Къща в Малинова долина - отличаващ се проект в една по-консервативна среда

196

Жилищното пространство е с акцент върху контакта между помещения, двор, озеленен квартал и планината Витоша - с обособяване на отворени пространства и създване на динамична, но същевременно опростена композция от обеми и елементи


Имотът се намира в квартал с ниско застрояване в близост до планината Витоша. Естественият терен е с наклон в северна посока, като от по-високата южна страна се открива гледка към планината и източната част на София.

Сградата се развива на три нива - едно полувкопано и две надземни. Първото ниво включва сервизните помещения, а също и широко входно предверие, отворено към голямо външно покрито пространство. Експонираната интериорна стълба, която води към горните две нива, демонстрира връзката между входното пространство и останалата част от къщата.

Второто ниво е изравнено с прилежащия южен двор. Състои се от помещенията на дневната зона и родителския тракт. Ключов елемент на това ниво е голяма покрита южна веранда. Тя свързва помещенията за дневно ползване с градината.

На третото ниво са разположени индивидуалните жилищни помещения. От тази височина се разкрива нова перспектива към планината и околното пространство, уловена с помощта на големи витрини от пода до тавана и прилежащи отворени тераси. Покривът осигурява слънцезащита на големите южни витрини и визуален контакт без риск от прегряване в топлите месеци.

Интегрирани са решения за постигане на висока енергийна ефективност по време на експлоатацията: нискоенергийни стъкла, външни щори, високоефективна термопомпа, както и вентилационна система с рекупериране на топлината от отработения въздух. Големите конзолни козирки служат като пасивна защита от прегряване на южната богато остъклена фасада.

Сградата контрастира на преобладаващите в района къщи, изградени с опростена структура и обемно решение, често пристроявани хаотиочно. Със своите преливащи покрити постранства, големи отвори и висящ обем над входа сградата, сградата демонстрира възможностите на съвременния архитектурнен подход и строителни технологии.

Сградата по проект на арх. Арсени Ботушаров и арх. Ирина Гинчева стана един от двамата победители в категория "Реализации - еднофамилни жилищни сгради" в конкурса ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2023.

ОЩЕ НОВИНИ

Откриха новата сграда на Младежкия център в Монтана

Откриха новата сграда на Младежкия център в Монтана

Тя е реализирана по програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“ чрез Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство

Централни хали в София отварят като реконструиран покрит пазар със зони за хранене и култура

Централни хали в София отварят като реконструиран покрит пазар със зони за хранене и култура

Възвърната е оригиналната архитектурна и интериорна визия на паметника на културата, като са възстановени фасади, гербове, часовникова кула и фонтан, реставрирани са и археологическите разкопки в сутерена

Придвижено е изграждане на концертна зала срещу Централна жп гара в София

Придвижено е изграждане на концертна зала срещу Централна жп гара в София

Идеята е част от „Концепция за планиране и развитие на Вторичен градски център", като през 2018 година проектът на A&A Architects спечели конкурса на Столична община и Фондация Визар – Европейски награди за българска архитектура

Реформи в законодателството, дигитализация и създаване на комисия "антидъмпинг" са част от приоритетите на КАБ за следващата година

Реформи в законодателството, дигитализация и създаване на комисия "антидъмпинг" са част от приоритетите на КАБ за следващата година

Те бяха представени на 23-то Общо събрание на 16 и 17 май в Поморие, в което участваха над 400 делегати от цялата страна

В монтанското село Крапчене осветиха православния храм "Свети Димитър"

В монтанското село Крапчене осветиха православния храм "Свети Димитър"

Храмът е на стойност над 170 000 лв., като заедно със средствата, отделени от общинския бюджет, голяма част от сумата е събрана от дарители