Освен изливането на бетон в двора, неправомерно е събарянето и на оградата на къщата паметник на културата във Варна

169

Министерство на културата проверява НИНКН за разрешителното за сградата на бул. „Сливница“ № 20, ще бъдат наложени санкции на виновните лица


Снимка: Община Варна

„Културният вандализъм“ по отношение на сгради паметници на културата е проблем на цяла България. Има ли нарушения на закона, ще бъдем безкомпромисни", заяви вчера на извънреден брифинг кметът на Варна Благомир Коцев. Брифингът бе по повод новопостъпил отговор от Инспектората за опазване на културното наследство към Министерството на културата, който опровергава всички предишни разрешителни за строеж и промяна на имота на бул. „Сливница“ №20, дадени от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) и потвърждава автентичността на всички части на къщата – в т.ч. и оградата и фонтана, като част от архитектурния ансамбъл със статут на културна ценност.

Кметът Коцев обяви, че казусът придобива национален характер и подчерта, че според писмото, получено вчера от МК, в момента тече проверка от Инспектората  на МК спрямо действията на НИНКН, а след приключването й се очаква налагане на санкции на всички виновни лица, изготвили предходните документи за строежа, според които оградата и фонтанът не са културна ценност и могат да се събарят.

На 7 ноември 2022 г. МК съгласува схема за преместваем обект, на 22 декември 2022 г. главният архитект на Община Варна също одобрява въпросната схема, стига се до издаване на разрешение за поставяне на преместваем обект и от тогавашния кмет на район "Одесос" на 23 март 2023 г.  На 4 януари 2024 г. екип от дирекция УСКОР прави проверка във връзка със събарянето на оградата на бул. „Сливница“ № 20. Издадено е предписание за спиране на дейностите и в писмо до Министерство на културата Община Варна отправя въпрос дали оградата е автентична и попада ли под закрилата на закона като паметник на културата.

Според Общината Варна, на 19 януари е получен отговор от директора на НИНКН Петър Петров, че оградата не е част от паметник на културата и няма защитен статут, като веднага след това започва изливането на бетонна основа. По казуса беше свикана комисия в Община Варна и беше установено, че изливането на бетонната основа е в разрез с одобрените проекти, предвиждащи поставянето на клинкерни плочи. Вследствие на това на инвеститора беше разпоредено премахване на бетонната основа.  

Според Инспектората на МК оградата е част на недвижимото културно наследство. Тя е запазена марка е на бележития български архитект Стефан Венедикт Попов. Експертите разполагали с данни, че оградата на сградата на бул. „Сливница“ №20 е била в оригиналния си вид преди да бъде разрушена, така че Община Варна ще започне пълно разследване на техническата документация на къщата, за да се установят всички нередности. В момента оградата и шадраванът се съхраняват от собственика, по данни на Общината, стана ясно още на брифинга.

Освен всичко това обектът не отговаря на понятието преместваем по смисъла на ЗУТ.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Започва ремонтът на над 34 км от път III-906 през Дюлинския проход

Започва ремонтът на над 34 км от път III-906 през Дюлинския проход

Програмата на АПИ предвижда рехабилитацията на 65 км от третокласния път

В софийското село Войнеговци ще изграждат детска градина на мястото на старата

В софийското село Войнеговци ще изграждат детска градина на мястото на старата

През 2022 година Столичният общински съвет беше одобрил проектиране, реконструкция и преустройство на една от сградите и премахване на другата

Училище "Максим Горки" в Стара Загора се разширява с нова пристройка

Училище "Максим Горки" в Стара Загора се разширява с нова пристройка

Ще бъдат предприети действия за разработка на идеен проект и за археологическо проучване на зоната, което трябва да бъде съгласувано с НИНКН