Кметът на Бургас представи на министъра на културата проекта за изграждане на археологически студентски кампус на туристически комплекс "Акве Калиде"

102

Двамата обсъдиха и възможностите за развитие на подводната археология в морския град


Снимка: Община Бургас

В петък кметът Димитър Николов се срещна с министъра на културата Кръстю Кръстев. Двамата обсъдиха възможностите за развитие на подводната археология в морския град. Кметът сподели, че от тази учебна година Филиалът на Националната художествена академия в Бургас ще разкрие бакалавърска и магистърска програма по подводна археология, а Община Бургас има готовност да предостави бази за развитие на проучването на подводната археология в Черно море.

Това може да се осъществи съвместно с Министерството на културата, като институционален партньор в реализирането на проекта през националния Център за подводна археология, който е в Созопол. Така ще се даде възможност на морските общини да наблегнат на програми, свързани със създаване на капацитет за подводни проучвания в България, като един от лидерите в региона, свързани с изучаване на подводното наследство в Черно море.

Кметът Николов представи на министър Кръстев проекта на Община Бургас за изграждане на археологически студентски кампус на туристически комплекс „Акве Калиде“. Вече са водени разговори с 5 западни университети със специалност „Археология“, които са заявили желание да изпращат студентите си да провеждат стажове в археологически парк „Акве Калиде“, тъй като мястото е уникално поради наличието на цели пет исторически пласта от различни епохи – праисторическа, тракийска, римска, византийска и османска.

Идеята е там да бъде изградена многофункционална сграда за учебен археологически лагер, който да е база както за работещите на терен археолози, така и за студенти по археология от цял свят. Ще бъдат поставени бунгала за студентите-археолози, които ще бъдат изцяло съобразени с околната среда. Интегрираният проект ще включва зелени технологии, съобразени с опазването на културното наследство и околната среда в региона.

Кметът и министър Кръстев разговаряха за необходимостта от създаване на териториални звена на Националния институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/ в регионите за планиране, чрез което ще се оптимизира съвместната работа по опазване на културното наследство.

ОЩЕ НОВИНИ

Откритият плувен басейн в Силистра ще заработи отново

Откритият плувен басейн в Силистра ще заработи отново

Договор за безвъзмездното му отдаване беше подписан между кмета на Общината Александър Сабанов и собственикът на басейна Явор Георгиев

Фондация "На открито" в партньорство с УАСГ представи разработки за обновяване на четири места за отдих в парк "Хисарлъка" в Кюстендил

Фондация "На открито" в партньорство с УАСГ представи разработки за обновяване на четири места за отдих в парк "Хисарлъка" в Кюстендил

Обектите са около входовете на парка при стадион “Осогово”, при бившия санаториум за детски белодробни заболявания, под зоопарка и в обхвата на крепостта

Община Враца получава държавен имот в с. Паволче за изграждане на образователен и културен център

Община Враца получава държавен имот в с. Паволче за изграждане на образователен и културен център

Така ще се осигури пространство за обучение и семинари, столова, зала за игри и практически дейности и други