Това е една от най-старите улици в Бургас, свързваща пл. „Тройката“ с пешеходната зона по ул. „Св. св. Кирил и Методий“. Основната цел на проекта е превръщането на съществуващото занемарено пространство в оживено място за отдих, социални контакти и културен живот. Проектът цели да стимулира творческите индустрии и занаятите в града, като същевременно осигурява удобна пешеходна връзка между централния градски площад и пешеходната зона по ул. „ Св. Св. Кирил и Методий“.

Културно-информационен център „Мелницата“ в с. Кърпачево в област Ловеч по проект на Студио NADA. Старата Мелница e построена около 1933 г., а през 2020 г. Сдружение "Деветашко плато" наема сградата и поема инициативата за нейното възстановяване. Проектът цели максимално запазване на „суровата“ естетика, автентичност на оригиналната тъкан и деликатно интегриране на новата функция. В началото на 2022 г. сградата започва да функционира като културно-информационен център, който събужда обществения и културния живот на региона.

Amara Sugar Hotel е най-новият бутиков хотел в Слънчев бряг, реализиран по проект на “Проектта Студио”. Сградата е решена в неутрални сиви тонове с премерени черни акценти, за да изпъкне максимално фасадното и богатото дворно озеленяване. Проектът предвижда северната фасада да бъде покрита напълно от диви лози. Целта е да се осигури зелена среда за пълноценна почивка на посетителите.

Реконструкция на 90-то СУ „Ген. Хосе де Сан Мартин“ в София по проект на “Лусио Архитекти”. Целта е да се създаде учебно пространство, което е в синхрон със световните тенденции и иновации в проектирането на учебна среда. Учениците от прогимназиален етап са стимулирани да продължат обучението си в гимназиален в модерна и нестандартна обстановка, която ги провокира да развиват заложбите си.

Четирите специални награди в категорията за опазване на наследството са:

Дворецът на културата и спорта във Варна е многофункционален комплекс за конгресни, културни и спортни събития. Той е в списъка на обектите с предстоящ статут на недвижима културна ценност. Основната му зала “Конгресна” е реконструирана в синхрон със съвременните изисквания на международните спортни федерации. Приложени са актуални архитектурни, строителни, технически и инсталационни стандарти, които подобряват ползването, безопасността и достъпа на посетители с увреждания. Проектът е на “Ателие Серафимов Архитекти”.

Реновиране на градска художествена галерия в Пловдив по проект на “Арко Тийм”. Сградата е построена през 1881 г. за Девическо училище и днес има статут на недвижима културна ценност. Фасадите са реставрирани в оригиналния им вид, като по стари снимки са установени цветовете на сградата. След прецизно заснемане на дървената дограмата са изработени точни копия от същия материал. Особено внимание е отделено на възстановяването на компрометираната мазилка и орнаментите.

Реставрация на къщата на софийския търговец Андрей Арсов в София по проект на арх. Руси Делев. Сградата е проектирана през 1911 г. от известния архитект Карл Хайнрих и е със статут на недвижима културна ценност. „Литекско България” поетапно осъществява цялостна реконструкция и реставрация. Целта е сградата да се превърне в представителен офис на дружеството-собственик.

Голямата мелница в Балчик е реставрирана в оригиналния си вид по проект на “Стронгил Строй”. Обособени са две изложбени зали, концертна зала, пет ателиета за художници, ритуална зала, център за обществена подкрепа. Мелницата е построена от Анонимното индустриално дружество през 1909 година. Наети са две германски фирми, които за година изграждат най-модерно оборудваната мелница на Балканите.

Журито определи и една поощрителна награда за реставрация на стенописите в Попбрайковата къща в Карлово. Отличието се връчва на инвеститорите Силвия и Михаил Заимови за чувствителност към опазването на архитектурното наследство.

От името на КАБ бяха връчени две награди за цялостно творчество на акад. арх. Георги Стоилов и проф. арх. Тодор Кръстев.

39 проекта участваха в четвъртото издание на конкурса “Български архитектурни награди”. Те бяха разделени в две категории - 22 проекта за ново строителство и 17 за опазване на културно-историческо наследство. Отличителна черта на конкурса е безпристрастното международно жури от архитекти със забележителни сгради и постижения в портфолиото си. Тази година председател на журито бе Рекс Бомбардели, директор на френското архитектурно студио 2Portzamparc, което проектира впечатляващи сгради и градска среда в целия свят. Проектите в категорията за опазване на наследството бяха оценявани от отделно жури под председателството на директора на НИНКН арх. Петър Петров.

Събитието е организирано с подкрепата на партньори, сред които фирма "Баумит България".

ОЩЕ НОВИНИ

"Идеал Стандарт – Видима" получи първо място в категория "Човешки ресурси" в годишните награди на Министерството на труда и социалната политика

"Идеал Стандарт – Видима" получи първо място в категория "Човешки ресурси" в годишните награди на Министерството на труда и социалната политика

Високо оценени са социалната политика, отношението и грижата към работещите, създаването на безопасни условия на труд и много други добри практики

Обновяват и модернизират най-голямото основно училище в община Исперих - "Васил Априлов"

Обновяват и модернизират най-голямото основно училище в община Исперих - "Васил Априлов"

Ще бъдат приложени мерки за енергийна ефективност в двете сгради на училището, ще бъде осигурена съвременна материална база, иновативна STEM среда и достъпна архитектурна среда

Модернизират Обединено училище "Неофит Рилски" в най-голямото село в община Луковит - Дерманци

Модернизират Обединено училище "Неофит Рилски" в най-голямото село в община Луковит - Дерманци

Планира се изграждане на STEM център, комбинирана спортна площадка, подготвен е проект за физкултурен салон

В Разград откриха нова административна сграда и завод за производство на ветеринарни ваксини

В Разград откриха нова административна сграда и завод за производство на ветеринарни ваксини

Той е мултифункционален и с няколко независими технологични линии