Кметът на Пловдив: Продължаваме да водим разговори за варианти за довършване на двата стадиона

190

Градоначалникът коментира „лошото наследство“ от предшественика си Иван Тотев


Снимка: Община Пловдив

„Изпълняваме проекти за над 500 млн. лв. и би било безотговорно да подам оставка на този етап”, заяви на извънреден брифинг вчера кметът 3дравко Димитров. Той припомни, че е избран от пловдивчани, не е партийно назначен и би било предателство да си тръгне, а градът да остане на автопилот. „Подавам оставка, но само като член на ГЕРБ“, каза още кметът на Пловдив, след като в събота Бойко Борисов го призова да освободи кметския стол заради скандалите от последните месеци: вероятността бизнесменът Георги Гергов да придобие Панаира чрез апорта на варненските акции там, проблемите около пробива до Водната палата и недовършените стадиони на “Ботев” и “Локомотив”, които изкараха пловдивчани на протести.

Градоначалникът подчерта лошото наследство от предшественика си Иван Тотев, което получил, встъпвайки в длъжност. На първо място това е финансова глоба за администрацията в размер на 17 млн. лв. „Наложена ни е от Изпълнителна агенция „Одит на средствата от Европейския съюз" за нередности в избора на изпълнител на изграждането на Пречиствателната станция. При такава санкция става още по-трудно да бъдат осиryрени средства за довършване на двата стадиона - ,,Христо Ботев" и„Локомотив"", каза кметът и допълни, че ще търсят варианти за намаляване на санкцията.

Димитров посочи, че голяма част от изпълняваните сега тежки проекти като Водния цикъл, облагородяването на градски зони по ОП „Региони в растеж" и Южния обходен колектор на бул. „Ал. Стамболийски" са били умишлено отлагани в предходните 4 години на управление и затова всички негативи, които те носят, са налице сега.

3аместникът му с ресор финанси Величко Родопски посочи и други неустойки и наследени плащания от предишния мандат, разплатени в този. Сред тях са над 1,3 млн. лв. за Зоологическата градина, още около 1 млн. лв. непотърсени от Община „Родопи" за сметището в Цалапица, както и над 7 млн. лв. на фирмата, ремонтирала булевард „Северен".

Що се отнася до строежа на стадионите, 3дравко Димитров подчерта, че още от самото начало е било ясно, че осиryрените от държавата средства няма да са достатъчни. „Няма как общинският бюджет да покрие останалите строителните дейности. Не сме спирали да търсим варианти за финансиране, писали сме на различни министерства, но те пари няма да осигурят. Продължаваме да водим разговори за варианти за довършване на двата стадиона", коментира още градоначалникът.

Преди дни той заяви, че ще предложи на общинските съветници да одобрят сума, необходима за довършване на целия стадион "Христо Ботев", разпределена в три бюджетни години, но фенове на „Локомотив“ (Пловдив) също поискаха аналогична мярка.

ОЩЕ НОВИНИ

Още един проект е одобрен за ремонт на спортен комплекс "Тетевен 2009"

Още един проект е одобрен за ремонт на спортен комплекс "Тетевен 2009"

Ще бъдат обновени вътрешни помещения и игрищата за тенис на корт и волейбол, ще бъде изграден и фитнес на открито

Новата детска градина "Синева" в столичния район "Люлин" вече работи

Новата детска градина "Синева" в столичния район "Люлин" вече работи

Тя се открива след възстановяване предназначението на двуетажна сграда за образование с площ от 2 718 кв.м

Започва втория етап от основния ремонт на столичната улица "Кукуш"

Започва втория етап от основния ремонт на столичната улица "Кукуш"

Предстои старта на реконструкцията на улиците “Народен герой“ и “Народно хоро“, както и пробива на ул. “Филип Кутев“

Представят книжката към едноименната изложба "ГОСПОЖО АРХИТЕКТ"

Представят книжката към едноименната изложба "ГОСПОЖО АРХИТЕКТ"

Събитието на 29 март е организирано от Гьоте-институт България и Фондация „Български архитектурен модернизъм“

Министерството на здравеопазването подготвя обществена поръчка за изграждането на хеликоптерни площадки в лечебни заведения

Министерството на здравеопазването подготвя обществена поръчка за изграждането на хеликоптерни площадки в лечебни заведения

Планира се да има такива площадки в Русе, Велико Търново, Добрич, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Плевен, както и в още големи областни градове

Новият храм в село Катуница е и с нов площад

Новият храм в село Катуница е и с нов площад

Алеите са изпълнени с паваж, засадена е растителност, поставени са пейки и осветление