Ново обществено пространство в центъра на столицата: 100 Стола остават на ул. "Будапеща" през цялото лято

133

Софиянци могат да се възползват от озеленена градинка и безплатни събития


Първото място, което 100 Стола трансформираха заедно с Колективът – хълмът над ул. „Будапеща“ 1, е пълно със стари столове, преобразени от артисти. Има и нови пейки, повече зеленина, сцена за събития и създадени специално за мястото художествени творби. Откриването на мястото с фестивала „100 Стола – Будапеща 1“ на 14-17 юли събра стотици хора за разнообразна музикална програма – от акустичен суинг до рок и електроника. Имаше джаз танци и рисуване на графити на живо. Задният двор на БАН, който от години беше останал затворен, сега се превърна в зона за градски събития с вход свободен. Градинката в съседство, която преди не беше поддържана, сега е озеленена и допълнена с дървени платформи за сядане. От това сенчесто място в самото сърце на София се открива гледка надолу по ул. „Будапеща“ към бул. „Дондуков“.

Хълмът над ул. „Будапеща“ се намира точно над римската арена на Сердика, а дизайнът на стъпаловидната платформа повтаря формата на скамейките, от които жителите на античния град са гледали спектакли. Множество хора вече се възползват от новото удобно място да седнат и да разпуснат – сами или на по питие с приятели.

По време на фестивала мястото беше оживено и благодарение на творби на художници, скулптори, фотографи и видеографи. Из градината бяха пръснати метални пластики на Соня Бонева. Навсякъде се виждаха столове, спасени от жилища, складове и мазета и преобразени от екип артисти - Гергана Иванова, Димитър Спасов, Александър Шиваров и Бор Яна. Дизайнерски мебели бяха предоставени и от Работилница ПУНКТ и bureau xii. Видео инсталация на проекта Abandoned Bulgaria събра кадри от изоставени места из страната, като за екран служеше стената на сградата на БАН. Друга прожекция показа фотографски портрети на софиянци на Теодора Косара Попова.

По време на откриването графити творби специално за мястото нарисуваха познати от столичните улици артисти, включително Николай Петров – GLOW, Алекси Иванов и TOЧКА СПОТ. Творбите им остават за целия сезон. Благодарение на тях цветни контейнери за рециклиране бяха обозначени по забавен начин, а за пластмасовите бутилки се погрижи инсталацията на Kaufland България, превръщайки пластмасата в торбичка за пазаруване.  

След откриването мястото продължава да функционира до октомври. Ще продължават да се случват арт намеси и събития с вход свободен, които ще се обявяват на Фейсбук страницата на 100 Стола.

Фестивалът „100 Стола - Будапеща №1“ се осъществи с подкрепата на Столична община и в партньорство с програмата „Нов европейски Баухаус“ на Европейския съюз, Българската академия на науките, Кауфланд България, #ПромениКартинката, Гьоте-институт България, Бюро Творческа Европа – България, Кока кола, Пойема колектив, Move.bg, Imp-Act Agency, Tatratea, bureau XII, billboard, Martiva Construction, NRJ Soft, PUNKT Workshop и Raynovski Architects. Партньор е също проектът „Квартална демокрация в градските общности“ на Сдружение BG Бъди активен, който се изпълнява с подкрепа от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП и цели да укрепи демократичната култура и гражданското съзнание на общностно ниво.

ОЩЕ НОВИНИ

Citybuild представя обновена платформа за архитектурната общност

Citybuild представя обновена платформа за архитектурната общност

Сайтът вече дава възможност да създавате собствен профил, да публикувате проекти и да управлявате сами своето дигитално представяне

Изложбата "Невидима София" може да видите в Галерия на открито в Градската градина в столицата

Изложбата "Невидима София" може да видите в Галерия на открито в Градската градина в столицата

Фотоекспозицията връща назад във времето, разхожда по забравени улици, привлича вниманието към скритите съкровища на сецесионовата архитектура и припомня колко ценно е да опитаме да съхраним миналото си

Експертът по културно наследство проф. Йорг Хаспел ще има лекция в Регионалния исторически музей – София

Експертът по културно наследство проф. Йорг Хаспел ще има лекция в Регионалния исторически музей – София

Събитието е част от проект "Новото Наследство" на Фондация "Балканско наследство"

Предвижда се Археологически комплекс "Дуранкулак" да отвори през март догодина

Предвижда се Археологически комплекс "Дуранкулак" да отвори през март догодина

Община Шабла изпълни проект за популяризиране на наследство, свързано с културата „Хаманджия“