Ландшафтен архитект, техникум в Раковски и варненска група спечелиха наградите на ГРАДОЛЮБИТЕЛИ

122

Журито на съвместния конкурс на "Капитал" и посолството на Великобритания избра и награди победителите


Снимка: Георги Георгиев

6 от 29. Толкова проекти от подадените в конкурса "Градолюбители" тази година получиха признание, към което има и парична награда. Печелившите проекти бяха обявени по време на последното събитие за годината от поредицата "Капитал Градове". То се проведе на 24 ноември в Пловдив. Конкурсът е резултат от домакинството на Великобритания на конференцията на ООН по климатичните промени COP 26 миналата година.

Първа награда

Проектът, отличен с първата награда, е "Наръчник за декоративни дървета в градска среда - засаждане, грижи и резитба" на екип с ръководител ландшафтен архитект Невена Цветкова (Пачеджиева) от Пловдив. Идеята е да се създаде съвременен учебник за парково строителство за това кога и как е необходимо да се подрязват растителните видове. Постепенно е била включена и идеята да се опише кой вид за какъв климат е подходящ. Според екипа в България такъв наръчник не е създаван от 1989 г. Партньор за наградата на първенеца в класирането е издателство "Жанет 45" и неговият собственик Манол Пейков, които поеха ангажимента да отпечатат и публикуват наръчника. Част от идеята на арх. Цветкова е да изпрати по една бройка на всички 265 общини в страната, за да могат местните администрации да работят по напътствията в него.

Второ място

Проектът "Силата на вятъра в училище" е на ученици от 8 до 12 клас на професионална гимназия "Петър Парчевич" от град Раковски, в близост до Пловдив. В рамките на проекта ще бъде създадена система за усвояване на енергията на вятъра. С нея ще се захранват електроуреди в гимназията, а работата по реализирането на проекта ще даде възможност на учениците да придобият практически опит в създаването на подобни системи и в екипната работа.

Проектът "Градски мобилен модул" е по идея на сдружение "Пространствата на Варна", което иска да създаде преместваем "градски модул", чрез който да привличат повече хора да вземат участие в анкети, градски изследвания, временни изложби, дискусии. Предвидено е да е готов до пролетта на 2023 г. и да бъде използван в бъдещите активности на сдружението от морския град.

Поощрителни награди

Сдружение "Българско графити училище" има идея да даде възможност за развитие на местни артисти, като изрисуват с графити трафопостове във Варна, чрез което да спомогнат за подобряване на градската среда. Фокусът на графитите ще са "защитени видове животни, които можем да загубим, ако не помислим за по-екологичен начин на живот", разказват от сдружението.

"Графити и стрийт арт изкуство като средство за социална интеграция" на четирима смолянски младежи има за цел да насочи вниманието на гражданите към проблема с вандалските прояви и да покаже, че създаването и поддържането на градските пространства може да бъде осъществено по един по-креативен начин. Сдружението работи в Смолян и региона и има за цел да задържа повече млади хора там чрез въвличането им в местни активности.

В Казанлък Ива и Даниел Димитрови желаят да преобразят калкана на жилищен блок в квартал "Васил Левски" чрез проекта си "Първият съвременен стенопис в гр. Казанлък". Целта е постигане на положителна промяна в градската среда чрез участието в проекта на млади местни артисти и пълното съдействие на живеещите в блока.

ОЩЕ НОВИНИ

Античният град Диоклецианополис в Хисаря посреща първите си гости

Античният град Диоклецианополис в Хисаря посреща първите си гости

Ръководител на проекта е арх. Пламен Михалски, археолог е Митко Маджаров, а проектант - Маринела Георгиева – Трифонова

Два български обекта са номинирани в международния конкурс Baumit Life Challenge

Два български обекта са номинирани в международния конкурс Baumit Life Challenge

Това са Къща „Плочата“ в Плевен и сградата на Българска академия на науките на пл. „Народно събрание“ в София

Предстои дискусия за съвместяването на жилищни и производствени територии

Предстои дискусия за съвместяването на жилищни и производствени територии

Събитието на 25 април в София е организирано от Съюза на урбанистите в България

Отличиха три проекта в конкурс в рамките на Седмицата на ландшафтната архитектура в Лесотехническия университет

Отличиха три проекта в конкурс в рамките на Седмицата на ландшафтната архитектура в Лесотехническия университет

Третокурсникът Слави Дичев спечели първото място за идеен проект за коридорно пространство на третия етаж на учебното заведение

НИНКН уточнява за пореден път: Оградата на Небет тепе в Пловдив не е съгласувана и е недопустима

НИНКН уточнява за пореден път: Оградата на Небет тепе в Пловдив не е съгласувана и е недопустима

Изпълнени са строителни работи без чертежи и без одобрение, а металното съоръжение нарушава архитектурния контекст на стария град и съществуващите там масивни каменни огради  

Откриват реконструираната Градска градина в Пловдив, позната като Дондуковата

Откриват реконструираната Градска градина в Пловдив, позната като Дондуковата

Първоначалният проект включва и възстановяване на старата беседка, проектиране на павилион от оранжериен тип и изграждане на лапидариум, като вероятно те ще бъдат изградени на следващ етап