Няма кандидати за концесионер на ремонтираната минерална баня в Банкя

82

Срокът за подаване на документи е удължен до 31 май


Още няма избран концесионер за управление на ремонтираната минерална баня в Банкя. Процедурата бе открита в началото на 2022 г. и документи можеше да се подават до 31 март т.г., но поради липса на кандидати срокът се удължи с два месеца. Корекцията е направена на 21 март т.г. и срокът е удължен до 31 май, показва Централизираната информационна система за кандидатстване за концесия.

Водени са разговори с чужди фирми, с опит в управлението на СПА и балнеологично центрове, но желаещи няма. Ако и до 31 май не се появят кандидати, вероятно от Столична община ще променят настоящата форма на управление и е възможно реновираната за 8 млн. лв. минерална баня в Банкя да се управлява от общинско дружество - настоящо или новосъздадено, съобщи „Столица“.

През октомври 2021 г. Столичният общински съвет гласува сградата в Банкя, която бе ремонтирана за около 8 млн. лв, да бъде отдадена на концесия за срок от 20 години. В документацията се предвижда проектиране и изграждане на закрит плувен басейн като основно задължение на концесионера, като басейнът да бъде разширение на сутерена на сградата на Централната минерална баня с подземна застроена площ около 900 м2 и подземна РЗП около 1500 м2. Разширението трябва да включва басейн с размери 25/12.5 метра и дълбочина 1,6 метра, детски басейн с диаметър 6 метра и дълбочина 0,6 метра, джакузи с диаметър 4.5 метра и дълбочина 80 см, санитарни възли, съблекални с душове, кафе-бар, стая за халотерапия (солна стая) с предверие, склад, както и топла връзка на залата на басейна със сградата на банята.

Проектът за реставрацията и ремонта на т. нар. Царска баня беше реализиран с бюджет от 8 млн. лв., заплатени от ЗД „Алианц България“ като такса за отстъпено право на строеж на хотел върху терен, отдаден за ползване със срок на концесия 35 години. Ремонтът и пълната реставрация бяха възложени на „Консорциум Банкя 2020“ ДЗЗД. Строежът на сградата, която е паметник на културата, е изпълнен в съответствие с одобрените проекти и съгласно изискванията на Националния институт за недвижимо културно наследство. Строително-ремонтните дейности приключиха през 2021 г. На 7 март т.г. Минералната баня получи и разрешение за ползване.

ОЩЕ НОВИНИ

В нова детска градина в Самоков ще се обучават деца от 6 групи

В нова детска градина в Самоков ще се обучават деца от 6 групи

Това е първата детска градина, която откриват в града след почти 40 години

Завод във Видин строи нова складова, производствена и административна база

Завод във Видин строи нова складова, производствена и административна база

Изгражда се и фотоволтаична инсталация, с капацитет за производство на екологично чиста енергия, трикратно надвишаваща потреблението на производството

Още една зона за отдих имат жителите и гостите на Свиленград

Още една зона за отдих имат жителите и гостите на Свиленград

Това е новата пешеходна алея край Марица, разположена между стария и новия мост

До 15 октомври гражданите могат да предлагат пътища за ремонт по програмата на АПИ за 2023 г.

До 15 октомври гражданите могат да предлагат пътища за ремонт по програмата на АПИ за 2023 г.

Предложенията ще бъдат разгледани от постоянно действаща комисия, която ще приоритизира окончателните списъци с пътищата за ремонт