Обновяват системата за онлайн услуги на Агенцията по геодезия, картография и кадастър

96

Новият портал ще улесни гражданите и бизнеса с нови е-услуги и достъп до повече данни, издаването на скица ще бъде автоматично


В началото на 2024 г. се очаква да заработи обновената Кадастрално-административна информационна система (КАИС) на Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Николай Найденов вчера, който заедно с изпълнителния директор на АГКК инж. Страхил Танев присъства на презентация на новите ключови функционалности на системата. Тя се разработва по съвместен проект с „Информационно обслужване“ ЕАД, а изпълнител е консорциум от фирмите „Мапекс“ и ЕСРИ България.

В следващите месеци предстоят дейности по тестване и внедряване на новия портал, както и обучение на служителите на агенцията в цялата страна. Старата информационна система е на повече от 10 години и е с изчерпан капацитет и потенциал за усъвършенстване със съвременните приложения в областта на информационните технологии, което ограничава и възможността за предоставяне на още по-добри услуги.

Новият портал ще предлага повече възможности за обществеността, ще изпълнява допълнителни задачи и ще е по-гъвкав като възможност за адаптиране, за да отговаря на всички съвременни изисквания. Ще се улесни и обработката на подадените заявления чрез автоматизирано разпределение на задачите към служителите.

Част от услугите също ще станат автоматични – например издаването на актуална скица за имот. Подобрен и с повече опции е и модулът за правоспособни лица. Въведени са и най-висок клас мерки за киберсигурност и защита на личните данни, както и за бързо и сигурно заплащане на услугите.

Друг голям плюс на новата система е възможността за достъп до отворени данни от страна на бизнеса и гражданите, които ще могат да теглят кадастрална информация в стандартни формати. Ще има достъп и до повече данни от Геокартфонда и специализираните карти за Черноморското крайбрежие. Така потребителите ще могат да виждат и архивни данни по карти от началото на миналия век. Ще се предоставят и данни от специализираните карти за морските плажове, влажни зони и брегоукрепителни съоръжения. Новост в системата е възможността за състоянието на имотите към конкретна дата.

За влизането на системата в експлоатация ще са необходими и промени в Закона за кадастъра и имотния регистър. Те са подготвени, като предстои обсъждането им на ниво работна група в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, за да може и браншът да се произнесе по тях. Вече е възстановен и Съветът по геодезия към МРРБ.

В момента Агенцията по геодезия, картография и кадастър предоставя над 25 електронни услуги.

ОЩЕ НОВИНИ

Приключи изграждането на директната жп връзка между Пристанище Бургас и гара "Владимир Павлов"

Приключи изграждането на директната жп връзка между Пристанище Бургас и гара "Владимир Павлов"

Преминаването на товарни композиции от пристанището към вътрешните жп връзки на страната вече е значително улеснено

Започна изграждането на втори търговски комплекс HOLIDAY PARK в София

Започна изграждането на втори търговски комплекс HOLIDAY PARK в София

На разположение на клиентите ще има два хипермаркета и над 20 магазина и заведения

Започна изграждането на автомагистралата "Русе - Велико Търново" с дължина 132,84 км

Започна изграждането на автомагистралата "Русе - Велико Търново" с дължина 132,84 км

Трасето е разделено на три участъка, като строителството стартира в 7,9-километрова отсечка в землището на община Ценово, за която има готов технически проект, завършени отчуждения и издадено разрешение за строеж

За осма поредна година Бернската конвенция реши да не отваря досие за АМ "Струма" през Кресненското дефиле

За осма поредна година Бернската конвенция реши да не отваря досие за АМ "Струма" през Кресненското дефиле

На заседание на Постоянния комитет  бяха представени усилията на българските власти за предприемане на всички необходими мерки за опазване на видовете и местообитанията в пролома