Община Плевен стартира работа по четири мащабни проекта, очаквани от гражданите от години

215

Проектите са изграждане на приют за бездомни животни и многофункционалната спортна зала, ремонт на стадион „Плевен“ и реконструкция на кръговото кръстовище за квартал „Сторгозия“


Четири мащабни проекта, които плевенчани очакват от години да се случат, вече са в ход и ще бъдат изпълнени до три години. Това стана ясно вчера на заседание на общинското ръководство, на което присъства и областният управител на Плевен Николай Абрашев във връзка с подписване на договор за представяне на държавен имот за приюта за бездомни животни. С решение на Министерския съвет Община Плевен получи собствеността върху имот - частна държавна собственост, за изграждане на приют за безстопанствени животни. Той се намира на ул. ,,Д-р Г. М. Димитров“ 106 в града и представлява терен с площ 19 953 кв. м заедно с построените в него сгради - бивша ветеринарна клиника. През 2022 г. тя беше предоставена на Общината за същата цел, но след като не бяха осигурени средства, имотът е върнат обратно на Областна администрация. При ново представяне на проекта за приют за бездомни животни в МРРБ е получено уверение, че ще има финансиране и затова процедурата по връщане на имота на Общината беше задействана отново. Готовият проект ще бъде внесен до 1 юни в Министерски съвет, има обещано държавно финансиране, след което предстои стартиране в най-кратки срокове.

Вторият дългоочакван проект за Плевен, по който са факт първите стъпки за реализирането, е изграждането на многофункционалната спортна зала. Тя е с капацитет от 3 200 души с 358 паркоместа. Вече е извършена проверка на състоянието на изпълнените дейности и на вложените строителни материали при първия етап на започнатия строеж. Установено е, че изградените основи са в добро състояние. Разрешителното за строеж важи до 2025 г. От Министерството на младежта и спорта има потвърждение, че проектът за бъдещата зала отговаря на изискванията за международни състезания. Този проект също ще бъде внесен до 1 юни, като има уверение от държавата за съдействие и осигурено финансиране. Стойността на проекта възлиза на около 30 млн. лв.

Третият важен проект, по който усилено се работи, е за ремонт на стадион „Плевен“. В момента по него е изготвен идеен проект, като първоначалният вариант е бил преработен и допълнен с лекоатлетическа писта. Предвижда се строително-ремонтните дейности да бъдат на два етапа. Стойността на проекта е изчислена на около 20 млн. лв.

Община Плевен има уверение за пълно съдействие от страна на държавата и по четвъртия основен за града инфраструктурен проект - реконструкция на кръговото кръстовище за квартал „Сторгозия“. За обекта е готов идейният проект.

Източник: Община Плевен

ОЩЕ НОВИНИ

Пуснаха за движение ремонтираната отсечка на бул. "Васил Априлов" в Пловдив

Пуснаха за движение ремонтираната отсечка на бул. "Васил Априлов" в Пловдив

Тя е от кръстовището с бул. „Дунав“ до Хладилника, в посока АМ „Тракия“

Фонд за устойчиви градове отново е партньор на конкурса "Градолюбители"

Фонд за устойчиви градове отново е партньор на конкурса "Градолюбители"

Той подкрепя идеи и проекти в областите зелена енергия, чист въздух и транспорт, околна и градска среда, градски технологии и води

Нов облик ще придобие жп гарата в Разград

Нов облик ще придобие жп гарата в Разград

Предвиждат се и цялостни ремонтни дейности по приемното помещение

Приемателна комисия ще огледа разкопките на мястото на бъдещата автогара в Созопол

Приемателна комисия ще огледа разкопките на мястото на бъдещата автогара в Созопол

Има идея в новата сграда да бъде изградена зала, в която да бъдат изложени откритите артефакти

Община Царево кандидатства за основен ремонт и надстрояване на кметството в село Лозенец

Община Царево кандидатства за основен ремонт и надстрояване на кметството в село Лозенец

Очакваното финансиране е по проект „ZAGREY – тест за зелен туризъм“ по програма „ИНТЕРРРЕГ Средиземно море“ 2021-2027