Местят пазара за цветя на локалното на столичния булевард "Ботевградско шосе" в "Подуяне"

196

На мястото освен покрита цветна борса се предвижда изграждане и на автогара


„Пазари Възраждане” ЕАД управлява пазара „Димитър Петков” и площта за продажба и търговска дейност с цветя и цветни продукти между ул. „Безименна” и ул. „Цар Симеон”. Тази част от пазара обаче не може да отговори на потребностите на всички производители и търговци на цветя, включително и поради започнали строежи на трети лица върху терена на цветната борса, поради което идеята е площта за такива дейности да бъде преместена на друг терен на територията на София, както и да бъде увеличена. В тази връзка на 21 юли Столичният общински съвет одобри доклад за учредяване на безвъзмездно вещно право на ползване за период от 10 години върху недвижим имот частна общинска собственост на „Пазари Възраждане“ ЕАД и даване на съгласие за разходване на собствени средства от дружеството за организиране на временен пазар.

Столична община е собственик на недвижим имот между ул. „Летоструй“, бул. „Ботевградско шосе“ и ул. „Източна тангента“ с площ от 17 654 кв.м - в локалното платно на булеварда в посока центъра на София. Според вносителите на доклада (Николай Стойнев и Стефан Марков от ГЕРБ-СДС) този имот е особено подходящ за преместване на цветната борса от терена на пазар „Димитър Петков“. В подкрепа на преместването на цветната борса всички търговци на цветя и цветни продукти на пазара са изразили съгласие да останат наематели на дружеството и да допринесат за развитието на новия пазар.

Проучвания сочели, че върху терена има възможност за ситуиране на цветна борса - „Покрит пазар за цветя“, без да се компрометира възможността за едновременно изграждане и реализиране на предвидената автогара. Доколкото в обхвата на имота попада трамвайно обръщало на линия №22, е извършено обследване на бетоновата конструкция, което показвало, че няма налични конструктивни изменения на съоръжението. Според вносителите на доклада мястото е комуникативно, защото в близост се предвижда изграждането на метростанция М III-1 по Третия лъч на метрото и Източната тангента. Разработен е идеен проект за съвместяване на бъдещата автогара и цветната борса, като реализирането ще се извърши на етапи. Проектирането е на арх. Юлиян Пиперов („Студио Пиперов“) от юли 2020г.

Одобрени са Проект за транспортен достъп до терена и Проект за схема на покрития пазар за цветя. Към момента проектът на схема е в процес на съгласуване с всички експлоатационни дружества, както и с органите на ПБЗН. „С изграждането на временен покрит пазар за цветя ще бъде предоставена възможност директно на производителите да предлагат своята продукция, като по този начин цветята ще могат да бъдат предлагани на атрактивни цени, ще бъдат увеличени приходите от наеми на „Пазари Възраждане” ЕАД и подобрени финансовите резултати на дружеството“, казват още вносителите на доклада.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Увеличава се търсенето на модерни офиси през първото полугодие на 2022 г

Увеличава се търсенето на модерни офиси през първото полугодие на 2022 г

Средното ниво на свободни офис площи в София остава непроменено от началото на 2021 г. в рамките на 16-17%

Завърши изграждането на нова детска градина в район „Витоша“

Завърши изграждането на нова детска градина в район „Витоша“

Сградата на филиала е една от 25-те, които се изграждат в момента в София

Colliers отчита ръст в предлагането на жилища през първото полугодие на 2022 г.

Colliers отчита ръст в предлагането на жилища през първото полугодие на 2022 г.

Средните продажни цени остават стабилни през първите шест месеца на 2022 г

Над 10 км от път III-8652 в района на Неделино ще се ремонтират до края на септември

Над 10 км от път III-8652 в района на Неделино ще се ремонтират до края на септември

Третокласният път е важна транспортна артерия в област Смолян и свързва Неделино и Златоград с общините Баните и Ардино

Изграждат водопровод с дължина 2,4 км в свищовското село Българско Сливово

Изграждат водопровод с дължина 2,4 км в свищовското село Българско Сливово

Инвестицията в размер 600 хиляди лева ще реализират Община Свищов и „ВиК Йовковци“ – Велико Търново, като 350 хиляди лева от средствата се предоставят от актуализацията на държавния бюджет към общините