Назад към природата

181

Крайградската къща е реализация на студио Fimera Design, която пренася планинските гледки в интериора като естествено продължение на заобикалящата среда


Вдъхновението идва тогава, когато можем да успокоим мислите си и да направим място за нещо ново и различно. Има едно сигурно място, на което можем да намерим спокойствието, към което всички се стремим и това е сред природата. Пейзажите, с които живеем, оставят траен отпечатък в подсъзнанието ни, а какво по-хубаво от това те да бъдат естествени, натурални и вдъхновяващи“, споделят проектантите.

Крайградска къща е една от последните реализации на Fimera Design (проект и мениджмънт) с изпълнение от Fimera Contract. Проектът пренася красивите планински гледки в интериора като естествено продължение на заобикалящата среда, така че да размие границите между indoor и outdoor. Двуетажната еднофамилна къща е разположена на обща площ от 205 квадратни метра, изпълнени с естествени материали, меки и ненатрапчиви нюанси, изобилие от свободни пространства и безкомпромисно удобство. Къщата се намира в столичен квартал в полите на Витоша, а непосредствената близост с природата определя цялостната концепция, в която тя е издържана.

Свободният план на първия етаж очертава просторни пространства за всяка една зона, така че преходът от „стая в стая“ да става интуитивно и непринудено без допълнителни прегради. Тук ни посрещат просторно стълбище, около което са разпределени хол, трапезария със завидни размери, кухня, малка баня и сервизни помещения. Въпреки многото функции, събрани на един етаж, всяка зона е отделена пространствено и визуално от останалите, така че да не си пречат.

Интериорни врати са използвани единствено при сервизните помещения и малкия коридор на входа на къщата. Всички останали преградни стени в по-голямата си част представляват място за съхранение, като винената витрина на входа, библиотеката в хола и изключително стилната композиция от TV шкаф и камина с модерна визия.

Самата холна част представлява просторно помещение, в което е позициониран елегантен г-образен диван, изработен специално за този проект, като светлите тонове на меката мебел и грижливо подбраният килим под нея се противопоставят на дървените и метални декори на срещуположната стена. Акцентът тук пада върху окачения таван от дървени ламели, който създава допълнителен уют и носи нужната нотка екстравагантност в интериора.

Впечатление прави огромната трапезарна маса, поставена пред широки френски прозорци, гледащи към двора, така че през деня тя да е обляна от максимално количество естествена светлина и по този начин да се слее с пейзажа навън. Лишена от всякакъв друг вид мебелировка, трапезарията е отдадена изцяло на своята основна функция, а именно да бъде социалното ядро на жилището.

Непосредствено до трапезарията се намира п-образна кухня, в центъра на която е разположен компактен кухненски остров. Подът от гранитогрес тип мозайка внася ненатрапчиво декоративно разнообразие в иначе изчистените линейни форми на кухненските шкафове. Естественият фурнир от своя страна, разположен на фона на меките сиви стени, отново пренася природата в дома.

Вторият етаж е изцяло е отдаден на личното пространство на собствениците, като на него са разположени две детски стаи, баня, спалня с гардеробна и отделна баня само за нея.

И тук не липсва изобилие от дървесни декори, най-вече в спалнята, която представлява интересна комбинация от меките тонове на естествения фурнир и студените сиви нотки на мебелите за съхранение като нощните шкафчета, бюрото и TV шкафа. Таванът повтаря похвата, използван в хола, чрез разделянето на бяла изчистена част около леглото и дървената предстенна обшивка тип шеврон. Интересна е комбинацията от три дървесни декора, намиращи се в непосредствена близост един до друг, които вместо да стоят неестествено заедно, създават едновременно визуална хармония и разнообразие в помещението.

Двете бани представляват естествено продължение на интериорната концепция. В банята до спалнята е заложено на естествената натурална визия. Плочки, имитиращи каменни стени, се редуват с естествен фурнир и декинг. Огледалната повърхност на шкафовете допълнително разширява стаята, а освен тях специално място за разкрасяване е отделено чрез вградената тоалетка - истинско удобство за една дама, която държи на безупречния си външен вид.

В детските стаи е заложено на изчистена визия с леки ненатрапчиви цветни акценти, така че интериорът им да служи като функция на детската креативност. Меките светли тонове правят стаите още по-просторни, като мястото за съхранение и на двете места представлява естествено продължение на стените и по този начин напълно изчезва по периметъра на стаите. Отредено е специално кътче за домашния любимец, като за него е създадено закачливо вградено пространство до стената.

 

Банята, която обслужва детските стаи, е решена в светли тонове и цветни акценти, повтарящи своеобразно тези от самите стаи. Постигната е игра на форми - чрез използването на елипсовидните осветителни тела, кръглите купи на умивалниците и формата на фрезованите дръжки на вградените шкафове.

 

За да постигнем хармония в живота си, първо трябва да постигнем хармония в дома си. А какъв по-добър подход от този да използваме природата като наша муза за постигане на перфектната комбинация между модерна визия, функционалност и естествено излъчване на пространствата?“, казват от Fimera Design.

Проект и мениджмънт: Fimera Design 

Изпълнение: Fimera Contract 

Снимки: Ники Динов

Текст: Вяра Петкова

Редактор: Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Недвижимата културна ценност Банкерска сграда в София е предвидена за хотел от веригата на Робърт де Ниро

Недвижимата културна ценност Банкерска сграда в София е предвидена за хотел от веригата на Робърт де Ниро

Марката за луксозни хотели, ресторанти и резиденции Nobu подготвя още един хотел в България - на брега на Черно море във Варна

Близо 100 са участниците в 20-ото юбилейно издание на изложение ТЕХНОМЕБЕЛ

Близо 100 са участниците в 20-ото юбилейно издание на изложение ТЕХНОМЕБЕЛ

Изложителите от България и чужбина ще представят над 300 регионални и световни брандове

GROHE SPA на Седмицата на дизайна в Милано

GROHE SPA на Седмицата на дизайна в Милано

Влезте в света на новия лукс и иновациите с разказ за представянето на под-марката на събитието миналата година и очакването от предстоящото издание

Обновена е сградата на Двореца на културата в Перник

Обновена е сградата на Двореца на културата в Перник

Ремонт с подобни мащаби по сградата не е правен от нейното откриване

Шоурумът на ЕТЕМ в Пловдив получи престижна награда DIBLA DESIGN AWARDS

Шоурумът на ЕТЕМ в Пловдив получи престижна награда DIBLA DESIGN AWARDS

Отличията за интериорен и продуктов дизайн са авторитетна оценка за професионализъм и талант

Детският обучителен център към Регионалния етнографски музей на открито "Етър" приема най-малките си посетители в нова сграда

Детският обучителен център към Регионалния етнографски музей на открито "Етър" приема най-малките си посетители в нова сграда

Тя е изградена на мястото на старата дървена сглобяема къщичка (38 кв. м), където от 2013 година децата се запознаваха с различни занаяти и домашни дейности