МРРБ: Инвестиционната програма за общински проекти се изпълнява в срок и с ускорени темпове

393

Проектите касаят инфраструктура, облагородяване на междублокови пространства, паркинги, паркове и площади, както и реконструкция на общински сгради


Инвестиционната програма за общински проекти e в напреднала фаза на изпълнение и върви в срок с ускорени темпове. Няма забавяне при сключването на споразумения с общинските власти и обработката на документите. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова по време на изслушване по темата в Народното събрание в петък.

До момента са сключени 1098 споразумения с 210 общини на обща стойност над 2,6 млрд. лева. Постъпилите заявления са общо 1746. Подписаните и извършените авансови и междинни плащания, както и средствата за авторски и строителен надзор, са за над 54 млн. лв. по 72 подадени искания от местните власти. Има готовност тази седмица да бъдат подписани нови 200 споразумения с общините.

„Останалите заявления се разглеждат регулярно съгласно постъпването им, като своевременно се изпращат писма до местните власти за отстраняване на неточности и пропуски в проектната документация“, каза Коритарова. Програмата е изключително значима, в следващите години по нея ще бъдат финансирани проекти за над 4 млрд. лв., какъвто е ресурсът и по европейските програми, които трябва да се управляват от сериозни екипи с по-голям административен капацитет, каза инж. Коритарова. В тази връзка МРРБ ще работи и за повишаване на капацитета на отдела и дирекцията във ведомството, които обезпечават технически инвестиционната програма, за да не изостава изпълнението ѝ.

Министърът подчерта, че най-много са подадените проекти – 548 за близо 1,1 млрд. лв.  за ремонт на общински улици и тротоари и общински пътища. За ремонт и изграждане на ВиК инфраструктура са подписани 262 споразумения за 600 млн. лв. За благоустройствени дейности като облагородяване на междублокови пространства, паркинги, паркове, площади вече са финансирани 108 проекта за 210 млн. лв., а 98 са проектите за реконструкция на общински сгради – читалища, детски градини и др. за 440 млн. лв. Подписаните споразумения за ремонт на спортна инфраструктура са за 300 млн. лв.

Министърът обърна внимание, че след обнародването на Закона за изменение на държавния бюджет от 30.04.2024 г. се е наложило от страна на МРРБ да се подготвят и подпишат 260 допълнителни споразумения към вече сключените за финансиране на приоритетни проекти, по които са одобрени промени във финансовите параметри като прогнозен бюджет за 2024 г. и обща прогнозна стойност. „Това ще рече, че към настоящия момент ние правим три дейности – разглеждаме заявления, изготвяме анекси и обработваме заявките за плащане“, коментира тя.

„Започна вече процесът по искане на плащания. Очакваме през следващите месеци те да бъдат за много по-големи обеми. Разчетите, които са направени в МРРБ, са за недостиг на финансов ресурс“, коментира министър Коритарова в отговор на въпрос ще бъдат ли достатъчни отпуснатите от бюджета 400 млн. лв. на МРРБ за плащания по заданията. „Ще направим всичко възможно да осигурим и обезпечим с финансови средства изпълнението на тази така важна инвестиционна програма за общински проекти. Към настоящия момент продължавам разговорите с Министерство на финансите, като правим анализи и разчети за необходимите средства до края на годината. Вярвам, че Министерство на финансите също оценява важността на тази програма и ще осигури необходимите средства“, каза тя. „Към настоящия момент постъпилите искания за авансово плащане не дават пълна картина за необходимия обем на финансови средства до края на годината, тъй като част от общините нямат предвидени в договорите. Те ще отчетат направо искания за междинно и финално плащане, което ще увеличи и сумата на техните искания“, обясни министърът.

„При срещата ми с кметовете апелирам, дори да не са сключили всички споразумения, да стартират процедурите по ЗОП, така че да имат готовност да започнат изпълнение на дейностите. Вярвам, че всички са заинтересовани тези проекти да бъдат реализирани. Не смятам, че местната власт ще допусне да не изпълни в срок дейностите. Имат 3-годишен срок на изпълнение, който е достатъчен“, каза още пред народните представители регионалният министър.

ОЩЕ НОВИНИ

Повече от 20% спад в броя на предлаганите за продажба жилища у нас се отчита от началото на годината

Повече от 20% спад в броя на предлаганите за продажба жилища у нас се отчита от началото на годината

Това се случва на фона на устойчиво и дори растящо търсене и все по-голям брой сделки

Още един блок в ж.к. „Възраждане“ в Бургас ще е с нова графити фасада

Още един блок в ж.к. „Възраждане“ в Бургас ще е с нова графити фасада

Мястото започва да се оформя като артистично пространство

Етапното изпълнение на новия парк "Боряна" в столичния квартал "Иван Вазов" е на ход

Етапното изпълнение на новия парк "Боряна" в столичния квартал "Иван Вазов" е на ход

Обособяват се алеи с настилка, подготвя се площадката за шадраван, ще бъдат добавени улично осветление и паркова мебел

Ще бъдат реконструирани още две детски площадки в столичния район "Лозенец"

Ще бъдат реконструирани още две детски площадки в столичния район "Лозенец"

Те се намират на ъгъла на улиците „Якубица“ и „Бигла“ и между ул. „Плана планина“, ул. „Презвитер Козма“ и бул. „Черни връх“

Изграждат нов учебен корпус на Природо-математическата гимназия в столицата

Изграждат нов учебен корпус на Природо-математическата гимназия в столицата

Новата сграда ще даде възможност на училището да премине към едносменен режим на обучение

Община Бургас даде старт на 45 проекта за 130 милиона лева

Община Бургас даде старт на 45 проекта за 130 милиона лева

Те са одобрени да получат финансиране от Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България