Община Царево не подкрепя предложенията на група депутати за зоната около плаж "Корал"

186

С тях се засягат голям брой частни имоти, включително и такива, които към момента са урегулирани


Община Царево не подкрепя внесените предложения за промени в Закона за устройство на черноморското крайбрежие, с които се засягат голям брой частни имоти, включително и такива, които към момента са урегулирани. Законопроектът не е придружен от адекватна оценка на въздействието, а предвиденият механизъм за обезщетения е неясен и неефективен, казват от Общината.

"При наличието на плаж за природосъобразен туризъм "Корал" и редица защитени територии около него, община Царево подкрепя идеята те да бъдат опазени от вредна намеса и строителство, но предвидената зона в случая е с твърде голям обхват. Тя засяга и прилежащи части от с. Лозенец и урбанизирани вече територии. Затова считаме, че същата трябва да бъде редуцирана", комевнтират от местната администрация.

Сезирани са народни представители от различни парламентарни групи, за да бъде защитен общественият интерес на местните хора и другите собственици на имоти. "Призоваваме за ускорено приемане на Общ устройствен план на община Царево и план за управление на Природен парк „Странджа“, както и за промяна в едностранния подход при непрекъснатото въвеждане на рестрикции и забрани по отношение на частни имоти", казват от Общината.

От местната администрация ще подкрепят всяка инициатива за ограничаване на презастрояването по крайбрежието, например чрез алтернативи като къмпингуването. Ще подкрепят всяка инициатива за опазване на природата и приемане на нови защитени територии, но при ясни граници на Природен парк „Странджа“, при следване на принципите за публичност и прозрачност и най-вече при справедливо обезщетение на собствениците на имоти. Общината щяла да подкрепи и балансиран подход при проектиране и приемане на Общ устройствен план, който се бави вече повече от 18 години.

ОЩЕ НОВИНИ

Започна изграждането на обходния път на Рудозем

Започна изграждането на обходния път на Рудозем

С изпълнението на проекта транзитният трафик ще бъде изведен извън града и ще се улесни пътуването към гранично контролно-пропускателен пункт Рудозем - Ксанти

Въпреки трудностите постепенно се придвижва проектът за Зеления ринг в София

Въпреки трудностите постепенно се придвижва проектът за Зеления ринг в София

Процесът се проточва заради процедури по прехвърляне на собственост и обжалвания