Ландшафтен архитект, техникум в Раковски и варненска група спечелиха наградите на ГРАДОЛЮБИТЕЛИ

109

Журито на съвместния конкурс на "Капитал" и посолството на Великобритания избра и награди победителите


Снимка: Георги Георгиев

6 от 29. Толкова проекти от подадените в конкурса "Градолюбители" тази година получиха признание, към което има и парична награда. Печелившите проекти бяха обявени по време на последното събитие за годината от поредицата "Капитал Градове". То се проведе на 24 ноември в Пловдив. Конкурсът е резултат от домакинството на Великобритания на конференцията на ООН по климатичните промени COP 26 миналата година.

Първа награда

Проектът, отличен с първата награда, е "Наръчник за декоративни дървета в градска среда - засаждане, грижи и резитба" на екип с ръководител ландшафтен архитект Невена Цветкова (Пачеджиева) от Пловдив. Идеята е да се създаде съвременен учебник за парково строителство за това кога и как е необходимо да се подрязват растителните видове. Постепенно е била включена и идеята да се опише кой вид за какъв климат е подходящ. Според екипа в България такъв наръчник не е създаван от 1989 г. Партньор за наградата на първенеца в класирането е издателство "Жанет 45" и неговият собственик Манол Пейков, които поеха ангажимента да отпечатат и публикуват наръчника. Част от идеята на арх. Цветкова е да изпрати по една бройка на всички 265 общини в страната, за да могат местните администрации да работят по напътствията в него.

Второ място

Проектът "Силата на вятъра в училище" е на ученици от 8 до 12 клас на професионална гимназия "Петър Парчевич" от град Раковски, в близост до Пловдив. В рамките на проекта ще бъде създадена система за усвояване на енергията на вятъра. С нея ще се захранват електроуреди в гимназията, а работата по реализирането на проекта ще даде възможност на учениците да придобият практически опит в създаването на подобни системи и в екипната работа.

Проектът "Градски мобилен модул" е по идея на сдружение "Пространствата на Варна", което иска да създаде преместваем "градски модул", чрез който да привличат повече хора да вземат участие в анкети, градски изследвания, временни изложби, дискусии. Предвидено е да е готов до пролетта на 2023 г. и да бъде използван в бъдещите активности на сдружението от морския град.

Поощрителни награди

Сдружение "Българско графити училище" има идея да даде възможност за развитие на местни артисти, като изрисуват с графити трафопостове във Варна, чрез което да спомогнат за подобряване на градската среда. Фокусът на графитите ще са "защитени видове животни, които можем да загубим, ако не помислим за по-екологичен начин на живот", разказват от сдружението.

"Графити и стрийт арт изкуство като средство за социална интеграция" на четирима смолянски младежи има за цел да насочи вниманието на гражданите към проблема с вандалските прояви и да покаже, че създаването и поддържането на градските пространства може да бъде осъществено по един по-креативен начин. Сдружението работи в Смолян и региона и има за цел да задържа повече млади хора там чрез въвличането им в местни активности.

В Казанлък Ива и Даниел Димитрови желаят да преобразят калкана на жилищен блок в квартал "Васил Левски" чрез проекта си "Първият съвременен стенопис в гр. Казанлък". Целта е постигане на положителна промяна в градската среда чрез участието в проекта на млади местни артисти и пълното съдействие на живеещите в блока.

ОЩЕ НОВИНИ

Citybuild представя обновена платформа за архитектурната общност

Citybuild представя обновена платформа за архитектурната общност

Сайтът вече дава възможност да създавате собствен профил, да публикувате проекти и да управлявате сами своето дигитално представяне

Мебели от "възглавници"

Мебели от "възглавници"

Колекцията се състои от фотьойл, диван и шезлонг, които пленяват с органични форми и успокояващи нюанси на дамаските

Предвижда се Археологически комплекс "Дуранкулак" да отвори през март догодина

Предвижда се Археологически комплекс "Дуранкулак" да отвори през март догодина

Община Шабла изпълни проект за популяризиране на наследство, свързано с културата „Хаманджия“

На три спирки в Русе са монтирани 3D арт пана

На три спирки в Русе са монтирани 3D арт пана

Инициативата е в рамките на традиционния „Street Art Пленер“, който освен естетически цели, има за задача и подобряване на качеството на градската среда

11 студентски проекта са отличени в 20-то издание на конкурса "Арх. Димитър Богданов"

11 студентски проекта са отличени в 20-то издание на конкурса "Арх. Димитър Богданов"

Едногодишна стипендия от студио "Амфион" получи Полина Паунова от Университета по архитектура, строителство и геодезия за проекта Йога студио “Ин и Ян”