ММС и НСИ ще работят за картографиране на спортните обекти в страната

118

Ще бъде направен и анализ на физическата годност на българите 


Снимка: vitoshanews.com

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева проведе среща с председателя на Националния статистически институт (НСИ) Атанас Атанасов и заместник-председателя Михаил Кончев.  
По време на срещата беше коментирана необходимостта от данни, обхващащи спортната инфраструктура в страната, нейното състояние, както и анализ на населението и неговите потребности от физическа активност.

Министър Лечева сподели пред представителите на НСИ, че в момента липсват актуални данни и не може да се направи реална оценка нито на спортните съоръжения, които не са картографирани, нито на физическата годност на българите.  

„Мандатът на нашето правителство е кратък, но искаме да оставим на следващото хоризонт за действие, защото европейските статистики са повече от тревожни. Според последното изследване на Евробарометър над 60% от българите казват, че никога не са спортували. Ако искаме здрава нация, спешно трябва да направим опит да променим тази тенденция. Но затова трябва да сме наясно с какви съоръжения разполагаме, какво е тяхното състояние, къде в България има нужда от басейн, къде от футболно игрище, къде от зала за баскетбол, волейбол, гимнастика, къде от велоалеи“, коментира министър Лечева. Тя е категорична, че подобни проучвания са важни, за да не се пропилява хаотично обществен ресурс и да има резултати.  

„По предишни програми имаше много порочни схеми с построяване на стадиони в малки населени места, където няма кой да ги използва. По този начин парите бяха изхарчени непрозрачно, но още по-лошото е, че не беше защитен общественият интерес и това усилие не доведе до повече спортуващи българи“, добави Лечева.  

Представителите на НСИ съобщиха, че имат готовност за подобен тип проучвания. След като наскоро приключи и националното преброяване на населението, националната ни статистика разполага с точни данни за българското население. ММС и НСИ ще работят заедно, за да направят карта на спортните обекти в страната, както и модел, по който да се следи физическата годност на нацията. 

ОЩЕ НОВИНИ

Ученици, студенти и работещи младежи представиха идеи за развитие на селските райони

Ученици, студенти и работещи младежи представиха идеи за развитие на селските райони

Сред идеите-победители са решение за ремонт на пътища с използване на преработена пластмаса в полагания асфалт и за съживяване и модернизиране на сгради „архитектурни призраци“ в селата чрез използване на съвременни енергийни решения и екологични строителни методи

На финален етап е реконструкцията и благоустрояването на Градската градина в Луковит

На финален етап е реконструкцията и благоустрояването на Градската градина в Луковит

Предстои назначаване на Държавна приемателна комисия за въвеждане на обекта в експлоатация

До края на годината ще е готова отсечката "Сарафово" – Бургас, част от Северния обход на града

До края на годината ще е готова отсечката "Сарафово" – Бургас, част от Северния обход на града

„Като кмет няма как да не съм доволен, че в този проект са включени и локалите, които дават перспектива за развитие на Бургас", коментира кметът Димитър Николов

Искат да изграждат ски писта в Смолян

Искат да изграждат ски писта в Смолян

Пистата ще се намира на северен скат, в района на Станевска махала

Ще обсъждат преструктуриране на жк АПРИЛЦИ в Дряново

Ще обсъждат преструктуриране на жк АПРИЛЦИ в Дряново

Поканата е към местната общност за дискутиране на техническо задание и проектно предложение за Подробен устройствен план – План за регулация и застрояване